Kıdem tazminatına asgari ücret ayarı
Ocak ayı ile birlikte çalışanlara uygulanacak asgari ücret brüt 2.029 lira net ücret ise 1.603 lira olarak belirlendi. Asgari ücretteki bu artış birçok konuda yapılan hesaplamaları da değiştirmiş oldu. Bunlardan birisi de çalışanların alacakları yıllık kıdem tazminatı miktarları.
Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam olarak belirlenen bu miktar uygulanıyor. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 5.001,76 TL olarak belirlendi. Yani bir işçinin maaşı 10 bin lira bile olsa kıdem tazminatı hesaplanırken bu miktar dikkate alınacak. Bu miktarı her yıl Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre belirliyor.
Bu yıl için memur maaş aylık katsayısı 0.108550 olarak belirlendi.
Taban aylık katsayısı 1.699121, yan ödeme katsayısı da 0,034424 oldu.
Kıdem tazminatı tavan tutarı, devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. Burada dikkate alınan en yüksek devlet memuru katsayısı olarak Başbakanlık Müsteşarının ücreti dikkate alınıyor. Buradan yapılan hesaplamalarla da bu yıl için belirlenen rakam 5.001,76 TL oldu.
YÜZBİNLERİN GÖZÜ ANKARA'DA
Kanun Hükmünde Kararname ile yaklaşık 1 milyon taşeron ve 4C'linin kadro sorunu çözülürken yine kamuda görev yapan ve değişik statülerde bulunan personel ile atama bekleyen belli meslek grupları da umutlandı. Bu vatandaşlar da Ankara'dan gelecek güzel haberlere kilitlenmiş durumda.
Bu talepler bize zaman zaman ulaşıyor. İşte bazı kesimlerin talepleri şöyle:
Üniversitelerin açtığı kurslara katılarak sertifika alan İş ve Meslek danışmanları 5 yıldır atama olmadığını belirterek, kurum dışından atama bekliyor. Özellikle istihdam seferberliği ve işsizlikle mücadele kapsamında büyük bir görev üstelenen İş ve Meslek Danışmanlarının (İMD) bu noktada sayısının artırılması bekleniyor.
Devletin çeşitli kademelerinde çalışan ancak memur işi yapmalarına rağmen işçi kadrosunda bulunan "üniversiteli işçiler" de memur kadrolarına geçmek için talepte bulunuyor.
Bu çalışanlar için talepleri hem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hem de kamu personel danışma kurulu toplantılarında gündeme gelmişti.
Devlet Opera ve Balesi'nde 'misafir sanatçı' olarak çalışan, sözleşmeli sanatçılar de ne işçi ne memur olduklarını, kendilerine 'taşeron sanatçı' adını taktıklarını belirterek kadroya geçecekleri günü bekliyor.
Kamuda 4B'li olarak çalışan sözleşmeli personel de 4A kadrosu bekliyor. KPSS ile işe alınan bu çalışanlar özellikle tayin haklarından faydalanamadıklarını ve aile birliklerinin bozulduğunu belirtip sorunun çözümünü istiyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları da memur işi yapmalarına rağmen kadrolarının olmadığını belirterek kadroya geçmek ve tayin hakkı istiyor. Bu çalışanların sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.
NE ZAMAN EMEKLI OLURUM
08.06.1973 doğumluyum.
Sigorta başlangıcım 20.11.1990. Toplam sigortalı prim günüm 6.601. Ne zaman emekli olurum?
Göksel ERDOĞAN
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Verdiğiniz bilgilere göre yılınız ve priminiz tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 08.06.2025 tarihinde emekli olursunuz.
1973 doğumluyum.
15.04.1992 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım.
5200 günüm var. Halen çalışıyorum.
Gülseren BALCI
20 yıl 48 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Yılınız tamam. Çalışmaya devam edip priminizi tamamlayın. 2021 yılında emekli olursunuz. 1980 yılında sigortalı oldum. 3250 günüm var. 1960 doğumluyum. Yaştan emekli olabilir miyim? Fuat ARALIK Yaştan emeklilik için en az 3.600 günü tamamlamanız gerekiyor. 3.600 günü tamamlayıp 60 yaşında emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.