İESOB, sanayi sitelerine yönelik yeni bir projeye başlıyor
ÖRNEK ÇALIŞMA
Ülkede yaşanan işsizliğe rağmen pek çok işletmenin kalifiye eleman araması, bu alandaki tezatı ortaya koymaktadır. Sanayi siteleri, meslek eğitimi alan gençlerin alanlarında kendilerini geliştirebilecekleri, gelecekte işinde uzman olacak sanatkarların tohumlarının atılabileceği, sektörlerdeki teknolojik yeniliklerin en kolay takip edilip uygulanabileceği önemli platformlardır. Bu açıdan bakıldığında sanayi sitelerinin, bulunduğu ilin ve ülkenin kalkınmasına önemli katkılar verebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle sanayi sitelerinin ve sitelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarların sorunlarını çözmek, esnafın modern çağın gereksinimleri karşısında eksikliklerini tamamlamak, esnaf teşkilatlarının yanı sıra kent yöneticilerinin de öncelikli görevleri arasında sayılmalıdır.
Çalışmalarında meslek eğitimine ayrı bir önem veren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bugüne kadar mevcut sanayi sitelerinin geliştirilmesi ve site esnaf sanatkarlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik pek çok projeyi hayata geçirmiştir.
3. Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren ve tüm Türkiye'ye örnek olan Ar-Ge eğitim merkezinin yanı sıra, kısa bir süre önce tamamlanan İzmir Kalkınma Ajansı destekli 'Bir Elin Nesi Var-Kümelenme' projesi, Birliğimizin örnek çalışmalarını oluşturmaktadır. İzmir Birliği, esnaf sanatkarların iş potansiyellerini geliştirmeyi, mevcut sorunların belirlenerek çözüm önerilerinin hazırlanmasını, teknoloji kullanımı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini hedefleyen çalışmalarına şimdi de 'Oto Sanayi, Mobilya, Metal İşleri, Döküm Küçük Sanayi Siteleri Araştırma Çalışması' projesi ile bir yenisini daha eklemiştir.
Sanayi sitelerine katkı verecek çalışmaları verimli bir şekilde gerçekleştirmek ve esnaf sanatkarlara doğru rehberlik hizmetleri verebilmek için öncelikle var olan sorunların doğru tespit edilmesi, işyerlerinin sağlıklı bir envanterinin çıkarılması gerekmektedir.
7 BİN İŞYERİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, yine İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştireceği yeni projesi ile İzmir'de küçük sanayi siteleri üzerinde bir araştırma çalışması yapacaktır. Araştırma İzmir'deki 10 küçük sanayi sitesinde bulunan yaklaşık 7 bin işyerinin ziyareti ile gerçekleştirilecek ve üç ay sürecektir. Proje kapsamında işyeri sahipleri 79 sorunun yer aldığı ankete tabii tutulacak, elde edilecek veriler, Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinin görev aldığı Proks danışmanlık şirketi tarafından oluşturulan komisyonca incelenerek kitapçık haline dönüştürülecektir. Sanayi sitelerindeki işyerlerinin fizibilite, Ar-Ge ve inovasyon potansiyellerinin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği proje ile İzmir'de bulunan oto sanayi, mobilya, metal işleri, döküm küçük sanayi sitelerinde araştırma yapılacaktır.
ÇOK ÖNEMSİYORUM
50 anketör tarafından yaklaşık 7 bin işyerine gidilerek binlerce insanla bire bir yapılacak görüşmelerin, 'Sitelerin üretim potansiyeli ve çeşitliliği, üyelerimizin yaşadığı sıkıntılar, istekler ve şikayetler' gibi konularda bizi gerçekçi bilgilere ulaştıracağına inanıyorum.
Bu nedenle 5 akademisyenin görev alacağı projeyi çok önemsiyor, böyle bir çalışmayı gerçekleştirmeyi üyelerimize karşı olan sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz. Sanayi sitelerinde daha önceden iletişime geçtiğimiz site yöneticileri ile Birliğimize bağlı oda başkan ve yöneticilerimiz, bu projede ekibimizle işbirliği içerisinde olacaklardır.
Projemiz İzmir sanayisinde çalışanların kente ve ülkeye olan katkısını da ortaya çıkaracaktır. Temel amacımız, sonuçları değerlendirerek refah artırıcı, eksikleri gideren ve sorun çözen yaklaşımlar ortaya koymaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- Maliye politikaları Ekim enflasyonunu körükledi (24 Kasım 2011)
- Tütün mamulleri kaçakçılığına karşı eylem planı yürürlüğe girdi (03 Kasım 2011)
- Merkez Bankası'nın faiz artırımı piyasaları nasıl etkileyecek? (27 Ekim 2011)
- Enerji maliyetlerinde ve enflasyonda görülebilecek artışlara dikkat (13 Ekim 2011)
- Kredi kartlarında asgari ödemelerin artırılması piyasalara nasıl yansıyacak? (06 Ekim 2011)