Tarhana sever misiniz?
Orta Asya kökenli olduğu bilinen tarhana, Anadolu'da zaman içinde yeni tariflerle tat bulmuş, özellikle Rumeli'den gelen göçmenlerin yaptığı değişik türde tarhanalar, birer marka haline gelmiştir.
Buca'da geçtiğimiz günlerde bir Tarhana Şenliği yapıldı. Uzun yıllar nikah dairesi olarak kullanılan tarihi Baptist Kilisesi'nde düzenlenen 1. Buca Tarhana Şenliği'nde, özellikle Uşak, Niğde, Denizli, Kahramanmaraş ve Beypazarı türü tarhanalar görücüye çıktı.
***
Tarhana, yoğurdun kurutulmasından sonra nane, un, kırmızı biber ve yeşil biber katılımıyla yapılıyor. Niğde tarhanasında acılık daha da öne çıkıyor. Rumeli tarhanasında ise domates katılıyor. Besleyici özelliği ile öne çıkan tarhananın pişirilmesi ise biraz özen istiyor.
İran'dan Türkiye'ye sığınan bir genç, yöresel tef müziğiyle etkinliğe renk kattı.
***
Tarhanayı bu kadar önemsiyoruz ama niye çorbacılarda bulamıyoruz. Bunun nedenini de Buca'nın ünlü çorbacısı Ahmet Vodina anlattı:
"Çünkü tarhana, topak yapmaması için devamlı karıştırılmak zorunda. Hiçbir çorbacının da buna ayıracak zamanı olmaz."
Şenlikte çeşitli türde kazan kazan tarhanalar pişirildi, konuklara sunuldu. Paketlenmiş tarhanalar da adeta kapışıldı.
Etkinlikte Yaşanabilir Buca Derneği Başkanı Sadiye Akgül, yönetim kurulu üyeleri, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Suatoğlu Bağcılar, yönetim kurulu üyeleri, Buca Hacı Bektaş Kültür Vakfı ve Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Adem Polat, Buca Protestan Baptist Kilisesi Rahibi Pastör Ertan Çevik de hazır bulundular.
Karşıyaka'da hala çözülemeyen sorun
Karşıyaka Çarşısı'na çıkan 1713 ve 1715 sokakların kesiştiği meydandaki özel araçların park sorunu çözülemediği gibi bir sorun daha eklendi. Karşıyaka Çocuk Yuvasına çıkan 1713 ve 1715 sokakların kesiştiği bölgede işyerleri olan esnaflar, yeni yapılan düzenlemenin sağanak yağmurlarda caddelerini sular altında bıraktığını ve müdahale etmediklerinde dükkanların su bastığını gösteren fotoğraflarla birlikte sıkıntılarını şöyle dile getirmişler: "Bu meydandaki özel araçların park etme sorunu ve kavgaları hiçbir zaman bitmedi. Bizler binlerce lira kira ödüyoruz ve yanımızda bir sürü insan çalıştırıyoruz. 5 lira park parası ödememek için bizim ekmeğimizle oynuyorlar. Yazıktır, günahtır. Acil durumdaki bir hasta için ambulans kesinlikle giremez.
Yeşil alan çalışmasından sonra bu kez yağmur suları birikmeye başladı. Tüm esnaflar sıra ile yağmur suyu boşalması yapıyoruz. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Akpınar'ın yağmurlu bir günde gelip neler çektiğimizi görmesini istiyoruz ve uzay çağında böyle basit sorunlarla uğraşmak istemiyoruz."
küpe
Tek gözlü insan, körler arasında kral yerine geçer.
Mahatma Gandi
fıkra
Kamburun dileği
Bir kambura sordular:
"Kendi kamburunun düzelmesini mi istersin, yoksa başkalarının da senin gibi kambur olmasını mı?"
"Başkalarının da benim gibi kambur olmasını isterim."
"Neden?"
"Onların şimdi bana baktıkları gibi bakılmayacağını öğreteyim diye."
laflama
* Lambadan çıkan cinin sorduğu "Dile benden ne dilersen" sorusuna, "Başarılar dilerim" diyecek kadar zekası gelişmiş olanlar var bu dünyada!
* Son isteği sorulan idam mahkumu, "Kadınları anlamak istiyorum" yanıtını verince, cellat "Bir ömür yetmez" diye idamlık mahkumu salıvermiş...
* Herkesin ağzında aynı sakız. Deyiverdim, "Alem demokrat olmuş be abi"
* Ehhh o şarkıyı da güncellemeli, "Sanal alem buysa kral benim"
* Kızımızı ne doktorlar, ne mühendisler istedi. Memur maaşıyla geçinemez diye vermedik. Bir Hacıağa istedi verdik hemen.
* Hani iltifat için birisine "Adamın dibisin" diyoruz ya. Sıkıysa herhangi bir kadına "Madamın dibisin" de, çantayı kafana ye!
İbrahim Ormancı'dan
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.