En az yüzde 30 olmalıydı
Salı akşamı Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile birlikteydik. Feriye Restoran'da düzenlenen yemekli toplantıda Sabancı Vakfı'nın 2011 yılında vereceği hibeleri anlattı.
Ertesi sabah TÜSİAD Başkanı ve Boyner Nolding Yönetim kurulu Üyesi Ümit Boyner'le beraberdik. O da "Nar Taneleri: Güçlü Genç Kadınlar Mutlu Yarınlar" projesinden bahsetti.
Her fırsatta siyasete daha çok kadının girmesi gerektiğinin altını çizen iki güçlü kadınla, belirlenen milletvekili adaylarını konuştuk. Sabancı da Boyner de kadın aday sayısın yetersiz buluyor ama eskiye oranlar olacak olan artıştan memnun. Dün de bahsettiğim gibi tahminler meclis'e bu dönem 100 kadının gireceğini gösteriyor. Beklentiler bunun 150 hiç olmazsa 120 veya 130 olmasından yana. Yüzde 20'nin üzerine çıkmak, yüzde 30'u geçmek.
VAKIFTAN HİBE
Üzerinde durulan konulardan biri de kadınların kadın konularında ne kadar duyarlı ve etkili olabilecekleriyle ilgili. Kadın hareketinden gelen kadınlar ne kadar yer bulabildi listelerde. Seçimler neye göre yapıldı? Bu isimler tepeden inme mi geldi, siyasetin içinden mi?
Sorunlar büyük, beklentiler fazla olunca herkesi tatmin etmek kolay olmuyor tabii. Ama kadınların siyasette olmasına yönelik bir farkındalık oluştu artık. Kadın aday sayısı tartışılmaya başlandı ve daha fazla olması gerektiği konusunda herkes birleşti. Dileyelim bir dahaki seçimlerde Meclis'teki kadın oranı yüzde 30'u geçer, hedeflenen oran olan yüzde 50'ye varır.
Projelere gelirsek. Önce Sabancı Vakfı'nın 9 projeye vereceği toplam 1,1 milyon TL hibeden söz edeyim. Güler Sabancı her toplantıda, 2023 yılında dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olmayı hedefleyen Türkiye'nin, bu hedefe ulaşabilmesi için kadınlarını, gençlerini ve engellilerini topluma kazandırması gerektiğinin önemini vurguluyor.
1 MİLYON TL
Bu nedenle vakıf rotasını sosyal yatırıma çevirmiş ve 5 yılda 5 milyon TL'yi aşan hibe vermiş. Desteklenen projelerle hayatına dokunulan kişi sayısı 50 bin. Bu yılki hibe programına 52 ilden 190 proje başvurmuş. İçlerinden 9 tanesinin destelenmesine karar verilmiş.
Değerlendirme yapılırken, kadın, genç ve engelli alanında toplumsal katılım, ekonomik katılım ve toplumsal adalete yönelik projelere öncelik verilmiş. Ve bu projelerin sürdürülebilir olması, çarpan etki yaratması ve kurumlar arası işbirliği ve ortaklıklar içermesine dikkat edilmiş.
Seçilen projeler şunlar:
Kadın Dayanışma Vakfı'nın "Kadın Örgütlerinin Engelli kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Artırılması Projesi", Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği'nin "Bilinçli Genç Mutlu Genç Projesi", Genç Hayat Vakfı'nın "Yurttan Sesler Projesi", Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın "Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Projesi", Türkiye Gençlik Birliği Derneği'nin "Gördüm, Duydum, Biliyorum" projesi, Türkiye Göme Özürlüler Kitaplığı Derneği'nin "Engeli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim Projesi, Görme Özürlüler Derneği'nin "Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu Projesi", Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği'nin "Psikiyatrik Teşhisli Bireylerin Güçlenmesi ve Karar Mekanizmalarına Katılımı Projesi", Serebral Palsili (spastik) Çocuklar Derneği'nin "Bilinçli Aile, Engelsiz Çocuk Projesi".
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.