Çocuğunuz kanser. İstanbul dışında yaşıyorsunuz. Tedavi için son bir umutla İstanbul'a geliyorsunuz. Pahalı ve tedavisi uzun süren bir hastalık bu. Çocuk tedaviye alınıyor ama bir yandan ilaç parasını yetiştirmeye çalışan yoksul aile, diğer yandan kalacak yeri yoksa hastane bahçesinde bankların üzerinde geceliyor. Çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor...
***
Bunun farkında olan Cerrahpaşa Çocuk Onkoloji Servisi doktorları ve çocukları tedavi gören bazı varlıklı aileler on yıl önce bir araya gelerek bir vakıf kuruyorlar. Adı: Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV)...
Vakfın kurucusu Profesör Doktor İnci Yıldız, bu durumda olan aileler için bir ev yapılması gerektiğini savunuyor ve bunun üzerine Vakıf, 2008'de Cerrahpaşa'nın yan sokağında bir arsa satın alıyor. Amaç İstanbul dışından gelen kanserli çocukların tedavileri sırasında ailelerinin kalacağı bir "Aile Evi" yapmak... Ama bu aile evi yeterli kaynak sağlanamadığı için bir türlü tamamlanamıyor.
***
İki yıl kadar önce "Gel, Sen de Katıl Umudun Şarkısına" adlı senfonik rock tarzında bir beste yaparak ben de vakfa destek vermek amacıyla çalışmalara katıldım. Amacımız bir ünlüler korosu ile ve bu şarkı aracılığıyla KAÇUV'a dikkatleri çekmekti.
TRT çocuk korosuyla başlıyordu şarkımız:
"Neden oyunumuzdan alıkoydular bizi?/ Neden şekerlerden uzak tutuyorlar? / Neden sevdiklerimizden ayırıyorlar?/ Neden göndermiyorlar kırlara, parklara?/ Neden coşkumuz alınıyor elimizden?/ Neden yarım kalıyor şarkılarımız?/ Neden söyleyin neden?" diye...
Sonra devreye dev gibi bir sanatçı grubu giriyordu.
Emel Sayın'dan Orhan Gencebay'a, Nükhet Duru'dan Yaşar ve Işın Karaca'ya kadar. Aysun ve ben de katıldık o koroya.
"Sensin çocuğum dünyanın en değerlisi/ Yaşamak, yaşaman elbette en güzeli/ Biz aileniz her zaman yanındayız/ Hep beraber güçlü, umutlu olmalıyız." diyerek.
Ve finalde çocuklarla birlikte haykırdık:
"Gel sen de katıl umudun şarkısına".
***
Ne yazık ki bizim hassasiyetimizi büyük televizyonlar gösteremedi. O, büyük yardımlar toplayabilen reytingi yüksek programların sorumluları KAÇUV'un çabasının farkına varamadılar. Sadece TV- 8, en azından şarkıyı seslendirenlerle bir program yapmak istedi. O gün de 3 sanatçı arkadaşımız mazeretlerini bildirdiklerinden program iptal olunca moraller sıfıra indi...
Uzun süredir KAÇUV'un faaliyetlerini duymuyordum. Geçen hafta başında Aya İrini'de Maltepe Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde "Üç Tenor Konseri"ni organize ettiler. Konser muhteşemdi ve şef Naci Özgüç'ün yönetiminde Aykut Çınar, Ayhan Uştuk ve Şenol Talınlı çok güzel bir repertuvarla, konseri izleyenleri mestettiler. KAÇUV yeniden bir gündem yaratmış ve konser medyada da iyi yer bulmuştu. "Üç Tenor Konseri"ni bu yazıma sığdırmam mümkün değil. Aykut, Ayhan ve Şenol'un performanslarını, kim olduklarını ve neler yaptıklarını bir başka yazımda anlatacağım.
***
Biz yine gelelim 14 odalı olacak bu "Aile Evi" projesine.
700 bin lira bulunabilirse kış gelmeden evin faaliyete geçmesi mümkün olabilecek.
Hastaneden çıkan çocuklar, şehirlerine dönmeden önce birkaç gün bu merkezde aileleriyle birlikte dinlenebilecekler. Böylece yolculuklarda enfeksiyon kapma riskinden de kurtulmuş olacaklar.
Bu merkezin yapımı tamamlandığında, hastanelerin tuvaletlerinde üstlerini değiştirmek zorunda kalan, banklarda geceleyen babalar da, rahat bir nefes alacaklar.
70 bin kişi onar lira verse, Aile Evi, bir ay içinde, soğuklar gelmeden tamamlanır. Küçük bir katkı da ben yapayım diyenlerdenseniz, www.kacuv.org'dan bilgi alabilirsiniz.
***
Haydi siz de gelin, katılın umudun şarkısına...