Bilim ve teknolojinin ışığında ‘Zeytin Dalı’
Zeytin Dalı Operasyonu'nu birçok yönden değerlendirmek mümkün...
Bu operasyonun öncelikle askeri, siyasi iç ve dış ilişkiler boyutu var. Ben işin uzmanlık alanım olan iletişim, itibar, algı yönetimi ve bilim teknoloji boyutlarını ele alacağım.
Öncelikle işin algı ve iletişim yönetiminin başarılı bir şekilde yönetildiği kuşku götürmez. İç kamuoyu doğru şekilde bilgilendirildi. Operasyonun amacı, ne yapmak istediğimiz çok net çizgilerle anlatıldı. Güven ortamı tesis edildi. Ekonomide panik yaşanmıyor, borsa tarihi zirvelerini zorluyor.
Zeytin Dalı askeri açıdan ve dış politik ilişkilerin yönetilmesi bağlamında ve milletimize durumu anlatma, paydaşları ortak hedefe kilitleme hususunda son derece iyi hazırlanmış... Ama aynı başarı, uluslararası kamuoyunu ve vicdanını hazırlama, algıyı yönetme konusunda eksik kalmış görünüyor.
ORDUMUZ GÜCÜNÜ GÖSTERDİ
Bölgede Türkiye'yi yok sayarak plan yapanlara, ordumuz gücünü ve varlığını göstermiştir. Milli bir duruşla, siyasi bir karalılıkla hiçbir devletten izin almadan operasyona karar verilmiştir. Bundan sonra bölgede Türkiye'yi denkleme almadan kimse adım atamaz, atmayacaktır.
Uluslararası arenada siyasi iletişimi iki alanda sağlamak mümkün. Birisi diplomasi, ikincisi ise kamu diplomasisi.
Diplomasi; devletlerarası olan bir ilişki ve iletişim biçimi. Buna dış ilişkiler de diyebiliriz. İkincisi ise kamu diplomasisi dediğimiz, bir devletin diğer bir ülkenin insanlarının algısını değiştirmek ve kendi hedefleri doğrultusunda belli bir noktaya taşımak için yürüttüğü faaliyetlerin tümüdür.
Bu ikisi eğer birlikte olmazsa, stratejik algı ve ikna hedeflerine ulaşmak mümkün olmaz.
Zeytin Dalı harekâtında ordumuz, orada yüzde 70 oranında yerli, milli araç gereç mühimmatı ve son derece gelişmiş İHA teknolojileri kullanıyor. Şu bir gerçek ki ülkelerin gelişmesinde refah düzeylerinin artmasında bilim ve teknolojinin önemi yadsınamaz.
GELİNEN NOKTA ÇOK ÖNEMLİ
Bilgi tarih boyunca "güç" olarak algılanan bir kavram oldu. Bunun sebebi ise, bilginin yaşamın temeline yerleşmiş olmasıdır. Yani insanlık, yaşamını bilgiye borçludur. Bilgi insanların, örgütlerin ve devletlerin sahip olabilecekleri en stratejik kaynaktır. Çünkü bilgi rekabet avantajı sağlayan en önemli güçtür.
Bilim ve teknoloji ile savaş meydanlarında da üstünlük sağlıyorsunuz. Zeytin Dalı harekâtında Türkiye aynı anda 72 uçağını havada tutarak, akıllı mühimmat, akıllı roketatar ve son derece gelişmiş İHA teknolojileri ile adeta şov yapmıştır.
Zeytin Dalı Harekâtı, son yıllarda büyük gelişim gösteren Türk Silah Sanayi'nin de gösteri alanı olmuştur.
Kıbrıs harekâtı sırasında, uçağına koyacağı lastiği Libya'dan almak zorunda kalan bir ülkeydi Türkiye...
Kıbrıs'ta ve Güneydoğu'da yürüttüğü savaşta, "silahlarımızı kullanamazsınız" diyen ülkeleri düşününce gelinen nokta çok önemlidir.
Son söz; Bilginin güç olduğu yeni dünya düzeninde, Türkiye bu harekâtla gücünü ve kararlılığını bütün dünyaya göstermiştir. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.