Kooperatifçiler İzmir’de buluştu
Geçtiğimiz hafta, Dünya Kooperatifçilik Günü kutlandı.
Hemen belirtelim, "kooperatifçilik" sisteminin Türk toplumunda önemli bir yeri vardır ve bu topraklar üzerindeki toplumsal hayatta çeşitli aktivitelerin oluşturduğu bu kurumlar ayrı bir yerin sahibidir.
Panelin açılış konuşması da İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak'tan...
Adak, evrensel kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde başka bir kooperatifçiliğin mümkün olduğunu konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi ve ekledi:
"Kırsal ve kentsel alanda ekonomik ve sosyal değişimler ve gelişimler göz önüne alındığında kooperatifler bugün artık daha da önem kazanmıştır.
Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle İzmir'de ve Ege'de bu gelişmelerin etkisini görmek, tarımsal kalkınma ve yapı kooperatiflerinin ötesinde bir iş modeli olarak kooperatifçilik konusunda yapılan çalışmaların değerlendirilmesine alan açmak amacımız" dedi.
Sırada, "Genç İşi Bilimsel Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Kooperatifi" kurucu ortaklarından Mehmet Kuzu var. O da, yeni nesil kooperatifçiliğin gelişimi ve bir iş modeli üzerine kurgulanması ile ilgili bir sunum yaptı. Genç İşi'nin Türkiye'de genç-odaklı kurulan ilk eğitim kooperatifi olduğunu vurgulayan Kuzu, kooperatifin toplumsal alanda var olan ve çözülmeyi bekleyen sorunlara yeni bir model olarak ortaya çıkışından söz ederek genç istihdamını öncelediklerini söyledi.
"Başka Bir Okul Mümkün Derneği" finans ve kaynak geliştirme sorumlusu ve BBOM İzmir Kooperatifi ortaklarından Levent Kahraman, eğitimi yaşamdan ve çocuğun bireysel özelliklerinden soyutlamayan, demokratik bir yönetim anlayışı ile ekolojik duruşu olan ve kar amacı gütmeyen bir okul modelinin BBOM ile var kılınma sürecinden bahsederek, kooperatif örgütlenmesinin özgün bir finansman kaynağı olduğunu vurguladı.
Son konuşmacı İhtiyaç Haritası Yardımlaşma, Üretim ve İşletme Kooperatifi kurucularından Ali Ercan Özgür konuşmasında farklı konulardaki ihtiyaçların ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platform kurulumunun bir kooperatif örgütlenmesi ile desteklenerek hayata geçirilmesi üzerine deneyimlerini paylaştı.
BAŞKAN SELVİTOPU NEREYİ İSTİYOR?
Karabağlar ilçesindeki 70'e yakın sivil toplum kuruluşunun katıldığı toplantıda konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Karabağlar'ın geleceğine yönelik önemli mesajlar verdi.
"Poligon askeri tesis alanı ile Uzundere'de 55 hektarlık hazine arazisinin kentimize kazandırılmasını istiyoruz" da bu mesajlardan biri.
Karabağlar'ın geleceğini önemli ölçüde etkileyecek olan planların masaya yatırıldığı toplantıda Başkan Selvitopu, Poligon'daki 191 hektarlık askeri tesisin ilçe sınırları içerisinde kalan 57 hektarlık alanı ile Balçova sınırında kalan 134 hektarlık alanın halkın yararına rekreasyon alanı olarak sunulmak üzere İzmir'e kazandırılması gerektiğini savundu. Başkan Selvitopu ayrıca, Uzundere'deki 55 hektarlık hazine arazisinin de Karabağlar'a kazandırılmasını istediklerini söyledi.
SON ÇARE!...
İzmir'in popüler işadamlarından biriydi. Doktor İ.C. de mesleğinin ustalarından.
İşte önceki gece yarısı Doktor İ.C'yi acele, ama çok acele tarafından, o popüler işadamının başına çağırmışlardı.
Doktor hastayı iyice muayene etti. Dinledi. Sonra da şunları söyledi:
-Derhal yakınlarınıza telefon edip, hepsini uyandırın ve buraya çağırın...
Hastanın gözleri korkudan faltaşı gibi açıldı. Ölüm korkusu ile sordu:
-Hayrola doktor... Durumum o kadar fena mı?
-Yok canım. Ne münasebet?
Bir hazımsızlık için, bu saatte yatağından kaldırılan tek şahıs ben olmak istemiyorum da...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.