Tapu ve Kadastro çalışmaları ülkemizi ileriye taşıyor
Bir ülkenin yükselmesinde güçlü kamu yapısı önemlidir. Devletin sürdürülebilir başarı sağlamasında; sistemlerin kurulması, kurumsallaşmanın oluşturulması, doğru yönetim modellerinin uygulanması, ehliyetli-likayat sahibi kişilerin görev alması, teknolojinin uygulanması çok mühimdir. Ayrıca değişim ve dönüşüme ayak uyduran, yeni hedeflere ulaşma isteğinde olan, bayrağımızı daha da ileri taşımak isteyen çalışanların bir arada olması çok etkilidir.
Son yıllarda kamu kurumlarında önemli çalışmalar yürütülmektedir. 11. Kalkınma Planı ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma hevesinde, vizyon sahibi kamu çalışanlarını görmek sevindiricidir. Kamu görevi bir vatan görevi olup bitmeyen askerlik gibidir. Ülkemizin ekonomik performansını güçlendirmek isteyen, Sosyal Devlet anlayışı gereği halkın ihtiyaçlarına cevap verme noktasında büyük işler yürüten Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü dünya genelinde çalışmalar yürütmektedir. Halkımız için en mahrem konu olan mülkiyet konusunda güvencemiz olan kurum, bütünleşik Tapu ve Kadastro sistemi ile yılda iki buçuk milyonu aşan satış işlem hacmi ile aktif taşınmaz piyasasının varlığı sağlamaktadır.
174 YILLIK BİR KURUM
174 yıllık kurumda taşınmaz malların hukuki ve geometrik durumlarını tespit etmek, ulusal jeodezik ağın tesisi ve sürdürülmesi, büyük ölçekli harita ve harita bilgilerinin üretimlerinin izlenmesi, yerel yönetimler, Tarım ve Orman, İçişleri, Turizm ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla eşgüdümün sağlanması, mekânsal bilgi sistemlerinin altyapısının oluşturulması, yabancıların mülk ediniminin izlenmesi, taşınmazların toplu değerlemesinin yapılması gibi çalışmaları yürütmektedir. Kadastral işlem yapılmadan karar süreçlerinin ve eylemlerin başlaması mümkün değildir. Bu nedenle kadastral faaliyetler karar süreçlerinin başlangıç noktasını oluşturmaktadır.
Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksine göre; işe başlama, inşaat izinlerinin alınması, kredi temini, dış ticaret, sözleşmelerin icrası, tapu kaydı, şirket tasfiyesi, elektrik temini, küçük yatırımcıların korunması ve vergi ödemesi alanlarında yapılan reformlar ile ölçülmektedir. Endeksin Tapu Kaydı başlığına göre Türkiye 190 ülke ara- sında 81.60 puanla 27. sırada yer alarak Avrupa ülkelerinin önünde bulunmaktadır. Arazi Yönetimi ve Mülkiyet kriterlerinde; altyapının güvenirliği, bilginin şeffaflığı, coğrafi kapsam, arazi tartışmalarının çözümü, mülkiyet hakkına eşit erişim gibi başlıklar bulunmaktadır. Kurumun 2010 yılı toplam tapu tahsilat harcı 3.469.313 TL iken 2020 yılında 18.788.038 TL'dir. 2010 yılında tapu harçlarının payı % 46,77 iken 2020'de % 52'ye çıkmıştır. OECD 2018 verilerinde Türkiye GSMH da gayrimenkul faaliyetlerinin oranı % 9'dur.
BAŞARI ODAKLI ÇALIŞMA
Verilere ve kurumsal kültüre bakıldığında başarı odaklı çalışmaların oluşmasında nitelikli yöneticilerin ve özverili çalışanların rolü çok büyüktür. Sürekli Gelişim Odaklı kurum yapısına, yasal prosedürleri referans alması, iş sürekliliği merkezi, Kalite Yönetim Sistemlerine önem veren kurumun teknolojik altyapısı da oldukça güçlüdür. TAKBİS, Mekânsal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS), Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), Tapu Arşiv Bilgi Sistemi (TARBİS), Dijital Hava Kamera Donanımlı Görüntü Alım Uçakları ve Uçuş Planlama ve GNSS/IMU çözümleme Yazılımları, Stereo Kıymetlendirme Aletleri, Yatay Ortofoto Bilgi Sistemi Yazılımları ve Ortofoto Veri Merkezi, TUSAGA-Aktif gibi sistemleri bulunurken, web tapu gibi birçok e-hizmetler, online ortamda yürütülmektedir. Kurumun; 3 boyutlu kent modelleri, değer haritası çalışmaları, tek koordinat sistemi, mülkiyet bilgilerini bütünleştirme gibi hedefleriyle ülkemiz daha da güçlenecektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.