Turizm, çağlar öncesinden günümüze, insan toplumunun olduğu her zaman diliminde var olmuş, ancak endüstriyel ve kitlesel boyutlara, İkinci Dünya Savaşı sonrası, özellikle de 1970'li yıllarda kavuşmuştur. Ülkemizde ise, konu, 80'li yıllarda gündemdeki yerini almıştır. Özellikle, Özal dönemi sonrası, turizm bölgeleri yaratılarak muazzam altyapı çalışmaları yapılmış, günümüzde dünya çapında ilk 10 destinasyondan biri olması ve 30 milyona yaklaşan turist sayısı, o dönemlerdeki çalışmaların devamının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizin 2011 yılı turizm gelirinin 24 milyar dolar olacağı hesaplanmaktadır.
* * *
Dr. Zeki Hozer, "sağlık turizmi" konusunda bir süredir ciddi araştırmalar içinde.
Dr. Hozer önce dünya turizminde Türkiye'nin yerini şöyle tanımlıyor:
" Dünya genelinde, 1960-1970 yılları arası ortalama yıllık turist sayısı 55 milyon iken günümüzde 1 milyara yaklaşmıştır.
Dünya turizm pastasından yüzde 2.7'lik bir pay alan ülkemiz, baş döndürücü bir rekabetin yaşandığı potansiyel turistleri çekme konusunda yoğun çalışmalar yapmakta, güneş-deniz-kum rutininden ayrışarak alternatif, kongre, yat, spor ya da kültür temalı turizme ek olarak sağlık turizmini de gündemine almak ve turizm faaliyetlerini çeşitlendirmek amacındadır."
* * *
Dr. Hozer, sağlık turizminin 3 ana başlık halinde değerlendirildiğini vurguluyor ve devam ediyor:
"Medikal, termal ve yaşlı-engelli turizmi. Medikal turizm, kendi ülkesinde almış olduğu tıbbi tanıya istinaden bir başka ülkede ameliyat da dahil olmak üzere tedavi görülmesini kapsar. Termal/SPA turizmi ise daha sofistike ve dinlenme ile yenilenmeyi de kapsayan yüksek konfor özellikli kaplıca/otel seyahatlerini betimler. Yaşlı ve engelli turizmi ise, dünyada aklen ve fiziken engelli olarak kabul edilen 500 milyon kişi ile dünya nüfusunun yüzde 7.5'unu oluşturan yaşlılara yönelik daha pahalı ve özellikli turizm çeşidini tanımlamaktadır."
* * *
Dünyada halihazırda 60 milyon kişi sağlık turizmi için 90 milyar para harcamaktadır. 2012 yılında bu miktarın 100 milyarı aşacağı hesaplanmıştır. Normal bir turistin ortalama harcaması 700 dolar civarında iken tedavi amaçlı bir kişinin yaptığı ortalama harcama 2 bin 500 doları aşmaktadır. Sağlık turizminde en çok turist çeken Ülkeler Hindistan, Tayland, Macaristan, Malezya ve Küba'dır.
Bir by-pass operasyonu ABD'de 200 bin dolarları bulurken, ülkemizde 15 bin doları geçmemekte, bu yüzden de her yıl 15 milyon Amerikalı tedavi amaçlı seyahatlere çıkmaktadır. Genelde kendi ülkelerindeki pahalı faturalar ya da tedavi için uzun süreli beklemeler bir başka ülkeye yönelik tercihlerde belirleyici olmaktadır.
Dr. Zeki Hozer'den son söz:
"Türkiye 2011 yılında 40 bin hasta ile bu pastadan oldukça küçük bir pay almıştır. 2020 hedefi 500 bin hasta ve 10 milyar dolar gelir şeklindedir. Bu hedefi tutturmak, ancak, Özel bir model ile ülkemize özgü sağlık turizm politikaları oluşturarak, sigorta/finansman, insan gücü, fiziksel, teknolojik altyapı standartifikasyonu ve yasal mevzuat değişikliği süreçlerinin tamamlanması akabinde mümkün olacaktır."