• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Ar-Ge teşvikleri ve SGK borçlarında gelişmeler var ZEKERİYA MUTLU

Ar-Ge teşvikleri ve SGK borçlarında gelişmeler var

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24 Mart 2010, 16:50
Esnaf ve sanatkarlar zor günler geçirmektedirler. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yöneticileri, katıldıkları her platformda kesimin sıkıntılarını aktarmakta, sorunların çözümü için birliğin geliştirdiği önerileri dile getirmektedirler.
İzmir Birliği, bundan sonra da sorunların çözülmesi için çaba sarf etmeye, gündeme getirdiği sıkıntılarla ilgili gelişmeleri takip etmeye devam edecektir.
Bu noktada, küçük işletmelerimizin sıkıntıları arasında gösterdiğimiz ve çözüm önerileri geliştirdiğimiz iki konudaki gelişmeye değinmek gerekmektedir. Ar-Ge teşvikleri ile SGK borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar, İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından olumlu karşılanmaktadır.

KÜMELEŞME KONUSU
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler dünyada ülkeleri sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmeye zorlamaktadır. Aynı şekilde ülkemizde de esnaf sanatkarlarımız kendilerini yenilemek, mal ve hizmet sunarken kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek ve verimlerini artırmak için bilgiyi kullanmak durumundadırlar.
İzmir Birliği, çeşitli platformlarda, esnaf sanatkarların gelişen çağa ayak uydurabilmek için kümeleşme ve Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeleri gerektiğini ifade etmektedir.
Birliğimiz, yanında en az 50 kişi çalıştırma şartı bulunan düzenleme nedeniyle küçük işletmelerin Ar-Ge teşviklerinden yararlanamadıklarına dikkat çekmekte, bu konuda yapılacak düzenlemelerle Ar-Ge teşviklerinin meslek odaları üzerinden esnaf sanatkarlara verilmesi gerektiğini dile getirmektedir.
Bu açıdan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün küçük işletmelerin yararlanamadığı Ar-Ge düzenlemesinin yumuşatılmasına ilişkin açıklamalarını olumlu karşılamaktayız.
Sayın Ergün, açıklamasında yüzde 1 seviyesinde olan milli gelir içindeki Ar-Ge harcamalarının payını, 2013 yılında yüzde 2'ye çıkarmayı hedeflediklerini ve mevzuat gereği Ar-Ge merkezi kuramayan KOBİ'lerin birleşerek ortak Ar-Ge merkezi kurmalarını sağlayacaklarını ifade etmiştir.
Ergün'ün düşünceleri doğrudur. Ülke çapında önemli mesleki eğitim çalışmaları yapan meslek odaları, ortak Ar-Ge merkezi kurmak isteyen küçük işletmelere de rehberlik edebilecek yapıya sahiptirler.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT
İzmir'de, 3. Sanayi Sitesi'nde bulunan, Bornova Oto Tamircileri ve Sanatkarları Odası'nın Ar-Ge eğitim merkezi, tüm Türkiye'ye örnek olmuştur. İzmir Birliği'nin katkılarıyla 5 yıldır faaliyet gösteren merkez, sınırlı imkanlarına rağmen büyük ilgi görmekte, oto tamircilerine mesleki eğitim ve teknolojik destek vermektedir. Ayrıca ülkenin dört bir yanından esnaf kuruluşları Ar-Ge merkezimize inceleme yapmaya ve eğitim almaya gelmektedir.
Sınırlı imkanlarla önemli işler başaran bu merkezin benzerleri yasal düzenlemelerle artacak ve ülke geneline yayılabilecektir. Burada önemli olan nokta, kaynağın doğru ve verimli kullanılması olacaktır. Bu nedenle, Ar-Ge konusunda düşünülen teşviklerin, ihtisas odaları kanalıyla hayata geçirilmesi istenilen amaca ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.
İzmir Birliği'nin sık sık dile getirdiği bir diğer sıkıntı da, küçük işletmelerin vergi, sosyal güvenlik primi gibi devlete yapacağı ödemelerde düşünülecek kolaylıklar konusunda olmuştur. İzmir Birliği herhangi bir 'af' talebinde bulunmamaktadır. Sadece krizden ağır yaralar alan küçük işletmelerin durumlarının dikkate alınmasını, resmi ödemelerde kesime ödeme kolaylıkları tanınmasını ifade etmektedir.
Bu açıdan, 13 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'SGK Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', birliğimizce yakından takip edilmektedir.
Yönetmeliğin 7. maddesinin 4. fıkrasında yapılan değişiklikte, bir defadan fazla olmamak üzere ve belirli şartlar altında SGK prim ve idari para cezası borçlarına erteleme ve taksitlendirme imkanı getirildiği görülmektedir.
Daha çok yeni olan düzenlemenin şartları, kapsamı ve diğer ayrıntıları birliğimizin uzmanları tarafından incelemeye alınmıştır. Ancak içerik ne olursa olsun, sadece sosyal güvenlik primlerinde değil, vergi vb. tüm resmi ödemelerde esnaf sanatkarlara kolaylıklar sağlanması, ekonomik bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Sermayesi ve finans kaynakları sınırlı olan küçük işletmelerin omzundaki yükün hafifletilmesi, reel sektörün üretim gücünü destekleyecek, yeni yatırımlara teşvik edecek bir etken olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.