Sağlık hizmetlerinde prim borçlularına ek süre tanınıyor...
Sağlık Bakanlığı'nın, Bakanlar Kurulu kararına istinaden yayınladığı genelgede; 'Prim borcu olmasına rağmen, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin, trafik kazası, acil, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri, analık hali, gibi nedenlerle sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılanmaya devam edileceği' açıklanmıştı.
Bu gelişmeler üzerine biz de yine bu köşede Esnaf Teşkilatı'nın beklentilerini dile getirmiş, alınan kararın son derece yerinde ve sevindirici bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın geçerlilik süresinin yılbaşı ile sınırlandırılmasının doğru olmadığını belirtmiştik.
TEMMUZ'A KADAR EK SÜRE
Gelinen noktada, ülke genelinde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme konusunda hükümetin ek süre tanıyacağı açıklanmıştır.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 60 gün prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için verilen sürenin yılbaşında dolduğunu ancak bu sürenin 30 Haziran 2016'ya dek uzatılmasının kararlaştırıldığını söylemiştir.
Doğal olarak bu açıklama da bizi memnun etmiş, uygulamadan yararlanan esnaf sanatkarlarımızın rahat bir nefes almasına vesile olmuştur.
Ancak yine de bu kararı geçici bir çözüm olarak değerlendiriyor, esnaf sanatkarların prim borçlarına rağmen sağlık hizmetlerinden süresiz yararlanmaları gerektiğini düşünüyoruz.
Çünkü esnaf sanatkarlar zaten sağlık kaleminin de dahil olduğu prim borçlarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlü tutulmaktadırlar. Bu nedenle doğal olarak sağlık hizmeti almayı da hak etmektedirler.
EKONOMİK GERÇEKLER
Ülkemizde toplumun çoğunluğunun geliri sınırlıdır ve insanlar borç yükü altındadır. Ayrıca ekonomide yaşanan krizler de, insanları harcamalarını azaltmaya yönlendirmektedir. İnsanların bir şekilde tüketimlerini kısmaları ise doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş hacimlerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimin esnaf sanatkarlar olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Ekonomik sıkıntıların yükünü taşıyan esnaf sanatkarlarımız her olumsuzluğa rağmen devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte, ancak istemese de zaman zaman SGK primlerini düzenli şekilde ödeyememektedir.
Bu Türkiye'nin ve ekonominin bilinen bir gerçeğidir. Dolayısıyla, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerince sunulan sağlık hizmetlerinden borçlu esnaf sanatkarın yararlanabilmesi, zor şartlar altında çalışan üyelerimiz ve aileleri için son derece önemlidir.
Primleri devlet tarafından ödenen ve ekonomiye katkı veremeyen Yeşil Kart sahipleri bile sağlık hizmetlerinden yararlanabilirken, üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartlar nedeniyle tıkanan üyelerimiz ve aileleri sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmamalıdır.
Öte yandan, Temmuz başına kadar Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinin değişmeyeceği ve borçlu esnaf sanatkarlarımızın da durumlarında hızlı bir iyileşmenin görülemeyeceği tahmin edilmektedir.
Bu nedenle taleplerimize karşı hassasiyetle yaklaşan ülke yöneticilerinin mevcut koşulları göz önünde tutarak uygulamayı 30 Haziran'dan sonra da sürdürmeleri kanaatimizce daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
- 869 barkodlu ürünü kullan, yerli üretimi destekle... (10 Aralık 2015)
- Yazarkasalar ile POS cihazları birleşti mağdur durumda kalmayın... (03 Aralık 2015)
- Vergide Elektronik Tebligat dönemi başlıyor (26 Kasım 2015)
- Kış lastiği zorunluluğu ve İzmir'de durum... (12 Kasım 2015)
- İşsize iş, işletmeye maliyetsiz eleman imkanı... (05 Kasım 2015)