Seydiköy neresi
VAKIF KÖY
Bunların ciddi giderleri vardır. Misafirler ağırlanacak, mutfak kaynayacak eğitim ve hayır hizmetleri yapılacaktır. Bu gibi kurumların masrafları devlet bütçesinden karşılanmazdı. Daha sağlam ve kalıcı gelir kaynakları vardı. Buralara bina ve arazi gibi gayrimenkuller vakfedilirdi. Her birinin vakfiyeleri yani birer tüzüğü olurdu. Nereye ne kadar ödeme yapılacağı tek tek sayılırdı. Gazi Umur Bey, Seyyid Mükerremedin külliyesi için İzmir yakınında geniş bir toprağın gelirlerini vakfetti. Bu zatın isminden hareketle bu bölgeye Seydiköy dendi. Devir 14. yüzyılın başlarıdır. Zamanla burada nüfus çoğaldı ve nahiye merkezi oldu. Seydiköy işgal yıllarında tamamen yakılıp yıkıldı. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra tekrar canlandı. Mübadil göçmenlerin iskanıyla yeniden imar ve inşa edildi. 19. asrın sonlarında Seydiköy'ün yakınından Aydın demiryolu geçti. Burada yapılan istasyona Gaziemir adı verildi. Bu isim Umur Bey'in hatırasını taşır. İstasyonun etrafında yerleşim hızlandı. Yol demek hayat damarı demektir. Burası genişledi. Seydiköy'ü de içine aldı ve bölge Gaziemir adıyla anılır oldu.
SEYDİ BABA
Seydiköy vakıf arazisini işletenlerden birisi, sırtlarda basit tarzda bir kabir yapar. Bu kabir halk tarafından devamlı ziyaret edilir ve "Seydi Baba" diye anılır. Başta adını verdiğimiz bilim adamlarına göre bu yapının pek tarihi değeri yoktur. Engin-Ercan Çokbankir ise aksi görüştedirler. Kabir şimdilerde yıkıktır ve sadece yeri bellidir.
Modern Gaziemir'in halkı böyle bir sembolü kendi bünyelerinde yaşatmaya devam etti. Çünkü tarihi arka planı fevkalade derindir. Maşeri şuur, kamu vicdanı bu tür motiflere değer verir. Prof. Ali Köse "Türbeler" adlı araştırmasında "Hayali Veli" türbelerinden söz eder. Şöyle der: "İnsanlar inanıyorlar ve bu inançlarının sorgulanmasından hoşlanmıyorlar. Bir mekana bir kutsallık atfedince gerçeğin ne olduğu onlar için artık önemsiz hale geliyor."
Kaldı ki Emir Sultan (Seyyid Mükerremüddin) hayal değil bir gerçektir. Asıl türbesi İzmir'de ve ayaktadır. Ona vakfedilen Seydiköy/Gaziemir'de de pekala bir makam-türbesi bulunabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.