Demokrasiden Darbeye: Babam Adnan Menderes
***
Kendime kızgınlığa gelince: Aslında Aydın Menderes'le en evvel ve herkesten evvel ben konuşmalıydım ve böyle bir kitabı ben hazırlamalıydım. Çünkü bu benim hem görevim hem de hakkımdı. Görevimdi, zira bu çalışmalar şimdiye kadar bizler tarafından çoktan yapılmalı ve tarih tashih edilmeliydi. Bir kusurdur kabulleniyorum. Böyle bir kitabı yazmak benim hakkımdı dedim, şundan: Allah bana Aziz Menderes ailesine yakın olmayı lütfetti. Merhume Berin Hanım'ı tanıma fırsatı buldum. Aydın Menderes gibi bir dev insanın rahle-i tedrisinden geçtim. Üstelik beni Menderes ailesinin gözünde ve gönlünde herkesten daha imtiyazlı kılan bir avantajım daha var: Ümran Menderes'in manevi oğlu olmak. Bu avantajların hiçbirini değerlendiremedim. Sanırım ben hem tembelim hem de mütecessis bir yazı ehli değilim.
***
Tekrar kitaba dönersek; "Demokrasiden Darbeye: Babam Adnan Menderes" adlı kitabı keşke herkes okuyabilse. Bir kere kitapta Türk siyasetinin en trajik olayı anlatılmasına rağmen hiçbir abartı ve duygusallığa rastlayamazsınız. Zihinleri böyle bir konuyu konuşmaya çok hazır iki entellektüelin 27 Mayıs öncesi ve sonrasına dair kuşbakışı söyleşisidir kitabın içeriği. Aydın Bey'in soğuk kanlı ve edebi anlatımı, Taha Bey'in doğru soruları hacmi küçük kitaba referans vesika niteliği kazandırmış. Ayrıca kitap yakın tarihi çok anlaşılır kılan başlıklara sahip. Adnan Menderes'in siyasete girdiği şartlar, Demokrat Parti'yi ortaya çıkaran gelişmeler, tek parti dönemi, DP'li yıllar, olayları etkileyen vesikalar ve tabi Aydın Menderes'in bazı ayrıntılara dair keskin gözlemleri.
Vakit geçirmeden alınıp okunması gereken bir kitap "Babam Adnan Menderes". Özellikle Adnan Menderes çalışmalarıyla öne çıkan ve taktir toplayan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bu kitabın en geniş bir çevre tarafından okunmasını sağlamalıdır.
Aydın Menderes'i ve Taha Akyol'u karanlıkları aydınlatan müşterek çalışmalarından dolayı kutlarım.
Tabi kıskanarak ve kendime kızarak...
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.