İşsizliği yeni girişimcilerle çözelim...
Türkiye'nin en önemli sosyoekonomik sorunlarının başında 'İşsizlik' gelmektedir.
İşsizlik sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın sorunudur. İşsizliği sadece ekonomik bir sorun olarak görmek yanlış olacaktır.
Toplumda huzuru kaçıran yoksulluk, terör, göç ve bazı illegal faaliyetlerin başlıca nedenleri arasında işsizlik de bulunmaktadır.
Teknolojik gelişmeler nedeniyle işgücüne olan talebin azalması, öte yandan işsiz kesimin yeterince kalifiye olmaması işsizlik sorununu körükleyen etkenleri oluşturmaktadır.
Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğini son derece yerinde bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Bu noktada, işsizlikle mücadelede, istihdam sağlamak kadar girişimcilik ruhunun geliştirilmesinin de önemli yer tutacağını, mesleki eğitim ve girişimcilik projelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Mesleksizlik
Türkiye'de işsizliğin en önemli nedenlerinden birisi 'Mesleksizlik' tir. Bunca işsize rağmen piyasalar yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekmektedirler.
Türkiye'de meslek eğitiminin genel eğitim sistemi içindeki payı yüzde 30 civarındayken bu oran Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yüzde 65'ler seviyesine ulaşmaktadır.
Meslek eğitimleriyle, girişimcilik programlarıyla kalifiye elemanlar yetiştirilmeli, yeni işletmelerin kurulması desteklenmelidir.
Esnaf sanatkarlar ülkemizde en fazla istihdam yaratan kesimlerin arasındadır.
Dolayısıyla kesimin görüşleri de dikkate alınarak, girişimcilik ve meslek eğitimine verilecek desteklerle ekonomiye genç girişimciler, yeni esnaf sanatkarlar ve istihdam yaratacak yeni işletmeler kazandırmak önemlidir.
İç dinamikler
Cumhurbaşkanımızın çağrısı şu yönden de önemlidir; Türkiye işsizlik sorununu iç dinamikleriyle çözmek durumundadır. Günümüzde batılı ülkeler uzak doğudaki üretimlerini kendi ülkelerine kaydırmakta, yeni başkan Trump korumacı ve üretimin ABD'de yapılmasını öngören politikalar izlemekte, AB ülkelerinde yabancı işçi ve göç karşıtlığı artmaktadır.
Yani, önümüzdeki dönemde işsizlik sorununun çözümünün ulusal ve yerel bazlı olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Öte yandan, Türkiye'de işsizlik oranı yaklaşık yüzde 12'ler seviyesindeyken İzmir'deki işsizlik oranı yüzde 15'e yaklaşmaktadır.
Bu da bizim İzmir'de girişimciliğin desteklenmesine daha fazla çaba sarfetmemizin gerektiğini göstermektedir.
Girişimcilik
Bugüne kadar hükümet işsizliğin çözümü yolunda olumlu adımlar atmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız tüm işverenlerden istihdam artışı konusunda destek istemesinin ardından, yeni işe alınacakların SGK primleri ve vergilerinin kamunun üstlenmesini içeren tedbirler de gündeme gelmiştir.
Bunlara ek olarak, İŞ-KUR ve KOSGEB aracılığıyla hem girişimcilik eğitimlerine devam edilmesi hem de işyeri açacak olanlara destek sağlanması önemlidir.
Bu şekilde devletin omuzundaki yükü azaltarak istihdam artışına destek verme imkanı doğmaktadır.
Reel sektör üyeleri ve esnaf sanatkarlarımız bu yönde yapılacak çalışmalara arzuludur, heyecan ile katkı vermeye hazırdır.
KOBİ'lere 50 bin liraya kadar verilecek faizsiz krediye, KOSGEB ve İŞK UR'un destekleriyle gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerine gösterilen ilgi ortadadır.
Sadece İzmir'de yüzlerce kişi girişimcilik kurslarıyla iş sahibi olmuş, yeni işletmeler kurarak ekonomik yaşama destek vermeye başlamışlardır.
O halde ülke yöneticileri, girişimcileri, özellikle küçük işletmeleri istihdam artışı seferberliğine dahil etmek için tüm imkanlarını ortaya koymalıdır.
Bu yönde esnaf teşkilatları da her yöneticisiyle, üyesiyle üzerine düşeni yerine getirmeye hazırdır.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.