Bayramda çalışana çifte yevmiye
Kurban Bayramını geride bıraktık ancak tatil hala devam ediyor. Yarın 9 günlük tatil bitecek ve işbaşı yapılacak. Ancak kamu çalışanlarına tanınan bu 9 günlük tatil özel sektörde çok geçerli olmadı.
Bazı şirketler arefe gününü tatil ilan edip çalışanlarına 9 günlük tatil yaptırsa da birçok işyeri arefe günü açık kaldı. Bu arada bazı mesleklerde bayram süresince çalışma da devam etti.
Dolayısıyla 4.5 günlük resmi tatil boyunca birçok vatandaş çalıştı.
Bu çalışmaların ayrıca bir karşılığı bulunuyor. Yasalarımız resmi tatillerde çalışan sigortalıların çifte yevmiye alacağını hükme bağlamış durumda.
Bayramda yapılan çalışmaların mutlaka para olarak ödenmesi gerekiyor. Bu çalışmalar karşılığında izin yaptırılması söz konusu olmuyor. O yüzden işverenlerin bu konuya dikkat etmesinde yarar var. Ödenmeyen ücretler çalışanlara haklı fesih ile tazminat imkanı getiriyor.
İKİ KATI ÖDENİYOR
Bayramda çalışan işçilere verilecek ücret normal dönemde verilen ücretin iki katı olarak hesaplanıyor. Zamlı ücretler 4.5 gün için ayrı ayrı hesaplanıyor.
Yani bayramın tamamında çalışan işçi için 4.5 günlük mesai hesaplanıyor. Bayramın bir kısmında çalışanlar için ise çalıştığı kadar ödeme yapılıyor.
NASIL HESAPLANIYOR
Aylık maaş alarak çalışan bir kişi için toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor.
Yani maaşı 3.000 TL olan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçi için bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten ayrıca 100 lira ödenecek. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil 200 lira alacak. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7,5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödenecek.
ZORLA ÇALIŞMA YAPILAMAZ
Bayramlarda ve diğer resmi tatillerde işçiler zorla çalıştırılamıyor.
Bu günlerde çalışmak istemeyen işçi için bir zorlama yapılamıyor. Çalışmak istemeyen işçi izin yapıyor.
Ancak iş sözleşmesinde bayramlarda çalışma yapılacağı konusunda bir anlaşma imza altına alınmışsa bu kez işçinin çalışması zorunlu oluyor. O yüzden iş sözleşmesi yaparken her maddeyi okumakta fayda var. Sözleşme gereği çalışmak durumunda olan işçiye de yukarıdaki hesapta olduğu gibi bayram ücreti ödeniyor.
İHBAR HAKKI VAR
Emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışmaya başladım. 4 yıl çalıştım. Ardından işveren gerekçe göstermeden sözleşmemi feshetti ve tazminatımı ödedi. Ancak ihbar tazminatı ödemedi. Ödemesi gerekmiyor muydu? Yusuf ALKAN
İhbar tazminatının İş Kanunu'nun 17'nci maddesine uyarak yapılan geçerli nedenle fesihlerde eğer ihbar süresine uyulmamışsa ödenmesi gerekir.
Bu ödeme yapılırken emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamaz. Keza iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işçi tarafından işverene ihbar süresi tanımaksızın derhal fesh edilmesi durumunda da bu defa işçi tarafından işverene ödenmesi gerekir ki bu bakımdan da işçinin emekli olup olmadığının önemi bulunmamaktadır. 3 yıldan fazla süreli kıdemlerde ihbar süresi 8 haftadır. İşverenin size 8 haftalık daha para ödemesi gerekiyor.
TOPLU ÖDEME BAĞ-KUR'DA
Son yapılandırma ile ilgili haberleri okurken BağKur'luların bankadan kredi alıp borçlarını ödeyerek emekli olduklarını öğrendim. Benim de geçmiş yıllarda boşluklarım bulunuyor. Bunları ödeyerek emekli olabilir miyim? Selda CUMA
Bağ-Kur'luların toplu borçlanması durumu farklı.
Bağ-Kur'lular gerek vergi kaydı, gerek şirket ortaklıkları gerekse Tarım Bağ-Kur'undan dolayı kayıtları devam ettiğinden ve kayıtları devam ederken Bağ- Kur'a yatırmaları gereken prim borçlarını ödeyemediklerinden dolayı bu borçlarını toplu olarak ödemektedirler. Bu ödeme de ara boşluk borçlanması değildir.
Bağ-Kur'lular bu borçları, mevzuat gereği silinen günleri ihya ederek ödeyebilmektedir.
Dolayısı ile sizin veya bir başkasının toplu olarak ara boşluk ödeme hakkı bulunmuyor.
Geriye doğru da bir ödeme olmuyor.
Ancak sigortadan sonra doğumlarınız varsa doğum borçlanması yapabilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
27.03.1976 doğumluyum. 10.10.1995 SGK girişim var. 1910 gün prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Seda ÖZDER
20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız bulunuyor. Priminiz bir hayli eksik. Yaşınız da henüz dolmamış. Ya çalışıp bu primi tamamlayacaksınız.
Ya da kısmi emeklilik için 3.600 günü dolduracaksınız. 3.600 günden emeklilik için ise 58 yaşı bekleyeceksiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.