Askere erken emeklilik
Emekli olmak için belli bir yaşı ve yılı doldurup prim ödemek gerekiyor. Ancak mevzuatımızda hem kadınlar hem de erkekler için bazı istisnai durumlar bulunuyor.
Kadınlar doğum borçlanması yapabilirken, erkekler de askerlik günlerini emeklilik hesabında kullanabiliyor. Askerlik, sigorta başlangıcını geriye çektiği için 2 yılı bulan erken emeklilik imkanı doğuyor.
ERLER İÇİN BORÇLANMA DURUMU
Askerliğin emeklilik yaşını geri çekebilmesi için, sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekiyor. Böylece işe girdiğiniz tarih askerlik süresince geriye doğru gidiyor.
Askerliğini sigortadan önce er veya erbaş olarak yapanlar öncelikle işe girdikleri tarihe bakmalılar.
Bu tarihten geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş şartı değişecekse o kadar gün borçlanarak emekliliği öne çekebilirler.
Örneğin Mehmet bey 10.09.1970 doğumlu ve 10.07.1993 tarihinde işe girmiş ve askerliğini de sigortadan önce yapmış olsun. Mehmet beyin emeklilik şartları 25 yıl 54 yaş ve 5675 gün. Emekli olacağı tarih 10.09.2024.
Eğer 8 aylık askerlik borçlanması yaparsa işe giriş tarihi 10.11.1992'ye çekilecek. Şartlar 53 yaş 5600 gün, emeklilik tarihi 10.09.2023 olacak.
ASTEĞMENLERDE YIPRANMA DA VAR
Asteğmen olarak askerliğini yapanlarda ise iki ayrı durum söz konusu. Öncelikle yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyorlar. Asteğmen olarak görev yaptıkları süreler de emekliliği öne çekiyor.
Adaylar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı (4C) kapsamında sigortalı sayılıyor.
Yedek subaylıktan önce SSK'lı olanların işe giriş tarihleri asteğmenlik süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülüyor. Yani 12 ay asteğmen olan bir sigortalının işe giriş tarihi 3 ay geriye çekiliyor.
Önce yedek subay olup sonra SSK'lı olunmuşsa 4C'li oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor.
Yani burada 3 aylık Fiili Hizmet Zammı uygulanıyor. Ayrıca ödenen primler de toplam prime ekleniyor.
Ben 22 Ocak'ta işimden ayrıldım. Ücretsiz sağlık sigortasına sahip olmak için ne yapmak gerekiyor?
Benim hala 4A dökümünde aktif gösteriyor. Zafer SARIBULAK
Öncelikle geçmiş olsun. Umarız en kısa sürede yeni bir işe başlarsınız. İşten ayrılan sigortalılar için sağlık hizmetleri 90+10 yani 100 gün daha devam ediyor. Bu 100 günün sonunda eğer bir işe girmemişseniz siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Bunun için Genel Sağlık Sigortası primi yatırmanız gerekiyor. Daha önce gelire göre belirlenen bu primler tek miktara düşürüldü ve bu yıl için aylık 60 lira civarında uygulanıyor.
Ayda 60 lira yatırarak aile boyu sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Ancak buna imkanınız yoksa, primi sizin yerinize devlet ödüyor. Bunun için kaymakamlığa giderek gelir testi yaptırmanız lazım. Bu testin ardından eğer geliriniz düşük ise sizin yerinize primleri devlet ödüyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1982 doğumluyum 2000 senesinde işe girişim oldu. Toplam 4597 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Şükrü YÜKSEL
İşe girişinize göre 60 yaş ve 7 bin gün şartlarınız var. Priminizi doldurup yaşı beklersiniz
Annem 2001 girişli ve o zamanda bu yana sadece 1 yıllık boşluğu bulunmakta.
Kendisi 01.01.1954 doğumlu. Çalışma imkanı yok, nasıl emekli olur?
Irmak ASLAN
Anneniz çok geç sigortalı olmuş. Buna göre 58 yaş ve 7 bin gün primle emekli olur.
İsteğe bağlı ödeyerek primi tamamlayabilir. Ancak prim 1261 günü bulursa bu kez Bağ-Kur şartlarından emekli olur.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.