Esnaf ve şirketlerin vergi ve giderlere yönelik talebi var
FARKLI TÜRLERE AYRILIYOR
KDV, ÖTV, Damga Vergisi, Banka Vergileri, Gümrük Vergileri dolaylı vergilere örnektir. Dolaysız vergiler ise vatandaşların gelir veya kazançları üzerinden alınan bir vergi çeşididir. Ticaretle uğraşan bir esnaf, orta ölçekli veya büyük ölçekli şirketin kazancı üzerinden alınan gelir vergisi ve kurumlar vergisi doğrudan vergiye örnektir. Oldukça fazla işlemi olan ve vergi kalemini kapsayan dolaysız vergiler kendi içerisinde birçok farklı türe ayrılmaktadır. Ülkemizin SWOT Analizi yapıldığında vergide kayıt dışılık gerçek bir sorundur.
Çünkü temelde vergi kaçırma veya kaçınmaya yönelik bir tutum hakimdir.
Geçen haftaki yazımda denetimlerle vergide kayıt dışına ve etik dışı ticaret yapanlara yönelik yaptırımlara vurgu yapmıştım. Ancak bu kez ahlaklı ve dürüst ticaret yapanların Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanından taleplerini iletmek istiyorum:
Kurumlar Vergisi Mükellefleri %25 olan bu verginin, enflasyonist ortamda kazançların düşmesi ve artan maliyetler nedeniyle düşürülmesi için değerlendirilmesini talep ediyor.
KDV İadelerindeki sürenin uzun olması, özellikle belge yükünün ağır olması nedeniyle çeşitli mağduriyetler yaşadıklarını ve bunun kolaylaştırıcı olması isteniyor. Mesela Almanya ve pek çok ülke devreden KDV'yi ilgili ayda (cari dönemde) ödemesini yaparken, ülkemizde beş hatta altı aya kadar uzamasının önüne geçilmesi talep ediliyor.
Aynı şekilde KDV Tevkifat işlemlerinde de benzer durum söz konusu.
Aşırı belge yükü, Yeminli Mali Müşavir onayının alınması gibi etkenler mükellefleri zora sokuyor.
Gider Yazılabilen ve Kanunen Kabul Edilmeyen Giderlerin yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Bir şirket kurucusu, şirketi için yaptığı tüm harcamaları giderleştirilebilmek istiyor. Mesela işyerinde yemek giderlerini veya bir müşterisini iş yemeği masrafını gider yazabilmelidir.
Restaurantlar ve bazı yerler fatura değil sadece fiş vermektedir. POS cihazlarında buna göre bir düzenleme sağlanabilir.
Gider konusunda sıkıntı yaşanan diğer konuda şirket binek araçlarına yöneliktir. Şirket binek araçları için tamir ve bakım masrafları, kasko hizmetlerine ödenen bedellerin sadece %70'i gider olarak yazılabilmektedir. Bunun tamamı gider olarak yazılması hatta MTV, Trafik Cezaları ve eklentilerinin de gidere dahil edilmesi istenmektedir.
EKONOMİK PERFORMANSIN ÖNEMİ
Ülkemizin ekonomik performansının, üretim, hizmet ve istihdamın sağlanmasında vergi mükelleflerinin önemi çok büyüktür. Gerçekten onlar veli nimettir. Özel sektörün başarılı olması büyümek için bir anahtardır.
Bu nedenle adil, şeffaf, ölçülebilir bir sistem için vergi sisteminde yapılacak iyileştirici düzenlemeler gelişen bir Türkiye demektir. TOBB'un kapanan şirket istatistiklerinden yola çıkarak inceleme yapıldığı vergi ve gider yükünün önemi daha da öne çıkmaktadır.
Girişimciliğin artması, istihdamın ve üretimin artması anlamına geldiği için girişimcilerin taleplerine kulak verilmesi, caydırıcı olmayan gider yükünü değil, kolaylaştırıcı düzenlemelerle teşvik edilen bir yapı yarar getirecektir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Vergi usulsüzlüğüne göz açtırılmayacak (27 Mayıs 2024)
- Tasarruf, liyakat ve denge yolumuzu açar (20 Mayıs 2024)
- Serbest mali müşavirlerin bazı talepleri var (06 Mayıs 2024)
- Eğitimde yeni müfredata öneri bekleniyor (29 Nisan 2024)
- Deprem bölgesinde “mücbir sebep halinin uzatılması” talep ediliyor (22 Nisan 2024)