Emekliye ikramiye rehberi
Bu yıl başlatılan ve 12 milyon emekli ile onların maaşlarını alan dul ve yetimleri sevindiren ikramiye uygulaması, önümüzdeki yıl da devam edecek. Emekliler geçtiğimiz Ramazan ve Kurban Bayramı'nda bin'er lira emekli ikramiyesi almıştı. Bu ikramiyeler herkese eşit ödenirken, maaş miktarlarına bakılmamıştı.
Şimdi bu ikramiyelere enflasyon farkının da yansıtılması gündemde. Eğer bu talep gerçekleşirse, her yıl ikramiye miktarı da artmış olacak.
İkramiyelerle ilgili çok fazla soru bize de ulaşıyor. Emeklilerimize soru cevaplarla ikramiye hakkında bilgi vermek istiyoruz.
BAYRAM İKRAMİYESİ NEDİR?
Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde emeklilere ve SGK'dan gelir veya aylık alan hak sahiplerine yapılan ödemeden oluşuyor.
KİMLERE ÖDENİR?
Ödemenin yapılacağı tarihte SGK'dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara veriliyor.
Ayrıca Kurumdan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi ödeniyor.
NE KADARDIR?
Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce ödenecek bayram ikramiyesi tutarı 1.000'erTL'dir. Bayram ikramiyesi başvuru şartı olmaksızın gelir aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılıyor.
NE ZAMAN ÖDENİR?
Bayram ikramiyesi, Ramazan ve Kurban bayramlarından önce SGK'nın belirlediği tarihlerde ödenir.
BİRDEN FAZLA MAAŞ ALANLARA ÖDEME NASIL YAPILIR?
Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örneğin emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden 1.000 TL ödeniyor.
Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği halde ödenemeyen bayram ikramiyesi varislerine veriliyor.
DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA NASIL ÖDENİYOR?
Vefat eden sigortalılardan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL veriliyor.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLARA İKRAMİYE VAR MI?
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.000 TL'nin yüzde 25'i oranında yani 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödeniyor.
İKRAMİYEDEN KESİNTİ, HACİZ OLABİLİR Mİ?
Hayır, bayram ikramiyelerinden herhangi bir kesinti yapılamaz, haciz uygulanamaz.
Bankalar da bu paraları alacaklarına karşı mahsup edemez.
YENİ ÇALIŞMALARA BAKILIYOR
1968 doğumlu KBB hastalıkları uzmanıyım. Doktor olarak görece başlama tarihim 2 Ocak 1991. Normal emeklilik zamanım 2 Ocak 2021. 11 Ocak 2018'e kadar emekli sandığına tabi doktor olarak çalıştım. 11 Ocak'ta istifa edip primlerimi Bağ-Kur ile ödemeye devam ediyorum.
Sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı getiren yasa 3 Ağustos 2018'de yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre erken emekli olabilir miyim? Raşit MİDİLLİ
Sağlık çalışanları bundan sonra yıpranma payı ile erken emekli olabilecek. Hatta bu süre uzun çalışmalarda 5 yılı da bulacak. Ancak yasa 3 Ağustos'ta yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olmaya başladı. Bu durumda sağlık çalışanlarının eski çalışmaları yıpranma dışında tutuldu.
Yani 3 Ağustos'tan sonraki çalışmalarda yıpranma süresi hesaplanacak. Bu durumda sizin eski çalışmalarınız kapsamda değil.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
19.07.2002 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 16 yıldır aralıksız primlerim yatırılıyor. Emeklilik tarihim nedir? Filiz TUTUCU
İşe giriş tarihinize göre 58 yaş ve 7 bin gün prim şartlarınız bulunuyor. Priminizi tamamlayıp yaşı da doldurmanız gerekiyor.
1989 yılında sigortalı oldum. Şu an 59 yaşımdayım. 3450 günüm var. Nasıl emekli olabilirim? Ahmet Suat KARA
15 yıl 3.600 günle kısmi emeklilik hakkınız bulunuyor. 150 gün daha prim ödeyip 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.