İzmir Mevlevihanesi
İzmir Mevlevihanesi'nin özellikle sonraki yıllarda şehirde bir cazibe merkezi olduğu anlaşılıyor. Musiki meraklıkları, entelektüeller buraya devam ettiler.
Şahin Çandar Mevlevihane'nin de bulunduğu semti anlatır. Çocukluk yılları orada geçmiştir. Yazısının başlığı: "Namazgah, İzmir'in Tam Ortası". İzmir Kent Kültürü Dergisi Sayı: 6, Mart 2003'te çıkmış. Özetleyerek veriyoruz:
TATLI ANILAR
"Çeşmenin tam karşısında, biraz yanda, Şeyh Cemallerin bahçeli evlerinde kimler oturuyor acaba? Tamburların, neylerin, kudümlerin sesleri, kaç yıldır nerede yorgunluk dinlendiriyor acaba? Mevlevi raksları nerede biçimleniyor? Sohbetler nerede koyulaşıyor? Çoktan rahmet-i Rahman'a kavuşan o güzel insanların ruhları, hala çocuklara gülümsüyor mu cumbaların, kafesli pencerelerin arkasından? Taa yokuşun üst başından.
"Tekke'den bu sokağa, mutlu yüzler, koşup gelen o inanmış ve tertemiz insanlar.. Tanrı'nın yüce katında, inanıyorum ki, yine mutludurlar. Ama bu sokağı, bu evi sevgili şeyhleri Cemal Şenneyli ile birlikte özlüyorlar mı? O günleri, benim gibi özlüyorlar mı? Şeyh Cemal Efendi, galiba Mevlevi Şeyhi idi. 4 oğlu, 1 kızı vardı yanılmıyorsam. Oğullarından Nuri Şenneyli (ö. 2006), yıllarca kanun sanatçısı olarak TRT'de görev yaptı. Gönlümüzü şenlendirdi.
Kadifekale etekleri ile, Basmahane'deki Diş Hastanesi arasında yer aldığı söylenir |
HANGİ NOKTADAYDI
Bu kadar özlemle anılan yerlere, bu sokaklara ne oldu dersiniz? Ben bir hayli aradım ve bulmakta zorlandım.
19. yüzyıla kadar İzmir'in yerleşim mekanının Kadifekale eteklerinden başlayarak, Basmahane, eski Devlet, şimdiki Diş Hastanesi üçgeni içinde olduğu söylenebilir. Acaba Mevlevihane bu bölgede hangi noktadaydı? Yapılardan hiçbir kalıntı bulunmadığı için yer tespiti zordu.
Zamanla anlayışlar ne kadar değişiyor. 1850'lerde İzmir'in en güzel yerleri diye anılan bu semt bugün bakımsız vaziyette.
Sırtınızı Agora'ya verip, Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'nu sağınıza alarak, Kadifekale'ye doğru uzun ve dik bir yokuş boyunca yürüyeceksiniz. Burası 806'ncı sokak, öteki adıyla Patlıcanlı Yokuşu'dur. Yukarı doğru ilerlerken, bu sokağın 974'üncü sokakla kesiştiği yerde, sağ köşede taş duvarla çevrilmiş bir boş arsa bulunuyor. İşte orası İzmir Mevlevihanesi'nin yeridir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.