Yüksek bir bedel ödeyip safkan bir köpek alan bazı insanlar bu işin karlı olduğunu düşünüp dişi köpeklerini yavrulatma planları yaparlar.
Bazen de 'kızım annelik içgüdüsünü' tatsın diyenler olur. Ancak göz ardı edilen çok fazla faktör var.
Bir örnekle açıklamak istersem: Bir golden retriever'i yavrulattığınızda 6 ile 9 arası yavru doğurur. Gebelik 63- 68 gün sürer ve arkasından da 45 gün kadar emzirme dönemi vardır. Bu dönemde anneyi ve sonlarına doğru da hem anneyi hem de yavruları çok kaliteli mamalarla beslemek zorundasınız. Eğer safkan ırkları bu şekilde beslemezseniz anne de sorunlar çıktığı gibi, yavrularda da ilerleyen yaşlarda beslenme eksikliğine bağlı kalça çıkığı, raşitizm gibi ortopedik hastalıklardan, gelişme geriliklerine kadar bir çok sorunlar ortaya çıkar.
Yavrular çok kısa sürede gelişip, havlamaya ve etrafa tuvaletlerini yapmaya başlarlar. Bu durum ev ortamında çok fazla ama bahçede bile zorluklar yaratmaya başlar. Diyelim bunların hepsini hallettiniz. Bu seferde o güzelim 9 yavruyu satmakta zorlanabilirsiniz. Sadece 2- 3 tanesini güvendiğiniz birilerine satabilirsiniz. 2- 3 tanesini hediye etseniz de elinizde 2- 3 yavru kalır.
Sonuç olarak; lütfen köpeğinizi yavrulatmadan önce veteriner hekiminize danışın. Sonradan üzüleceğinize, dişi köpeğinize en büyük iyiliği yapıp olgunlaştıktan sonra onu kısırlaştırın. Unutmayın bir köpek, 'anne olamadım' diye düşünmez ve üzülmez.
Kısırlaştır- aşıla- işaretle- kayıt altına al- serbest bırak
Çocukluğumdan beri sokaklarda yaşayan köpeklerimizin zehirlenip öldürüldüğüne o kadar çok şahit oldum ki! Bir akşam birlikte koşup oynadığımız Karabaş'ı sabah kaskatı çöpün yanında bulurduk. Sonraları yeni yasa ve yönetmeliklerin çıkması ve hayvanları koruma derneklerinin de daha sistemli ve bilinçli çalışması ile bu tür olaylar gittikçe daha nadir olmaya başladı. Ama bir türlü bitmedi ne yazık ki!
Ama sokak köpeklerinin çektiklerine artık bir son vermek gerektiğini yavaş yavaş da olsa anlatabiliyoruz. En güzel çözüm, bu köpeklerin uygun ve zarar vermeyen yöntemlerle yakalanması, kısırlaştırılması, kuduz aşılarının yapılıp, parazitlerinden temizlendikten sonra kulaklarına işaret amacıyla o köpeğe özel numaralı küpelerin takılarak, belediyelerde kayıt altına alınıp yine yakalandığı ilk yere salınmasıdır.
Hava aldırırken yalnız bırakmayın
Kuşları açık havaya çıkarıp güneş ışınları ile arada cam olmadan temas etmesi çok yararlı. Ama yaz aylarında gölgede de güneşten yararlanabildiğini unutmayın. Asla kuşunuzu balkonda yalnız bırakıp gitmeyin. Güneşin hareketi ile bir süre sonra kuşunuzun kafesi direk güneş ışığı altında kalabilir ve güneş çarpmasından kuşunuzu kaybedebilirsiniz. Havalandırma sırasında kafesin yarısını bir örtü ile de örtebilirsiniz. Ama en iyisi kuşunuzu havalandırmaya çıkardığınızda siz de onunla birlikte kalın.
Misafir ol gel bana!
Baharın gelişi ile birlikte ördek yavrularının ve civcivlerin evlerimize misafirliği başladı. Yeni alınan bir civcivde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı kuyruk altının dışkı ile bulaşık olmamasıdır. Dışkı ile bulaşık civcivler ve ördek yavruları ishal olabilirler. Hemen her zaman içinde bulunduğu barınağının temiz olduğuna dikkat ediniz. Aldıktan sonra da beslerken barınağını sık sık temizleyerek hasta olmasını engelleyebilirsiniz. Parlak tüyleri olan, temiz ve hareketli bir yavru alırsanız ve hemen bir veteriner hekime götürüp hem sağlık kontrolü yaptırıp hem de beslenmesiyle ilgili bilgi alırsanız civciviniz ve ördek yavrunuzu sağlıklı, keyifli besleyebilirsiniz. Bu arada bu yavruları normal bir spot veya infrared spotlarla 24 saat 30-40 cm yüksekten ısıtırsanız çok daha sağlıklı ve dirençli olduklarını göreceksiniz.
'Sen yiyemezsen ben yerim ki...'
HAYTAP Federasyonu ile Türkiye'nin bir çok yerinde şubesi olan Kırçiçeği ulusal anlamda örnek olacak bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kırçiçeği müşterilerinden, doyduktan sonra kalabilecek artan yiyecekleri, masalara konacak olan ve içinde ''sen yiyemezsen ben yerim ki'' yazan özel baskılı tabaklara bırakmaları rica edilecek. Böylelikle, içinde gıda dışında hiçbir yabancı maddenin olmadığı paketler hazırlanacak ve bu paketler önceden belirlenmiş hayvan barınaklarına yetkilendirilmiş personeller tarafından ulaştırılacak. Uygulama 15 Nisan Salı günü, saat 12:00'de Kırçiçeği Alsancak Şubesi'nde başlatılacak.
Haftanın isimleri
Köpek: Kayra- Despina- Cano- Mişa
Kedi: Darma- Oziris- Fadik- Nana