İşletmelerde toplam kalite yönetimi
İşletmeler müşterilerinin isteklerini karşılayabildikleri sürece ayakta durabilirler.
Müşteri taleplerine cevap verebilmek, toplumun değişik ihtiyaçlarını kaliteli bir üretimle en uygun ve en kısa zamanda karşılayabilmektir.
Kalite anlayışını işletmenin bütün birimleri ve iş görenlerine yayarak toplam kalite anlayışını gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Bunun için de işletme kendi açısından kaliteli üretimin ne kadar önemli olduğunu bilecek ve uygulayacaktır.
Bunu çevre örgütlerine ve topluma sezdirecektir. İleride gerekirse kalite ile ilgili felsefesini geliştirecek politikalar belirleyecek ve üretimin düzenli bir biçimde sürmesini ve kontrolünü yapmaya devam edecektir.
Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır. Kalite, kullanıma uygunluktur. Kalite, müşteri memnuniyetidir, hayat felsefesidir, yaşam anlayışıdır.
MAL VE HİZMET KALİTESİ
Kalite denildiği zaman genellikle "mal ve hizmet kalitesi" ya da "ürün kalitesi" anlaşılmaktadır.
Ürün kalitesi esasen bir sonuçtur.
Bu sonuç üzerinde, yöneticinin, çalışanın, sistemin, tasarımın, üretim süreçlerinin kalitesinin, donanım, yazılım ve iletişimin etkisi vardır. Tüm bu bileşenler, üretim öncesi, üretim anı ve sonrasında dikkate alınmalıdır.
Kalite birçok kişinin sandığı gibi, lüks ile çağrışım yapan bir kavram da değildir.
Kalite kavramı, zaman içinde ve özellikle Toplam Kalite Yönetimi felsefesi çerçevesinde geliştiğinden değişik şekillerde tanımlanabilmektedir.
Kalite kısaca "kullanıma uygunluk", "amaca uygunluk", "tüketicinin tatmini" veya "isteklere uygunluk" şeklinde tanımlanabilmektedir. En genel tanım "şartlara uygunluktur". Bu tanıma göre şartlar yerine getirildiğinde kalite, getirilmediğinde kalitesizlik ortaya çıkar. Toplam Kalite Yönetimi (TKY), işletmenin, sektörün tamamına yöneliktir. Kalite güvencesini de kapsayan bir kavram olup, onu geliştirmeyi hedefler. TKY, bir kalite kültürü yaratmayı öngörür, bu kültürde kurum çalışanlarının her birinin, müşterilerini memnun etmek amacı vardır. TKY, müşterilerinin ihtiyaçlarını değiştirmeye, geliştirmeye, ürün ve hizmetleri bunları karşılayacak şekilde tasarlamaya ve aşmaya odaklanır.
FİRMALAR ÖNCÜ OLMALIDIR
Yirminci yüz yılın en önemli gelişmelerinden biri olan küreselleşme ile dünyamız küçük bir köy halini almıştır. Pek çok dünya markası ürün en yakın satış mağazalarından elde edilebilir hale gelmiştir. Bu süreç, özellikle e-ticaret'in de katkılarıyla, ticari sınırların coğrafi sınırları yıkmasıyla sonuçlanmıştır. Bu durum, yarım yüz yıldır kendisini iyice hissettiren artan rekabet şartlarını daha da güçleştirmiştir. Bu yarış içerisinde yer almak isteyen kuruluşlar, kaliteyi bir temel felsefe olarak kabul etmek, müşteri tatminini ön plana çıkarmak, bunu yaparken de birim maliyetleri olabildiğince düşürmek durumundadırlar. TKY, bu sürecin bir uzantısı olarak ortaya çıkmıştır. TKY, kalite kontrolün tek bir birime ait olmadığı düşüncesi ile, işletme fonksiyonları yerine getirilirken her aşamada kalite denetimini vurgulayan, işin bir defada ve doğru olarak yapılmasını öngören bir anlayıştır.
Bu özellikleri dolayısıyla TKY, kontrol ve hatalı ürün maliyetlerini azaltmaktadır. TKY anlayışının merkezinde insan vardır. İşletme fonksiyonlarının icra edicisi ve hitap edilen müşteri olması bakımından insan faktörü son derece önemlidir.
Sonuç olarak, kalite yönetimi süreci bütünde sağlanabilecek bir süreç olup tüm çalışanların katılımı sağlanmalıdır.
Bu süreç, belirli bir hedefe ulaşıldığında görevini tamamlayacak bir süreç özelliği taşımamakta olup sonu olmayan bir özellik taşımaktadır. Tüm çalışanlarda, başta firma üst yönetimi olmak üzere değişen ve gelişen dünya şartlarında başarılı olmanın yolunun artık etkin olarak çalışan kalite yönetim süreci ile sağlanabileceği görüşü yaygınlaştırılmalıdır. Firma üst yönetimleri, bu süreç içerisinde öncü olmalı ve desteğini sürekli göstermelidir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.