Zaman nasıl geçiyor... 3 Kasım 2008'de yazmışım ilk olarak; "İktisat Kongresi'nin tam zamanı" diye... ABD dahil ekonomileri en sağlam görünen ülkelerin ki; Avrupa da dahil buna, ciddi kriz sinyalleri verirken; Türkiye'nin bu kriz ortamından "teğet" boyutuyla etkilenmekle geçiştirmesi başlı başına bir "krizin fırsata dönüştürülmesi" idi. Buradan hareketle, 21. yüzyılın ilk 10 yılında dünyanın geçirdiği evreye bakmak lazım.
Bir yandan küreselleşme, hükmünü tüm gücüyle sürdürürken, diğer yandan da dünya, öncekilerden farklı küresel krizlerle tanışıyor. Siyasi ve coğrafi kutuplaşmalar yeniden uç veriyor. Enerji, çevre ve gıda sorunları her devirden farklı karakterlerde karşımıza çıkıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve finans piyasalarındaki çöküş, devlet müdahalesi kavramını yeniden tartışmaya açmış görünüyor. Ekonomi odaklı siyasete uzanan faturalar; "Arap Baharı" adıyla sadece Avrupa ve kıtalar ötesinde değil, Ortadoğu'da da "hiç olmayacak" denilen kabuları ve iktidarları yıkıyor. Dünyada bunlar olup biterken, bu ortamdan en az etkilenen ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Bu, ekonomimizin sağlam temeller üzerine oturduğunu göstermesi açısından sevindirici. Ama, yine de tedirginlik ortamının psikolojik etkisini yıkmak adına bir şeyler yapmak lazım. Onun için de Yeni Asır olarak hemen 5. İzmir İktisat Kongresi'nin yapılmasını önerdik ve Türkiye'nin önüne, karamsarlıkları ortadan kaldıran sağlam hedeflerin konulması gerektiğini savunduk. Ekonomi gündemli bu toplantının tarihsel boyutuyla 5. kez İzmir'de toplanması, yeni Türkiye vizyonunun ekonomik boyutunun biçimselleşmesinde bir ön çalışma da olacaktır. Önemli olan, tüm bu dönemlerin ve tedirginliklerin yeni ve yaratıcı kararlarla fırsata dönüştürülmesidir.
Kongrenin tarihsel ve ekonomik önemi
Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanı'na ve Sayın Başbakan'a yaptığımız bu çağrı hemen karşılık buldu. Önce olumlu demeçler ve ardından 2009 sonu itibarıyla gerekli adımlar geldi.
10 Şubat 2010 tarihinde Vali Cahit Kıraç'ın Ankara'daki Valiler Toplantısı'nda hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan'dan, "Gerekli hazırlıkların yapılmasına dair talimatları" aldığı açıklamasıyla en somut adım atılmış oldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nın bağlı bulunduğu Bakan Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlık olarak işin hem sekreteryasını hem hazırlığını yürüttüğünü bizzat açıkladı. Ve dün; Bakan Yılmaz, İzmir programında, 2013 yılı Şubat ayında 5. İzmir İktisat kongresi'nin uluslararası boyutta toplanacağını bizzat açıkladı. Kongrede, Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı hazırlıkları ve dünya ekonomisine yönelik ışık tutacak tartışma ve politikalar belirlenecek.
Yeni Asır'ın önerisiydi
İlki 1923 yılında Cumhuriyet'in kuruluş yılında toplanan kongrenin 5. kez, Cumhuriyet'in 90. yılında yine İzmir'de toplanacak olmasının anlamı büyük.
Kongrenin tarihsel önemi kadar ekonomik (yerel-ulusal ve uluslararası boyutta) anlamı da önemli. Yerelde STK'lar, iş dünyası ve üniversitelerin katılımının yanında, dünya ekonomisindeki gelişmeleri analiz eden doğru politikaları da bu analizlere göre yönlendiren uluslararası boyutta olması doğru olacaktır.
Yeni Asır'ın 3 yıl önce gündeme taşıdığı önerisinin bugün yerelde ve genelde kabul görerek bu kadar anlamlı ve önemli bir projenin hayata geçirilmesinde katkısı ve emeği olan herkesi kutluyorum...