Müze gibi kahvehane
* * *
Ailenin Türk Sanat Müziği'ne olan aşkları çocuklarına da yansımış olmalı ki Neval çok güzel şarkılar söylüyor. Bornova'da sazlı sözlü muhabbetlerde yer alıyor. Korist ve solist olarak. Hasan da klavye ve gitar, Bülent'te ut-cümbüş ve klavye, torun olan Muammer ise klarnet çalıyor.
Önder ailesi çeyrek yüzyıl kadar Salihli'de yaşadıktan sonra Karşıyaka'ya yerleşiyor. Bahçelievler'e... O yıllarda Bahçelievler'de henüz bir kahvehane bile yok. İlk kahve 1994'te açılıyor. Oğul Bülent bu kahveye takılıyor. Udi-piyanist olarak programlar yapıyor ve Bahçelievler'de isim yapmaya başlıyor.
* * *
Petkim'den emekli olunca da bu kahvenin işletmeciliğine soyunuyor. İlk işi kahvenin atmosferini değiştirmek oluyor. Bahçesini aktif hale getirip güzelleştiriyor.
Kıraathane kültürünü geliştirmek için mini bir kitaplık kuruyor. Çünkü müşterileri emekli devlet memurları. Okumaya ilgi duyan aydınlanmış insanlar. Ansiklopedi falan değil de öykü-roman ve şiir kitaplarıyla kurmuş kitaplığını. Her gün 4 gazete alıyor.
* * *
Bunlarla da yetinmemiş, 2009 ve 2011 yıllarında da iki kez tavla turnuvası düzenlemiş. Bu yıl da üçüncüsünü düzenleyecek. Bodrumlu Yüzbaşıoğulları'ndan ziraatçı Cemil Bey'in oğlu Bülent'in Dem Cafe'si, bizi biz yapan toplumsal kültürümüzün değerlerini bir araya getirmiş, semtin insanlarına dünü-bugünü yaşatıyor. Kendileri de imrenilecek bir sevgi yumağı halinde anne-oğul-gelin ve torunlarla birlikte yaşıyorlar.
Dem Cafe sadece bir kıraathane değil, aynı zamanda bir müze... Kadın müzesi, oyuncak müzesi, mask müzesi, karikatür müzesi vs. olur da kıraathane müzesi olmaz mı! Olmuş bile.
Gidin görün, hak vereceksiniz bize. Hatta adını bile değiştiresim geldi çayımı yudumlarken: "Bülent Önder Kıraathane Müzesi!"
Hemen şurada, çok yakınımızda!
İletişim:
Bülent Önder: 0542 2676277 - 0530 0412336
küpe
Zaman, fena şeyleri olduğu kadar, iyi şeyleri de alır götürür.
G. Verga
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.