KOSGEB'in geri ödemesiz destekleri için geç kalmayın
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, KOSGEB tarafından verilecek desteklerin eğitim programlarının hayata geçilmesi için Kuzey ve Güney Hizmet Merkezleri müdürlükleriyle işbirliği altında çalışacak, geri ödemesiz destekler için Nisan ve Mayıs aylarında iki ayrı eğitim programı düzenleyecektir.
MÜRACAATLAR İESOB'A
Bu doğrultuda ilk etap eğitimler 21 Nisan-12 Mayıs, ikinci program ise 16 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İlk etap eğitime katılmak isteyenler 11 Nisan'a, ikinci programa dahil olmak isteyenler ise 6 Mayıs'a kadar İESOB binasının birinci katında faaliyet gösteren Sinerji Odağı'na müracaat etmelidirler.
Geri ödemesiz destekler herhangi bir ticari faaliyette bulunmayan ve imalat sektöründe iş kurmak isteyen girişimcilere verilecektir.
Uygulamalı Girişimcilik Destek Programı kapsamında, İESOB Konferans Salonu'nda verilecek eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazanan girişimciler, iş planı hazırlayarak KOSGEB'in onayına sunacaklardır.
Yeni işyeri açmak isteyen ve İş planı kabul edilenler;
- 5 bin liraya kadar 'İşletme Kuruluş Desteği',
- 10 bin liraya kadar 'Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat ve Ofis Donanım Desteği',
- 12 bin liraya kadar 'İşletme Giderleri Desteği' alabileceklerdir. Bu üç destek geri ödemesiz olarak verilecektir.
Ayrıca 70 bin liraya kadar sıfır faizli, 24 ay geri ödemeli 'Sabit Yatırım Desteği' de verilecektir. Geri ödemeler başvurudan 2 yıl sonra başlayacak ve üç ayda bir taksitler halinde yatırılacaktır.
4 ayrı destek programı, girişimciliğin gelişmesine ve işsizlik ile mücadeleye önemli katkılar sağlayacaktır. Üretim ve yatırım potansiyeline ivme kazandıracak yeni destekler sayesinde yeni istihdam olanakları da yaratılacaktır.
MÜDÜRLERE TEŞEKKÜR
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ilk eğitim programında KOSGEB Kuzey Hizmet Merkezi'yle, ikinci etapta ise Güney Hizmet Merkezi ile birlikte hareket edecektir.
KOSGEB'in geri ödemesiz destekleri büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu ve benzeri destekler, piyasaların canlandırılması için önem arz etmektedir. Önümüzdeki süreçte de küçük işletmelere yönelik yeni desteklerin hazırlanması yönünde ülke yöneticilerinden beklentilerimiz bulunmaktadır.
Bu vesile ile her zaman esnaf teşkilatıyla işbirliği içinde çalışmaya özen gösteren KOSGEB Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı ile Kuzey Hizmet Merkezi Müdürü Kazım Akgün'e de camiamız adına teşekkür etmek istiyor, girişimcilik ruhu taşıyan herkesi desteklerden yararlanmaya davet ediyorum.
ÖNEMLİ UYARI
Esnafı kandırmaya çalışanlar var
Son günlerde İzmir'in dört bir yanında esnafı dolaşan bazı şahıslar, Bayraklı'da İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın kurulduğunu ve esnafın bu odaya kayıt olması gerektiğini dile getirmektedirler. Hatta bu şahısların asılsız vaatlerde bulunarak üye kaydetmeye çalıştıkları da tarafımızdan öğrenilmiştir.
Bu yönde Birliğimize yoğun şikayetler gelmektedir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, gerektiği takdirde bu şahıslar hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaktır. Bu noktada, ileride esnaf sanatkarlarımızın mağdur olmamaları için konu hakkında üyelerimize bazı ikazlarda bulunmayı da uygun görüyorum.
İTİBAR ETMEYİN
Öncelikle altını çizerek şunu belirtmek istiyorum. Şu anda Bayraklı'da İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası adı altında bir oda yoktur.
Kimse sizi faaliyet göstermeyen bir odaya kayıt yaptırmaya zorlayamaz. Böyle bir şey yasal da değildir. Esnaf sanatkarlarımız bu şekilde kendilerine gelen şahıslara kesinlikle itibar etmemelidirler.
1- Muhatabınız Esnaf Sicil Müdürlüğüdür: 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre, ister faal bir üyemiz olun isterseniz yeni işyeri açmaya hazırlanan bir arkadaşımız olun, muhatabınız İESOB bünyesinde faaliyet gösteren Esnaf Sicil Müdürlüğü'dür.
- İESOB'a bağlı bir odaya ve Esnaf Sicil'e kayıtlı iseniz, kimse sizi bu şekilde olmayan bir odaya kayıt yaptırmaya zorlayamaz.
- Yeni işyeri açacaksanız, önce İESOB binasının 1'inci katında hizmet veren Esnaf Sicil Memurluğu'na gelecek ve sicil memurlarının belirttiği İESOB'a bağlı bir odaya kaydınızı yaptıracaksınız. Kanuna göre, esnaf sanatkarlar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde Esnaf Sicil'e kayıt olmakla yükümlüdürler.
Bunun dışında, kendilerini belediye veya Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü görevlisi gibi tanıtsalar bile kimseye inanmayın, 'Yeni kurulan veya kurulacak odaya kayıt olmak zorundasınız' diyenlere itibar etmeyin.
2- Kredi vaatlerine inanmayın: Bu şahısların esnafa, 'Kayıt olursanız size 40 bin, 60 bin lira kredi çıkartacağız' dedikleri yönünde duyumlar alınmıştır. Kayıt olunduğu takdirde yüksek limitli, uygun koşullu kredilerin çıkartılacağı veya benzeri maddi desteklerin sağlanacağı yönündeki söylemler tamamen boş vaatlerdir.
Kredi veren kurumlar belirlidir. Esnaf sanatkarlar ya esnaf kefalet kooperatifleri, ya KOSGEB ya da bankalardan kredi kullanabilirler. Bu kredilerin de şartları, limitleri, geri ödeme planları, kredi veren kurumların aradığı özellikler zaten belirlidir.
Kredi koşullarına uymayan hiçkimsenin de sadece 'olmayan bir odaya kayıt oldu' diye kredi kullanması mümkün değildir.
Kanmayın, itibar etmeyin, ileride mağdur olmayın.
Aklınıza takılan her soruda İESOB'a müracaat edin. Değerli esnaf sanatkar arkadaşlarım, kesinlikle bu kişilere itibar etmeyiniz. İlgili odanız ve üst kuruluşunuz olan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, kafanıza takılan her soruda size yardımcı olmaya hazırdır.
Esnaf sanatkarlarımız sicil ve oda kaydı ile ilgili konularda her türlü bilgi ve yardımı İESOB Sicil Müdürlüğü'nden alabileceklerdir.
İESOB Sicil Müdürlüğü adresi: Şehit Fethi Bey Caddesi, No: 49/1, Birlik Plaza, Kat: 1 İZMİR, Tel: 482 02 62 (dahili 300)
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Kredi ve kefalet kooperatiflerine borçlu olan esnafa yeni imkan (24 Mart 2011)
- İşsizlik rakamları düşündürücü (10 Mart 2011)
- Esnaf ve sanatkarlar hak ettikleri kredi desteğini alamıyor (03 Mart 2011)
- Üretim ve istihdamı gözeten vergi politikaları üretilmeli (24 Şubat 2011)
- İESOB'den mesleki eğitim seferberliği (17 Şubat 2011)