Memur alımında yeni dönem
Kamuda memur olmak için yeni bir dönem başlıyor.
Buna göre KPSS'de merkezi yerleştirme tarih oluyor.
Memur adayları KPSS'ye girdikten sonra mülakat sınavına da girecek. Adaylar mülakat sonrasında alınan puanların aritmetik ortalaması sonucu memur olabilecek. Bu konuda Ankara'dan bize ulaşan bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.
Hain FETÖ terör örgütünün devlet kadrolarına sızmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmenlik ve Sağlık Bakanlığı'nda da sözleşmeli ebe ve hemşirelerin alımında mülakat sistemi devreye sokulmuştu.
Bu uygulamalar sürerken şimdi devlet kadrolarına girecek tüm adayların aynı sisteme tabi olması planlanıyor. Özellikle güvenlik soruşturmasına imkan tanınması kapsamında KPSS'ye giren adaylar daha sonra mülakat sınavına tabi tutulacak.
Bu kapsamda KPSS'de genel kültür ve genel yetenek sınavında değişiklikler düşünülüyor.
B grubu kadrolar için KPSS'de sağlık personeli ve teknik bölümlerde alan bilgisi sınavının getirilmesi planlanıyor. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı'nda alan bilgisi sınavı ÖABT yapılıyor.
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı'nda din hizmetlerinde görev alacak personeli seçme amacıyla alan bilgisi testi DHBT yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı'nda da benzer sınavlar bulunuyor.
Yeni sistemde kamu kurum ve kuruluşlarında görev alacak teknik personel ile mühendisler ve mimarlar için de alan bilgisi sınavı gelecek. Diğer mesleklerin de alan bilgisi sınavına girmesi için düğmeye basıldı. Böylece genel kültür ve genel yetenek alanında başarılı olan değil, mesleğinde başarılı olanlar kamuya girebilecek.
Yeni uygulamalar teknik çalışmalarının bitmesi sonrasında hayata geçecek. Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor.
Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu.
ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPILACAK
Kamuda görev alacak personelin güvenlik soruşturmalarına arşiv soruşturması da eklenecek.
Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak. Sadece adli sicile değil güvenlik ve arşiv soruşturmalarına da bakılacak.
Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (Kasım-Haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor.
Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.
Erkek yetimlerin maaşı
Eşimi kaybettim iki oğlum babalarından yetim maaşı alıyorlar yalnız büyüğü 18 yaşını geçti küçüğü 17 yaşında daha okuyor. 18 yaşına girdiğinde maaşı kesilecek mi? Bir de erkek yetim çocukları kızlarda olduğu gibi çeyiz parası alabiliyorlar mı? (Türkan)
Yetim aylığı alacak olan erkek çocuklar 18 yaşına kadar sorunsuz yetim aylığı alabiliyor. Eğer okuyorsa ve okuduğu okul lise ise 20 yaşına kadar yetim aylığı alabilir.
Eğer yüksekokulda okuyorsa 25 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilmektedirler. Dolayısıyla çocuklarınız eğer üniversitede okuyorlarsa 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilecekler. Yetim maaşları kesildiğinde bu sizin maaşınıza eklenecek. Çeyiz parası sadece yetim kız çocukları için bir uygulama. Evlendiklerinde 24 aylık maaşları peşin olarak veriliyor.
Bu uygulamadan erkek yetim çocuklar yararlanamıyor.
2 yıl kazanırsınız
Belediyede çalışıyorum. 06.03.1963 doğumluyum. 08.02.2000 işe giriş tarihim. 550 gün askerliğimi yaptırırsam ne zaman emekli olurum? Bir de yaşım 57 olunca tazminatımı alıp işten çıksam emekli olur muyum? İsmet YILMAZ
Emekli olabilmek için 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlarda yaş yıl ve prim şartlarının üçünün aynı anda tamamlanması gerekiyor. Sizin işe giriş tarihinize göre emeklilik şartlarınız 60 yaş ve 7 bin gün prim.
9 Eylül 1999'dan sonra yıl şartı kaldırıldı ama prim sayısı arttı.
Dolayısıyla önce 7 bin gün primi tamamlamanız ve 60 yaşına ulaşmanız gerekiyor. Ancak sizin bir avantajınız var. Askerlik borçlanması ile işe giriş tarihinizi 9 Eylül 1999 öncesine çekerek 58 yaş ve 5975 gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Borçlanmayı buna göre yapıp 58 yaşında primi doldurup emekli olabilirsiniz. Ancak 15 yıl 3600 gün yazısı ile ayrılıp tazminat alma imkanınız yok.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
20.10.1968 doğumluyum. 20.06.1988 işe giriş tarihim. 5650 günüm var ne zaman emekli olurum? (Kamil)
25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Prim ve yıl tamam. 20.10.2019'da emekli olursunuz.
1968 doğumluyum, 01.09.1987 girişliyim şu anda 4773 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? (A. ÇOL)
25 yıl 50 yaş ve 5375 gün şartlarınız var. Yılınız tamam, yaşınız bu yıl doğum gününüzde dolacak.
Primi tamamlar tamamlamaz
1965 doğumluyum, askerlik borçlanmasıyla birlikte 2580 pirim günüm var. Yüksel MERİÇ
İşe giriş tarihinizi yazmamışsınız. Eğer 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olduysanız en az 3.600 günü doldurup 60 yaşında emekli olursunuz.
Tam emeklilik hesabı için işe giriş tarihinizi göndermeniz lazım.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.