Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çanakkale Belediyesi'nin uygun bir arazi göstermesi durumunda 50 metrelik Hektor heykeli projesini hayata geçireceklerini söyledi
ZAFER ŞAHİN (ANKARA)
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 4 yıl önce 'hayalim' diyerek kamuoyuna açıkladığı 50 metrelik Hektor heykelinden vazgeçmediğini, Çanakkale Belediyesi'nin uygun bir arazi göstermesi durumunda projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Günümüzden 3 bin önce bugünkü Çanakkale sınırları içinde hüküm süren Troya Krallığı'nın cesur prensi olarak bilinen Hektor'un aynı zamanda bir Anadolu kahramanı olduğunu belirten Günay, "Bu projeden kesinlikle vazgeçmedim. Mustafa Kemal'in siperde eğilmiş bir profil resmi vardır. İşte benim hayalim de onunla antik çağ kahramanlarının karması bir heykel. Elinde silahı, başında barışı simgeleyen defne dalı olan Anadolu giysili bir Hektor tasavvur ediyorum. Boğaza gelen gemilerin Anadolu yakasında Hektor'u, Avrupa yakasında abideyi göreceği bir yer bulunabilirse projeye hemen başlarız" diye konuştu.
AYAK UYDURAMADILAR
Çanakkale Belediyesi ve özel idareden 4 yıl önce uygun bir yer bulmalarını istediklerini hatırlatan Günay şöyle devam etti:
"Maalesef yerel yönetimler bizim hızımıza ayak uyduramıyor. 4 yıldır Çanakkale Boğazına hakim ve geçen gemilerin heykeli görebilecekleri bir arazi bulmalarını bekliyoruz. Şu ana kadar bir öneri gelmedi, yerel yönetimlerden bir talep olacak ki biz işbirliği yapalım. Hektor heykeli aynı zamanda Anadolu topraklarının Türkler tarafından bin yıldır korunduğunu anlatan barışçıl bir simge özelliği taşıyacak."
BREZİLYA İLHAM VERDİ
Çanakkale'ye 50 metrelik Hektor heykeli dikilmesi fikri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılındaki Brezilya seyahati sırasında ortaya atıldı. Başbakan Erdoğan'ın Rio de Janeiro kentinde gördüğü 38 metrelik "Kurtarıcı İsa" heykeli gibi büyük bir eserin Türkiye'de yapılması önerisi üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çanakkale Bo��azı'ndan geçen gemilerin rahatlıkla görebileceği 50 metrelik Hektor heykeli için çalışmaları başlattı.
Truva kahramanıydı
Hektor, Truva krallarından Priam ve eşi Hecuba'nın en büyük oğlu, Paris'in ağabeyidir. İda dağlarında yaşayan Hektor, tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen Truva Savaşı'nda mücadele eden Truva prensiydi. Bu savaşı konu alan İlyada destanının da kahramanlarındandı. Halkı tarafından çok sevilen Hektor, kimsenin karşılaşmaya bile cesaret edemediği yarı-tanrı Akhilleus'a (Aşil) karşı durmuş, Truva ordularına komuta etmiş ve şehrin düşmesini 10 yıl geciktirmiştir. Sonunda tanrıların tanrısı Zeus, zaferi Hektor'a ve Truvalılara vermeyi kararlaştırmışken, tanrıça Hera ve Athena'nın entrikalarıyla Hektor'un ölüm kararını verir. Zeus'un emriyle Hektor'u koruyan tanrılar savaştan çekilir. Efsaneye göre Athene, Aineas kılığına girer ve Hektor'u savaşa kışkırır. Akhilleus yanında Hera ve Athena ile birlikte Hektor'la savaşır ve Hektor'u öldürür. Bu olay Hektor'u efsanevi bir kahraman yapar.