Devlet daireleri 21.00’e kadar açık kalacak
24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçen Türkiye'de bürokrasi ve kamu personel rejiminde de köklü değişiklikler devam ediyor. Bunlardan birçoğunu bu köşeden yazarak sizinle paylaşmıştık. Son gelişmeleri de haberdar etmek istiyorum.
MEMUR ANNELER İÇİN
Öncelikle bana sürekli mesaj atarak yönetmeliği soran memur anne ve babalara müjdeyi verelim. Yönetmelik taslağını gördüm, üzerinde çalışılıyor.
Yakında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer.
Böylece memurların yarı zamanlı çalışmasıyla ilgili kurallar da belirlenecek. Hangi kurumların yer alacağı, kimlerin bu haktan yararlanamayacağı da iki cetvel halinde hazırlanıyor.
ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kamuda insan kaynaklarının etkin ve verimli şekilde kullanılması için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda "kamu kurum ve kuruluşlarında etkili bir insan kaynakları planlaması yapabilmek için esnek çalışma sistemleri geliştirilecektir" şeklinde ifade edilen çalışmanın detayları belli olmaya başladı.
Hizmetin özelliğine göre mesai saati zorunluluk arz etmeyen görevlerde bazı memurlar kendilerine verilen işleri evden yapabilecek.
EVDE ÇALIŞMA İMKANI
Yoğunlaştırılmış İş Haftası sistemiyle memurların farklı çalışma saatleri de olabilecek.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların haftalık çalışma saati 40 saat olarak belirleniyor. Memurların hizmetin özelliğine göre en üst yetkili amirin onayı ile mesai saati günlerinde kısalma olacak. memurlar günde 1 ya da 2 saat çalışarak mesai saatlerini kısaltabilecek. Memurlar hizmetin özelliğine göre öğlen veya akşam çalışmak suretiyle haftalık çalışma gününü 6'dan 5 ya da 4'e düşürebilecek.
VATANDAŞA AKŞAM MÜJDESİ
Vatandaş odaklı hizmetin sağlanabilmesi için kamu kurumlarının sunduğu hizmetlerin akşam saat 21.00'e kadar olması sağlanacak. Böylece çalışan vatandaşlar devlet dairelerindeki işlerini akşam saatlerinde rahatça yapabilecek.
Böylece vatandaşlar işyerlerinden izin almak zorunda kalmayacak.
Hem kamu hizmetindeki verimlilik artacak hem vatandaş memnun olacak. Bu durumda olan bazı memurlar öğlene kadar işe gelmeyecek. Böylece haftalık çalışma saati 40 saati de geçmeyecek.
HİZMET BİRLEŞTİRMESİ
25.05 1971 doğumluyum. Askerliğimi 1992- 1993 yılları arasında 15 ay olarak yaptım. 01.09.1994 yılı başlangıçlı 90 gün Tarım Bağ-Kur'um var. 15.07.1999 tarih girişli 424 gün SSK çalışmam mevcut. 12.02.2001 yılı girişli halen devam eden devlet memuru olarak çalışmaktayım. Hangi şartlarda ve en erken ne zaman emekli olabilirim? Ali KUTLAR
Emeklilik hesaplamasında son 3.5 yıla bakılıyor. Bununla ilgili uzun bir makalem bu köşede yayımlanmıştı. Oradan geniş bilgi de alabilirsiniz. Bu kural gereğince siz eğer devlet memurluğunda devam ederseniz Emekli Sandığı'ndan emekli olacaksınız.
Bunun şartları da şöyle: İlk memuriyet tarihinize göre 25 yıl hizmet ve 60 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz. Daha önceki primlerinizi hizmet birleştirmesi ile kullanırsanız ikramiyenize olumlu katkı yapacaktır.
DOĞUM BORÇLANMASI
Sigortadan önce iki çocuğum dünyaya geldi, daha sonra çalışmaya başladım. Çalışma hayatım boyunca sürekli primim yattı ama boşluklarım var. Bu boşlukları doldurmadan emekli olamıyorum. Bu çocuklarımı borçlanma imkanım olabilir mi? Prim kazanabilir miyim?
Yeşim ATAK
Doğum borçlanmasında kadınlar üç çocuğa kadar borçlanarak 6 yıl yani 2160 gün kazanabilir.
Ancak maalesef kural olarak sigortadan önceki doğumların borçlanmasına izin verilmiyor.
Dolayısıyla sizin şu anda bu çocukları borçlanma hakkınız yok.
Fakat bu konuda birçok talep var.
Umarız bir yasa değişikliği olur ve sizin gibi annelerimiz yararlanır.
Doğum borçlanmasında bir kuralı daha hatırlatalım. Eğer sigortadan önce bir staj sigortanız varsa bu sigorta doğum borçlanması için geçerli oluyor ve staj sonrası doğumlar borçlanılabiliyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1980 doğumluyum. 15.10.2002 tarihinde sigortalı oldum. 16 yıldır çalışıyorum. Hiç ara vermedim. Artık emekli olabilir miyim? Hatice ARSLAN
İşe giriş tarihinize göre 58 yaş ve 7 bin gün prim şartlarınız var.
Bu durumda en erken 2038 tarihinde doğum gününüzde emekli olursunuz.
07.09.1992 tarihinde sigortalı oldum. 6.850 günüm birikti. 1971 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim? Yasin SUBAŞI
25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Prim tamam, yıl tamam yaşı bekleyeceksiniz. 2024 yılında emekli olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.