İşsizlik ile mücadelede meslek eğitiminin önemi
Bir toplumda emek ve istihdam dengesi kurulmuş olsa bile, işgücünün kalifiye olmaması veya piyasa koşullarının aradığı niteliklere sahip olmaması durumunda da işsizlik meydana gelir. Nitelikli işgücü açığı olarak tanımlayacağımız bu durum, Türkiye'de yaşanan işsizliğin de ana nedenlerinden birini oluşturmaktadır.
TÜRKİYE'YE ÖRNEK
Nitelikli işgücü açığının kapatılması için en etkin yol, mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasından geçmektedir. Bırakın Türkiye gibi işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığı ülkeleri, İngiltere, Fransa gibi işsizlik oranının ülkemize nazaran çok düşük olduğu ülkelerde bile meslek eğitimine büyük önem verilmekte, ülkeler arası karşılıklı eğitim işbirlikleri ile teknolojideki değişimler yakından takip edilmektedir.
Gelişmiş ülkelerin meslek eğitimine verdikleri değer, Türk halkına ve küçük işletmelerimize de örnek olmalıdır.
EĞİTİM ÖZENDİRİLMELİ
Teknolojik gelişmelerin, küçük işletmelerin işleyişlerini tehdit eden unsurları da içerdiği bir gerçektir. Ancak esnaf sanatkarlarımız da dünyadaki değişimin yarattığı fırsatları fark etmeli, hızlı hareket edebilme, esneklik ve sosyal ilişkiler gibi özelliklerini avantaja çevirebilmelidirler. Bu da ancak mesleki eğitimin daha fazla önemsenmesiyle gerçekleşebilecektir.
Esnaf sanatkarlarımız mesleki kabiliyetini ve bilgisini artırarak, teknolojiyi kullanarak rakipleriyle yarışabilecek konuma ulaşmalı, sosyal yapı içindeki farklı yerini perçinleyebilmelidirler.
Bugün gelişmiş ülkelerdeki bireyler mesleki eğitimi ön plana çıkarırken, Türkiye'de aileler ve gençler klasik akademik eğitimi tercih etmektedirler. Oysa her platformda dile getirdiğimiz gibi, mesleki eğitim ülke kalkınmasının anahtarıdır. Türkiye'nin en büyük sosyal ve ekonomik sorunu olan işsizlik ve mesleksizlik ile mücadelede önemli bir silahtır. Türk toplumuna mesleki eğitimin getirileri doğru anlatılmalı, gençler meslek sahibi olma yönünde özendirilmelidirler.
HER KESİMİN GÖREVİ
Kuşkusuz bu noktada ülke yöneticilerinin, verilecek mesleki eğitimin sürekliliğini, kalitesini ve verimliliğini artıracak düzenlemeleri hayata geçirmesi zorunludur.
Bu açıdan esnaf sanatkarların bağlı bulundukları meslek kuruluşları ile diyalog içinde yapılacak çalışmalar, çağa yakışır modern mesleki eğitimin ülkede kurumsallaşması ve özendirilmesi açısından gereklidir.
Teknolojik gelişmelerin şekillendirdiği yeni dünya düzeni, toplumun her kesimini, mesleki eğitimin yaygınlaştırılması, özendirilmesi ve kalitesinin artırılması konusunda daha fazla çaba sarf etmeye zorlamaktadır.
İESOB'un eğitim çalışmaları
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu düşünceler içinde, mesleki eğitim alanında önemli çalışmalar yapmaktadır.
Türkiye'de, bir Esnaf Birliği'nin adını taşıyan ilk ve tek esnaf lisesi olan, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, hizmete girdiği 2006 yılından bu yana İzmir Esnaf Teşkilatı'nın her bireyinin haklı gururu olmaktadır.
Lisemizde bu yıl da, binden fazla öğrenci, oto-motor, sıhhi tesisat, itfaiye, elektrik ve elektronik, bilişim teknolojilerinden oluşan 5 ayrı meslek kolunda eğitim almaktadır.
ULUSLARARASI PROJELER
Bunun yanı sıra, İzmir Birliği'nin, AB ülkelerindeki partnerle gerçekleştirdiği meslek eğitim çalışmaları, tüm Türkiye'ye örnek olacak niteliktedir.
Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ile teknolojik entegrasyonun sağlanması, İzmirli esnaf sanatkarların mesleki yenilikleri takip ederek gerekli donanıma kavuşması için, Almanya'dan Münster Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile başlatılan teknolojik eğitim-bilgi alışverişi halen sürdürülmektedir.
Öte yandan, İtalya'nın CNA kurumu ile, finansmanı AB fonlarından karşılanan ve meslek odaları çalışanlarının kalifiyelerini yükseltmek için yürütülen karşılıklı eğitim çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin, İzmir Kalkınma Ajansı destekli iki eğitim projesi daha bulunmaktadır. Bunlardan biri 'Bir Elin Nesi Var-Kümeleşme' diğeri 'Yeşil Ev' projesidir.
3. Sanayi Sitesi esnaf sanatkarının mevcut sorunlarının belirlenmesini ve çözüm önerilerinin üretilmesini amaçlayan 'kümeleşme' projesi tamamlanmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda gerekli analizler yapılarak bir çözüm projesi hazırlanmış, iş ve işlem basamaklarını içeren yol haritası site yöneticilerine sunulmuştur.
Yenilenebilir enerji üretimi hakkında 20 bin öğrenciye eğitim verilmesini hedefleyen Yeşil Ev projesi ise hala devam etmektedir. İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesinde kurulan Yeşil Ev, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretmektedir. Proje kapsamında bugüne kadar evi 5 bin öğrencinin ziyaret etmesi sağlanmıştır.
ODALARIN ÇALIŞMALARI
İzmir Birliği tüm bu faaliyetlerinin yanında, eğitim çalışmaları yapan odalara da destek vermektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği;
- İzmir Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası'nın, doğalgaz tesisatçılığı ve boru kaynakçılığı,
- Bornova Oto Tamircileri Odası'nın yeni nesil araçların bakım - onarım,
- İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası'nın kalıpçılık-stilistlik,
- İzmir Marangozlar Odası'nın 1. kademe mobilyacılık kursları (2. kademe eğitimin başlanması beklenmektedir),
- İzmir Elektronikçiler Odası'nın AB destekli yurtdışı teknolojik eğitim çalışmalarına proje hazırlamakta ve destek vermektedir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Esnaf sanatkarların 2011 yılı beklentileri (16 Aralık 2010)
- Esnaf sanatkar sıkıntılı, umutlar 2011'e kaldı (09 Aralık 2010)
- Ödeme kolaylığına ilişkin yasa tasarısı TBMM'ye sevk edildi... (02 Aralık 2010)
- KOSGEB'in yeni kredi destekleri ve öneriler (25 Kasım 2010)
- Küçük işletmeler yasa bekliyor (04 Kasım 2010)