Diyanetin sorumluluğu
EVLENMEYE TEŞVİK
Ayrıca lise öğrencilerinin evlilik yapabilmesi için yönetmelik değişikliği de yapıldı. Lisedeyken evlenen genç kızların açık öğretime devam edebileceği söylendi. Bir bakıma lisede okuyan genç kızlara "evlenebilirsiniz" mesajı verildi. Üniversite öğrencilerinin evlenebilmesi için de teşvik getirildi. Örneğin evlenen öğrencilere "Burs yardımı yapılması, burs borçlarının silinmesi" gibi kolaylıklar sağlandı. Avukat Hülya Gülbahar, hükümetin evlilere 10 bin TL'lik evlilik kredisi vermeyi kararlaştırdığını ve yoksul ailelerin de bu krediyi alabilmek için 16 yaşına gelen çocuklarını evlendirmeye çalıştığını söylüyor.
Çocuk yaşta zorla evlendirilmelerin önüne geçmek için üzerinde en çok durulan konulardan biri de imam ve muhtarların sorumluluğu. Sonuçta yasaya göre bu çocukların resmi nikahla evlendirilmesi yasak olduğu için imam nikahı yapılıyor. Bir bakıma imamlar yasalara karşı geliyor.
KURUL KARARI
Diyanetin de bu konuda sorumluluğu var. Küçük yaştaki çocukları evlendiren imamlar hakkında savcıların yanı sıra Diyanet de idari soruşturma başlatmalı. Ve bu tür uygulama yapan imamlar meslekten men edilmeli. Ardından da savcıya suç duyurusunda bulunmalı. Peki, diyanet ne düşünüyor bu konuda veya ne yapıyor? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Keskin'in medyada yer alan açıklamalarına göre hiçbir şey! "İslam bilginlerinin çoğunun küçük yaştaki evlilikleri tasvip etmediklerini" belirten Keskin, kendilerinin de küçük çocukların evlendirilmesini "pek de" tasvip etmediklerini söyledi.
Ayrıca yüksek kurulun bugüne kadar resmen yayımlanmış bir kararının olmadığını açıkladı. Yani Diyanet'in "küçük yaşta çocuklara imam nikahı kıymayın" diyen bir kararı yok. Çocuk yaşta evlendirilmelerin ve çocuk tecavüzünün önüne geçmek istiyorsak Diyanet'in acilen bu kararı alması gerekiyor. Ve yeni bakan Ayşenur İslam'ın bu konuya el atması.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.