Masallar her zaman sinema sektörünün ilgisini çekmiş ve birçok masal sinemada hayat bulmuştur. Geçtiğimiz sezon Hansel ve Gretel'i izlemiştim sinemada. Hani şu ormanda dolaşırken çikolata/şekerden yapılmış bir ev bulup kendilerini kaybeden iki kardeşin hikayesi. Daha doğrusu onların çikolata evde cadıya yakalanışından sonra başlarından geçenler. Bir de "Once Upon e Time" adlı dizi var severek izlediğim. Bütün masal kahramanları bu dizide var: Pamuk Prenses, Yedi Cüceler, Pinokyo, Kırmızı Şapkalı Kız, Peter Pan ve diğerleri... Aslında bu diziler ve tabii masallar bize bir şeyler anlatmaya çalışır. Ne mi? Bir bakalım: Prenses: Bir masaldaki prenses ya da bakire genç bir kız uykuda olan kişiliği temsil eder. Ama onun zarif ve naif dış görünümünün altında bir savaşçı-kahraman yatar. Yalnız bir kurdun dayanıklılığına sahiptir. Bütün zorluklara, sıkıntılara, acılara katlanabilir. Alt dünyada (Bilinçaltında) gezinebilir ve üst dünyaya (bilinçüstüne) zenginleşmiş olarak geri döner.
MASAL KARAKTERLERİ
Beyazlı Hayalet: Bütün efsane ve masallarda beyazlı hayalet rehberi, soylu bilgeyi temsil eder. Bir yol göstericidir. Hayaletin bir insanda hala yaşayan, dağılmış haldeki eski ve değerli bir tanrının parçası olduğu düşünülürse beyaz hayaletin Hayat/Ölüm tanrıçasının bir yardımcısı olduğu söylenebilir.
Bahçıvan: Masallardaki bahçıvan ruh yetiştiricisidir. Tohumu, toprağı ve kökü yenileyerek korur. Bahçıvanın işlevi yenilemedir. Eski ve yıpranmış olan şeyleri yenilemek amacıyla sürekli olarak yeni öneriler eker, yetiştirir ve hasat eder. Kişinin kendini yenilemesine yardımcı olur. Kral: Kral alt dünyadaki yani bilinçaltımızdaki bilgi hazinesini temsil eder. İçsel bilgiyi dış dünyaya götürüp, çarpıtmadan, söylenmeden ya da bahane bulmadan uygulamaya sokma yeteneğini anlatır. Öykünün sonlarına doğru kayıp kraliçesini arayarak dolaşırken kimi değişimlere uğrar. Uygar bir kraldan vahşi bir krala dönüşür. Kraliçesini bulunca yeniden doğar. Bu psişik açıdan daha çok şey öğrendikçe eski merkezi tutumların ölmesi demektir. Bu anlamda kral, bir insanın ruhundaki egemen tutum ve kuralların yenilenmesini temsil eder.
BÜYÜCÜ VE KRALİÇE
Büyücü: Kralın gördüklerini yorumlaması için yanında getirdiği sihirbaz ya da büyücü doğrudan doğruya bir kadının gücünü temsil eder. Çok hızlı hatırlama, bin fersahtan görme, kilometrelerce öteden duyma yetisi, insanların düşüncelerini okuma becerisi. Bunlar kadına ait içgüdülerdir. Masallardaki büyücü her iki cinsten olabilir ama genelde erkektir. Kız kardeşlerini sevip onlara yardım etmek isteyen gözü pek erkek kardeşleri andırır. Bir kadın/erkeğin istediği şey olabilme ve herhangi bir anda kendini istediği gibi anlatabilme yeteneğine destek olur.
Ana Kraliçe: Ya da kocakarı. Bir masaldaki kraliçe veya çirkin yaşlı kadın kralın annesidir. Bu figür birçok şeyi temsil eder: doğurganlık, yok etmek, lanetleri çözme vs... Aynı zamanda fikirlerin olmasını sağlayan gübredir.
İblis: İblis figürü ruhun doğal yok edicisidir. Bütün ruhu öldürmeye çalışan bir karşı doğa gücüdür. Genellikle şekil değiştiren bir yaşlı kadın olarak masallarda ve kadınların düşlerinde görünür. Amacı kadınlara rahat vermemek, onları yok etmektir. Bu bilgiler "kurtlarla Koşan kadınlar" adlı kitaptan. Masalların önemini anlatan bir kitap...