Kültürden kopmak
Amacım kimseyi incitmek veya itham etmek değildir. Bu durumun arka planını irdelemektir. Seküler kesimlerde bu tür davranışlara rastlanır. Mehmet Altan protokol gereği babasının cenazesinde ilk safta yer almak durumundaydı. Sanırım camiye ve dini törene yabancılığı ister istemez böyle bir tedirginliğe yol açmıştı.
♦♦♦♦♦
Cumhuriyet'le birlikte okullarımızda pozitivist anlayış daha etkili biçimde yaygınlaştı. Bu görüşte dini- manevi sahaya yer yoktur. Elle tutulup gözle görünen ve deneyle ispat edilebilen bir alanın ötesi ilgi görmez.
Bu anlayış daha çok okumuş yazmış, entelektüel çevrelerde etkilidir. Geniş halk kitleleri ise geleneksel kültürünü ve inançlarını belli ölçüde devam ettirmiştir. Bu yüzden yer yer halkını küçümseyen aydın tiplerine rastlanır.
♦♦♦♦♦
Toplumlar ne kadar sekülerleşse de ölürken din gerekli oluyor. Havradan mı, kiliseden mi, yoksa camiden mi cenazesi kalkacak?
♦♦♦♦♦
Hayat gibi ölüm de bir gerçek, dünyadaki son durağımız 'taht misali o musalla taşı'dır. Bu noktada bazen hazin manzaralar yaşanır. Ölenin yakınlarından törene gelip de, cenaze namazı kılınırken safa katılmayıp kenarda seyredenlerin durumu hüzün vericidir. Birleştirici olması gereken bir tören insanları ayrıştırır hale gelir.
Aslında bütün dünyada dine ve maneviyata bir dönüş başladı. Bu bize de yansımaktadır. Yerli ve mili kültürümüzle barışmaya başladık. Son zamanlarda yüksek rütbeli subaylarımız ve birçok önemli şahsiyet cenaze namazlarında saf tutar oldu.
Saflarımızın sıklaşması ve toplum olarak daha kaynaşmış günler görme dileğiyle.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.