Glisemik indeks değeri yüksek gıdalar, kan şekerini hızla yükseltip düşürerek çok kısa süre sonra yeniden acıkmamıza yol açıyor. Buna karşılık glisemik indeksi düşük gıdalar uzun süre tokluk sağlıyor
Beyaz undan yapılmış bir poğaça yerine kepekli ekmekten yapılmış peynirli tost yemek, yalnızca daha az kalori almamızı değil, en az 2 saat tok kalmamızı da sağlıyor. Kilo vermek isteyenlerin besin seçimini glisemik indeks değerine bakarak yapmasının önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Özellikle formda kalmak isteyenler için bu seçim önemli. Glisemik indeksi yüksek besinlerle çok daha kısa sürede acıkır, dolayısıyla daha çok yersiniz" diyor.
Gıdalarda glisemik indeks değeri, son yıllarda karşımıza çıkan bir kavram. Başlangıçta şeker hastaları için oldukça sağlıklı birer besin seçeneği olarak karşımıza çıkan glisemik indeks değeri düşük gıdalar, günümüzde sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlere de öneriliyor.
TATLIYI TOK KARNINA YE
Düşük glisemik indeks değerine sahip besinler arasında tam tahıl ekmeği, rafine edilmemiş pirinç, kepekli makarna, kuru baklagiller ile ıspanak, pırasa, lahana gibi sebzeler ağırlıklı olarak öneriliyor. Uzmanlar, "Yemeğe oturduğumuzda glisemik indeksi düşük besinlere öncelik verebiliriz. Mesela mercimek, sebze yemeği ve salatanın ardından hala canımız istiyorsa glisemik indeksi yüksek gıdaladı tatmak daha sağlıklı bir seçenek olacaktır" diyor.
Tatlı yiyeceksek yemek öncesi değil yemek sonunda yememiz gerektiğini de belirten uzmanlar, bunun sebebini de şöyle açıklıyor: "Aç karnına tatlı ya da glisemik indeksi yüksek bir gıda yediğimizde kan şekeri tepe noktasına çıkar. Vücudumuzda çok fazla miktarda insülin salgılanır ve bu durum yağ yakımını engeller" diyor.
BAZI GIDALAR VE GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ
Gıda Glisemik İndeks
Glukoz 100
Mısır gevreği 80
Pirinç 72
Patates 70
Beyaz ekmek 69
Spagetti 50
Yulaf kırması 49
Bezelye 47
Mercimek 29
Soya fasulyesi 15
DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİLER-GEÇ ACIKTIRANLAR
Bu gıdalar hem daha az kalorili hem de daha doyurucu ve fazla yemeyi engelleyicidir.
* Kepekli ekmek ve makarna
* Yoğurt
* Kuru baklagiller
* Rafine edilmemiş tahıllar
* Süt ve süt ürünleri
* kefir
* Yeşil sebzeler
* Mantar
* Biber
* Soğan
* Domates
* elma
* armut
* Greyfurt
* Erik
* Elma
* Kayısı
* Şeftali
* Portakal
YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİLER-HEMEN ACIKTIRANLAR
* Şeker
* Bal
* Pekmez
* Ananas
* Kavun
* Muz
* üzüm
* Kızarmış patates
* Pişmiş havuç
* Tatlı kurabiye
* Beyaz ekmek
* Beyaz un ürünleri
* Nişastalı yemekler
* Kek
* Gofret
* Cips
* Hamburger
* Puding
* kuru meyveler(önerilen porsiyonları geçince),
* bezelye,
* bamya,
* hazır meyve suları,
Gİ nedir?
Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini hızla yükselttiği için vücutta insülin fazla salınır. İnsülinin fazla salınması kişinin kısa süre sonra yeniden acıkmasına yol açar.
Glisemik indeks değeri düşük olan besinler ise, zengin posa içerikleri nedeniyle hazmı kolaylaştırırken, kan şekerini yavaş yükselterek kişinin daha geç acıkmasını sağlar.
Kansızlığın sık görülen üç belirtisi: Nefes darlığı, çarpıntı ve yorgunluk
Solukluk, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı, iş yapma gücünde azalma gibi belirtileri olan kansızlığın sık görülen bir diğer sebebinin de vitamin eksiklikleri olduğunu dile getiren Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "B vitamini grubundan B 12 ve folik asit adını verdiğimiz iki vitamin kırmızı kan hücreleri dediğimiz eritrositlerin yapısında yer alır. Bu vitaminlerin eksikliği durumunda sağlam, iyi çalışan eritrosit yapımı bozulur. B 12 vitamin eksikliği diyetle alım yetersizliği, barsak hastalıkları veya barsak ameliyatları sonrası emilim eksikliği, barsak parazitlerine bağlı oraya çıkar. Folik asit eksikliği ise alkol kullanımı arttığı durumlarda, beslenme bozukluğu olanlarda daha sık görülür. Pernisyöz aneminin sık görüldüğü hasta grupları daha çok yaşlı kadınlar, tip 2 diyabetik hastalar, otoimmun hastalıklara sahip kişilerdir. Pernisyöz anemide genel kansızlık belirtilerine ek olarak kırmızı düz dil, kilo kaybı, iştahsızlık, uyuşukluk, sinir sistemi bozuklukları, duyu kayıpları ve ishal de görülebilir" diyor.
İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIR
Pernisyöz aneminin tedavisinin eksik olan vitamini ilaçla vermek şeklinde olduğunu dile getiren Endokrinoloji ve Metabolizme Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Tütüncüoğlu, tedavi hakkında da şu bilgileri veriyor: "B 12 vitamini enjeksiyon şeklinde verilirken, folik asit enjeksiyon veya hap şeklinde verilebilir. Verilecek tedavi vücuttaki depolar dolana kadar devam eder. Vitamin depoları dolduktan sonra sebebe göre vitamin tedavisine devam edilebilir veya takip ile karar verilir. Hasta tedaviye başlandıktan kısa süre sonra kendini daha iyi hisseder ve şikkaybolmaya başlar. Tanısı ve tedavisi kolay olan bu kansızlık çeşidini akılda bulundurmak yaşamımızı kolaylaştıracaktır."