Mobilya sektöründe kırmızı alarm
Dünyanın en büyük kimyasal tesisi olan Almanya'daki BASF tesislerinde 17 Ekim'de çıkan yangın mobilyacıları zor durumda bıraktı.
Almanya'daki Ludwigshafen limanında bulunan tesislerdeki boru hattında yapılan çalışma esnasında meydana gelen patlamada bir kişi hayatını kaybetmişti.
Dünyanın en büyük kimya tesislerinden olan ve içerisinde üç liman bulunan tesiste 39 bin kişi çalışıyor.
Süngerin ham maddesinin üretildiği fabrikada meydana gelen yangın sonrası Mobilya sanayisinde sünger sıkıntısı çekilmeye başlandı. Tedarikçilerin ellerinde sünger bulunmamasından dolayı süngerin fiyatının yüzde 35-45 dolaylarında arttığı öğrenildi.
SÜNGER'E YÜZDE 42 ORANINDA YAPILAN ZAMMA BÜYÜK TEPKİ
Yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiğim FRMTV'de yayımlanan 'Gündem Özel' programında konuğum olan Mobilyacılar Odası eski Başkan Vekili ve ihracatçı Seyfi Dağ ile sektörün sorunlarını konuştuk.
Almanya'daki BASF tesislerinde 17 Ekim'de çıkan yangının mobilyacıları zor durumda bıraktığını dile getiren Dağ, yangının bahane edilerek süngere yapılan yüzde 42 oranındaki zammın haksız olduğunu söyledi.
Dağ, "Sünger'e yüzde 42 oranında yapılan aşırı ve haksız zamlar neticesinde sezon başında fiyatlarını tespit ederek, fiyat açıklaması yapan firmalarımız, ciddi şekilde maddi kayıplar ile karşı karşıya gelmiş ve zor durumda kalmışlardır.
Bir taraftan mobilya sektöründeki işlerin çok durgun olması, hammaddeye gelen zamlar ile daha da zor günler yaşayan esnafların ve büyük çapta çalışan fabrikalar da dahil olmak üzere, bir yandan da özellikle süngerde yaşanan ürün bulabilme sıkıntısı sayesinde siparişlerini zamanında teslim edememe durumu ile karşı karşıya kalıyor. Bağlantılı çalışan mobilyacı esnaflarımız, sanayicilerimiz bu durumda ciddi şekilde zarar etmektedir.
Esnaflarımıza ve sanayicimize hammadde teminini sağlayan fabrikalarımızın bu çalkantılı duruma en kısa sürede son vermelerini bekliyoruz" dedi.
AFRİKA VE ORTADOĞU'YA İHRACAT DURDU
Afrika ve Ortadoğu'ya mobilya ihracatının durma noktasına geldiğine dikkat çeken Dağ, "Diğer yandan, bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç savaşlar sebebiyle bu ülkelere yapılan ihracatın durma noktasına geldiğine de dikkat çekiyoruz.
Acilen istikrarın sağlanmasını ve yeniden Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yapılan ihracatın canlanması adına gerekenin yapılmasını, hükümet yetkililerinden bekliyoruz. Süngere yüzde 42-50 arası yapılan keyfi zamlar karşısında mobilya sektöründe üretim yapan firmaları durma noktasına getirdi. Üretim yapan firmaların, yurtiçinde ve yurtdışına olan siparişlerinin gününde teslimatını yapamayan firma sahiplerinin patlamaya hazır noktasında yapılan bu aşırı zammın geri çekilmemesi ve hükümet yetkililerinin olaya müdahil olmamaları halinde ise ülke genelinde büyük bir eyleme ve protestolara dönüşme noktasına gelebilir deniliyor" şeklinde konuştu.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.