Son dakikaya bırakmayalım...
Zaaf olarak tanımlanabilecek bu alışkanlığımız nedeniyle, esnaf sanatkarların önündeki iki fırsatın iyi değerlendirilmesi adına bir hatırlatma yazısı yazmayı uygun gördüm.
Bu fırsatlardan biri, gecikmiş ve birikmiş aidat borçlarının faizlerinin silinmesiyle, diğeri de kredi kartı borçları için çıkarılan af yasası ile ilgili.
FAİZLER SİLİNECEK
İki hafta içinde bağlı bulunduğu odasına olan aidat borçlarının tamamını ödeyen esnaf sanatkarlarımızın gecikme faizleri silinecektir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamındaki esnaf sanatkarlarımız, 28 Ağustos 2009 tarihine kadar odalarına olan aidat borçlarını ödedikleri takdirde, bu borçlara ait gecikme faizini ödemeyeceklerdir.
Burada önemli olan borcunun tamamının ödenmesidir. Aidat borcunun 1 TL'si bile ödenmediği takdirde, esnaf arkadaşlarımız faiz ve tüm masrafları ödemek durumunda kalacaklardır.
Aidat borcundan dolayı icraya verilen esnaf arkadaşlarımız da bu haktan yararlanabilir, borcun takibinden ve icradan kurtulabilirler.
Ancak bu durumdaki esnaf arkadaşlarımız, aidat borcunun ödenmemesinden dolayı yapılan icra takibine ait masrafları ödemekle yükümlü olacaklardır.
7 EYLÜL'DE SON
Bir diğer fırsat da kredi kartı mağdurları için.
'Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu' kapsamında yürürlüğe giren kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeye, vatandaşlarımızın pek rağbet etmediği görülüyor.
Kesin olmayan veriler, kart mağdurlarının sadece yüzde 10'unun borcunu taksitlendirmek için başvuru yaptığını gösteriyor.
Kredi kartı borçları, pek çok aileyi derinden sarsan sosyal bir sorundur.
Tüketicinin lehine olan koşulları içeren bu düzenlemeden olabildiğince çok insanın yararlanması, toplumun geleceğe daha güvenle bakmasını sağlayacaktır.
Yasal düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin 7 Eylül'e kadar ilgili finans kuruluşuna yazılı olarak müracaat etmeleri gerekmektedir.
Kart mağdurları, resmi ve hukuksal işlemlerin de süre alabileceğini göz önüne almalı ve borcunu yapılandırmak için erken başvuruda bulunmalıdırlar.
SORU - CEVAP
Soru 1: Çiğli'deki temizlik malzemeleri satan işletmemi kapatıp Bayraklı'da yine temizlik malzemeleri satışı üzerine yeni bir işyeri açtım. Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kayıtlıyım. Bayraklı'ya taşınınca Çiğli Esnaf Odası'nda bulunan kaydım geçerli olacak mı? (Cihat Atmaca)
Cevap 1: Bu bölgede başka karma oda ve mesleğinizle ilgili ihtisas odası olmadığı için Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndaki kaydınız geçerli olacaktır. Ancak adres değişikliği yaptığınız için Esnaf Sicil Bürosu'na gelip tadil işlemi yaptırmanız gerekmektedir.
Soru 2: İhtisas odaları tarafından pastacılık kursları düzenleniyor mu? Bu kursları tamamlayınca ustalık belgesi alabilir miyim? (Nuray Berberoğlu)
Cevap 2: Pastacılık meslek dalı, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında olduğundan, bu dal ile ilgili eğitimler ve eğitim sonu alınacak ustalık belgeleri, sadece mesleki eğitim merkez müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için en yakın mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.