Annesi gibi olmak istemedi
Kadınların birbirleriyle rekabet etmeleri yerine dayanışmaları gerektiğine inanan yönetim danışmanı Sezer Aksoy, kadın girişimcileri bir araya getirerek kadıneliyle.com'u kurdu
ÇEVREYİ İKNA ETTİ
Çünkü bir kadının girişimciliğe soyunması için öncelikle yakın çevresini, ailesini ikna etmesi, onları başaracağına inandırması gerekiyor. Kocasının desteğini alamayan bir kadın nasıl başarılı olur ki!
Hani olur da "Neden kadın girişimciler/niye sadece kadınların ürünleri?" diye soran olursa şu sorunun cevabını vermesini isterim; "Neden kadınlar kocalarını her işte destekler, projeleri kafalarına yatmasa bile onun cesaretini, şevkini kırmazken erkekler, eşlerinden bir güler yüzü ve desteği esirgerler?"
Bütün bunları kendi çevresinden, annesinden biliyor Sezer Aksoy.
Sezer Aksoy henüz bir küçük kızken, "ne olmak istediğine" değil ama "ne olmak istemediğine" karar vermiş. Son derece zeki, müthiş bir potansiyele sahip ama o potansiyeli kullanmasına izin verilmeyen bir ev kadını olan annesine benzememek için, öncelikle okuması ve meslek sahibi olması gerektiğini anlamış. Derslerine çok çalışmış ve hep okulun en parlak öğrencisi olmuş. ODTÜ'de işletme okumak istemiş ve ilk tercih olarak yazdığı bu üniversiteye ilk sınavda girmiş. Mezun olunca her Türk genci gibi iş bulma sorunuyla karşı karşıya kalmış. Ankara'da yaşadığı için kamu kuruluşlarına girmekten başka çaresi olmadığını düşünerek, Merkez Bankası'nın sınavına girmiş.
MEMURLUĞU BIRAKTI
Bir yıl çalıştıktan sonra, annesine göre "gül gibi işini bırakıp" ayrılmış devlet memurluğundan ve İş Bankası'na geçmiş. Orada da aradığını bulamamış. Nedeni ona sunulanla, elindekiyle yetinmeyip, daha fazlasını istemesine bağlıyor.
Bakmış ki raporları, araştırmaları o hazırlıyor, sunuyor, yöneticiler imza atıp sahipleniyor. Hem annesinin hem de çevresindekilerin muhalefetine rağmen istifa edip ayrılmış. Birlikte mezun olduğu ve İstanbul'a giden arkadaşlarının başarısı da onu kamçılayınca ve en önemlisi "kendi başına yaşamak" isteği ağır basınca, hedefe İstanbul'a gelmeyi koyuyor.
EVDEN AYRILMAK
Bu "kendi başına yaşama isteği"nin çok önemli olduğuna değiniyor. "Gelen misafirler senin misafirin değil, sense kendi misafirlerini ağırlayamıyorsun. Dolayısıyla yaşadığın ev senin olmuyor" diye özetliyor ana-baba evinde yaşamayı Sezer Aksoy. Ankara'da ayrı bir eve çıkamayacağına göre İstanbul'da kendine bir ev ve yaşam kuruyor.
Sabancı grubunun bilgi işlem bölümünde çalışıyor. 1995'te Dünya Bankası'nın "yönetim danışmanlığı" ile ilgili verdiği bir kurstan haberdar olup, 6 aylığına bu kursa katılıyor. 2500 dolar vererek katıldığı bu kurs onun için bir dönüm noktası oluyor.
Daha sonra Karum Danışmanlık ve Bilgi Hizmetleri şirketini kuruyor ve kurumlara yönetim danışmanlığı yapmaya başlıyor. Kendisi gibi girişimci kadınların kurduğu ve bu kadınların sayısını artırmayı hedefleyen KAGİDER'e üye oluyor.
Kadın girişimcilere eğitim kapsamında çalışmalar yaparken tanışıyor henüz işin başındaki kadınlarla ve görüyor ki bu kadınların şirketlerden daha çok desteğe ve yardıma ihtiyaçları var. Pek çok projeleri var ama bunları nasıl hayata geçireceklerini bilmiyorlar, birbirinden güzel, değişik ve kaliteli ürünler üretiyorlar ama nasıl pazarlayacaklarını bilmiyorlar vs.
Böylece kadıneliyle.com'u kuruyor ve onların şirket kurmalarından tutun da, ürünlerini pazarlamaya, işlerini geliştirmeye kadar pek çok konuda yardımcı olmaya çalışıyor. 20'den fazla kadın girişimcinin ürünleri satılıyor sitede.
ÇEŞİDİ ARTIRMAK
Sezer Aksoy'un pek çok hedefi var. Birincisi, sitedeki girişimci kadın sayısını ve ürün çeşidini artırmak ve büyük kurumları bu işe dahil etmek, onların kadınlara destek vermesini sağlamak. Ayrıca internetin yanı sıra büyük marketlerde kadın ürünleri için ayrı bir standın olması ve buralarda satış yapılabilmesi.
Ekonomik krizin tüm dünyayı kapsadığı bir ortamda bunların zor olduğunun farkında ama durgunluğun yarattığı fırsatı değerlendirerek, bir dış ticaret firmasının formatını aldığını söylüyor. Turquality danışmanlık firmaları listesine girmiş. Böylece yurtdışında marka olma yolunda ilerleyen firmalara yönetim danışmanlığı yapma yetkisini kazanmış. Ayrıca, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yetkilendirdiği eğitimci firmalara dahil olarak Devlet destekli eğitimleri vermeye yetkilendirilmiş.
2009 yılında Eurasia Vakfı'nın İranlı Girişimci Kadınlara e-eğitim projesine danışmanlık hizmeti de sunuyor. Aynı yılın aralık ayında Santa Clara Üniversitesi Leavey Business School'un 2005 yılından bu yana sürdürdüğü Global Women Leaders Network Programı'na katılarak ülkelerinde yaptıkları projelerle fark yaratan 100 kadının yer aldığı network'e dahil olmuş.
FARKINDA OLMAK
Bir başka hedefi de, 2000'e yaklaşan kadın üyelerini "Kadıneliyle Girişimcisi" yapmak. Buna yönelik bir programın hazırlıklarını sürdürüyor.
En büyük şikayeti ise, hala kadınların kadınları yeterince desteklememesi. Bunun, Türkiye'de kadın girişimci ve çalışan sayısının artmasının önündeki en önemli engellerden birisi olduğunu düşünüyor.
Aksoy, "Öncelikle kadınların kendilerinin ekonomide yarattıkları değerin farkında olmaları gerekiyor. 'Çalışmak İstiyoruz' kampanyalarının ötesine geçerek kadınlarımıza iş alanı yaratacak projeleri tasarlayıp hayata geçirmeliyiz. Yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi hedeflediğim Kadın Girişimci Portalında en büyük hayalim, kadınlar için çalışan tüm STK'ların ve bireylerin işbirliği yaparak biraraya gelebilmesi. Böylece aynı amaca yönelik birbirine benzer pek çok portala harcanacak zaman, enerji ve tabi ki bütçenin çok daha verimli olarak kullanılarak kadınlarımızın ihtiyacına cevap verebilecek bir çözüm oluşturması."diyor.
EL YAPIMI ÜRÜNLER
Genellikle el yapımı ve katkısız ürünler bunlar. Örneğin yüzde 100 organik kotondan yapılan dantelli fanila. İç ve dış giyim olarak kullanılabilen ve bu ürün, antika değerindeki asırlık el tezgahlarında tek tek örülen özel bir ürün. Veya Adapazarı'nın keçi sütünden yapılan saf sabunu. Veya şık ambalajıyla "özel sinerji paketi" olarak satışa sunulan hem dantelli bluzu, hem sabunu hem de Karatepe naturel sızma zeytinyağı. Amacı, kadın emeğini ve girişimciliğini destekleyerek, insanların sosyal sorumluluğunu yerine getirmelerine katkıda bulunmak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.