Esnaf, KOBİ teşviklerinden yine yararlanamayacak
Düzenleme ile işletmelerin mali yapılarının güçlendirilmesi, ölçek verimliliğinin sağlanması, rekabet ortamına uyum kapasitelerinin geliştirilmesi ve istihdam düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.
KOBİ tanımı kapsamındaki işletmelerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar yaptıkları birleşmelerde, birleşme işlemlerinden doğan kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilecektir. Ayrıca söz konusu KOBİ'lerin üç hesap döneminde elde ettikleri kazançlarından doğan kurumlar vergilerinde de yüzde 75 oranına kadar indirimler uygulanacaktır.
KİMSE DÜŞÜNMÜYOR
İşletmelerin yapılarını güçlendirmeyi, işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlamayı hedefleyen düzenleme ilk bakışta olumlu bir girişim olarak görülmektedir. Ancak ayrıntıları incelendiğinde, içeriği iyi doldurulmamış, dar kapsamlı ve istenilen amaçlara ulaşmada yetersiz kalacak bir çalışma olduğu anlaşılmaktadır.
Tebliğde uygulama kapsamına giren KOBİ'ler, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan, 10 ila 250 işçi çalıştıran, yıllık net satışlar toplamı 25 milyon lirayı geçmeyen işletmeler şeklinde tanımlanmıştır.
Yani düzenlemede 10 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerin teşviklerden yararlanamayacağı öngörülmüştür. Bu durum da yanında en fazla 4-5 kişi çalıştırabilen esnaf sanatkarlarımızın yine kapsam dışında kalmasına yol açmaktadır.
HAKSIZ REKABET
Türkiye'de esnaf teşkilatları, yabancı sermayenin gücü ile küçük işletmelerle haksız rekabete giren büyük alışveriş merkezlerine karşı uzun süredir mücadele etmektedir.
Hükümetten ve parlamentodan büyük alışveriş merkezlerinin işleyişlerini düzenleyecek bir yasa bekleyen esnaf yöneticileri, üyelerini de birleşmeye özendirmekte, birleşerek büyük marketlerin ezici rekabetinden korunmalarını önermektedir.
Bu nedenle KOBİ birleşmelerini özendirecek tebliğ, ilk başta esnaf teşkilatlarını umutlandırmıştır. Ancak tebliğin içeriğinde küçük işletmelerin yer almaması, camiamızda yeni bir hayal kırıklığına yol açmıştır.
Ekonominin alt yapısını oluşturan küçük işletmeleri korumak iktisadi bir gerçek iken, küçükleri yok sayan, sorunlarını görmezden gelen ekonomi yöneticilerinin tutumlarını anlamak mümkün değildir.
ARZ TALEP DENGESİ
Türkiye'de krizlerden, haksız rekabetten, siyasi çalkantılardan en fazla etkilenen kesim, sınırlı sermaye yapısına sahip olan esnaf sanatkarlardır.
Toplumda hem üreten hem de tüketen konumunda olan esnaf kesiminin yok olması, arz talep ekseninde dönen ekonomik düzenin aksamasına, iktisadi sorunların artmasına, işsizlik başta olmak üzere sosyal sıkıntıların toplumu bunaltmasına neden olacaktır.
TEBLİĞ KAPSAMI
KOBİ birleşmelerinin teşvikini öngören tebliğ, ekonomi kurmaylarının aklında esnaf sanatkarların bulunmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Ekonomi yönetimi, çok büyük beklentileri olmayan esnaf sanatkarların da büyük işletmelere tanınan vergi kolaylıklarından ve finans desteklerinden yararlanmasını sağlamalıdır.
Ekonominin canlanması, piyasaların ticari hareketliliğe kavuşması için küçük işletmelerin üretim ve yatırımlarının desteklenmesi zorunludur. Hükümet bu anlayışla hareket etmeli, ilk adımı da KOBİ birleşmelerinin teşvikini öngören tebliğde yapılacak değişikliklerle atmalıdır.
HATIRLATMA
Yarın son gün...
Yarına kadar bağlı bulunduğu odasına olan aidat borcunun tamamını ödeyen esnaf sanatkarlarımızın gecikme faizleri silinecektir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamındaki esnaf sanatkarlarımız, 28 Ağustos 2009 tarihine kadar odalarına olan aidat borçlarını ödedikleri takdirde, bu borçlara ait gecikme faizini ödemeyeceklerdir.
Burada önemli olan borcun tamamının ödenmesidir. Aidat borcunun 1 TL'si bile ödenmediği takdirde, esnaf arkadaşlarımız faiz ve tüm masrafları ödemek durumunda kalacaklardır.
SORU-CEVAP
SORU:
Karşıyaka'da bir yufka dükkanı açmak istiyorum. Bunun için kapasite raporu almam gerekli mi? Kapasite raporu için nereye müracaat etmeliyim?
(Cemal Taş)
CEVAP:
5179 sayılı Gıda Kanunu gereği, gıda maddesi üreten tüm işyerleri, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'ndan üretim izni almak zorundadırlar.
27 Ağustos 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na yapılacak olan üretim izni başvurusu sırasında, işyeri kapasite raporunun, başvuru dosyası içinde bulunmasını öngörmektedir. Bu nedenle gıda üretimi yapacağınız için sizin de kapasite raporu almanız zorunludur.
Kapasite raporu almak için bağlı bulunduğunuz meslek odasına müracaat etmeniz gerekmektedir. Odanız, kapasite raporunu nasıl alacağınız konusunda sizi bilgilendirecek ve yardımcı olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.