Bir çok kedi sahibi kedilerinin kendi mamaları yerine insanlar için olan yiyecekleri tercih ettiklerini, hatta severek yediklerini söylüyorlar. Kedilerin benzer istekleri ile çoğu zaman bizim yiyeceklerimizi ısırdıkları ve çaldıklarını görmek de fazla şaşırtıcı değil. Bu durum çoğu zaman kedi sahibine sevimli görünse de kedi için tehlikeli olabilir. Bu gıdaların bazılarının hoş olmayan yan etkileri vardır. Hatta kedinizin sağlığını tehlikeye sokabilecek ve ölümcül olabilecek gıdalar da var. Kediler için tehlikeli olabilecek gıdalara göz atarsak:
* Kuru üzüm
Kuru üzüm insanlar için lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık bir yiyecek olsa da kediler için zehirli olabilir. Bir avuç kuru üzüm kedide ani gelişen böbrek yetmezliğine neden olabilir. Eğer yerse zehirlenme belirtileri için izlemelisiniz. Genelde 24 saat içinde ishal, iştah kaybı, uyuşukluk, halsizlik, karın ağrısı ve idrarda azalma görülürse veteriner hekiminize başvurmalısınız.
* Soğan
Kedinize soğan ile birlikte yemek vermek hiç doğru değil. Çünkü soğanın içeriğinde bulunan sülfoksitler ve disülfitler kırmızı kan hücrelerini tahrip eder ve anemi de dahil olmak üzere bir çok ciddi kanla ilgili probleme neden olur. Sadece taze ve kuru soğan değil bazı yiyeceklerin içinde baharat olarak bulunabilen soğan tozuna da dikkat etmek gerekir.
* Sarımsak
Sarımsak da soğan ailesinin bir üyesidir ve soğan gibi kediler için tehlikelidir. Hatta soğanda bulunan toksinler sarımsakta daha yoğun olduğu için daha tehlikeli kabul edilir. Çoğu gıdada soğana göre sarımsak daha az bulunur ama yine de kedilere sarımsak içeren gıdalar vermekten kaçınmak en iyisidir.
* Çiğ yumurta
Hiçbir bakteri riskinin olmadığına emin olmadıkça çiğ yumurta vermemelisiniz. Çiğ yumurta tüketiminde Salmonella veya E.coli riski çok yüksek olduğu için kedilerde dahil tüm evcil hayvanlarda çok ciddi sorunlar yaratabilir. Bunun dışında yumurta B vitamini eksikliğine neden olur.
* Alkol
Zaten basitçe kedilere ve evcil hayvanlara alkol verilmemelidir demem yeterlidir. Bir hayvana şaka amaçlı içki içirmek hayvan sevgisi ile bağdaşmaz ve kabul edilebilir bir davranış değildir. Ama kediniz sizin kontrolünüz dışında alkol içebilir. Bu durumda kedilerde aynı insanlarda olduğu gibi alkol zehirlenmesi oluşur ama unutmayınız ki kediler çok daha küçüktür ve çok daha az miktarlarda alkol aldıklarında zehirlenmeye uğrayabilirler.
* Kafein
Kedinizle çayınızı ve kahvenizi asla paylaşmayın. Kafeinin idrar söktürücü etkisi nedeniyle sıvı kayıpları oluşabilir. Kafein aynı zamanda kalp ve sinir sistemini uyarır. Çikolatada kafein ve kediyi öldürebilecek bir kimyasal olan theobromine içerdiği için kedilere verilmesi çok sakıncalıdır.
* Yağ ve yağlı soslar
Az miktarlarda yağ belki sorun olmaz ama yağlı etler ve yağlı soslu yiyecekler kedilerin beslenmesi hiç iyi bir fikir değildir. Bu şekilde beslenme kusma ve ishalle seyreden mide bağırsak sorunlarına neden olabilir.
* Kemikler
Kemikler bu listedeki en tehlikeli gıdalardır. Kemik hiçbir zaman toksik değildir ama çiğ veya pişmiş kedilere yedirildiğinde sindirim sisteminde özellikle bağırsaklarda yırtılma, tıkanma ciddi problemlere neden olurlar. Pişmiş olanlar da çiğ olanlar kadar tehlikelidir ve bazen boğaza takılıp boğulmalara neden olabilirler. Tavuk kemikleri özellikle uzun but kemikleri bıçak gibi çok sivri parçacıklar halinde kırılacağı için sindirim sisteminde ciddi hasarlara delinmelere neden olabilir. Bunun dışında kemikler üzerindeki yağ, kıkırdak, dokularda ishal ve kusma ile seyreden sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.
* Süt veya krema
Kediler yetişkin yaşa geldiklerinde laktoz intolerans oluşur. Bu süt ürünlerindeki laktozu parçalamak sindirmek için yetersizlik anlamına gelir ve bu durumda kediler ishal olabilir. Bu nedenle ishal olan kedilerde kısa sürede sıvı kayıpları görülür ve ihmal edilirse genel durum bozulur ve veteriner hekimin tedavi etmesi gerekebilir. Eğer laktozsuz süt ve krema kullanmayacaksanız kedinize normal süt ve kremayı vermekten kaçınmalısınız.
* Avakado
Masum diye düşündüğümüz Avakado kediler ve diğer evcil hayvanlar için çok zehirli bir madde olan persin İçerir. Avakado ağacının sadece meyvesi değil yaprakları ve kabukları da zehirlidir. O yüzden kedinin bunlarla oynamasına izin vermemelisiniz. Alınan persin miktarına bağlı olarak kedilerde sindirim ve solunum sistemi sorunları, kalbin etrafında sıvı toplanması görülebilir. Bazı durumlarda bu sorunlar nedeniyle ölüm de görülür.
Onları güneşle kucaklaştırın
Tüm canlılarda güneş ışığı hayat kaynağıdır. Bitkiler güneş ışığı sayesinde fotosentez yapabilirken kedi köpek gibi dostlarımızda güneş ışığı sayesinde kemikleri için gerekli olan D vitaminini derilerinde işe yarar hale getirebilirler. Kalsiyum, fosfor, glucosamine, D vitamini gibi kemik gelişimine yararlı tüm vitamin ve mineralleri dostumuzun besinlerinde bulundursak bile güneş ışığı olmadan bunlardan tam olarak yararlanamaz. Yavru köpeklerde özellikle kışın doğan yavrularda raşitizm dediğimiz ayaklarda dönme, kıvrılma ile en bariz kendini gösteren metabolizma hastalığının başlıca nedeni de güneş ışığından yeterince yararlanmamalarıdır. Güneş ışığının diğer bir yararlı özelliği de metabolizmayı hızlandırması, yararlı hormonları harekete geçirmesi, kan dolaşımının düzenlemesi, canlının yaşam gücü ile dolmasıdır.
Hayvan sevgisi tektir
Genelde ev hayvanları deyince akla hemen köpek ve kedi gelir. Oysaki bir çok ev hayvanı vardır. İnsanlara sevgiyi öğretmesi için evcil hayvanınızın ille de kocaman bir rotweiler olması gerekmez ya da güzel uzun tüylü bir İran kedisi değildir sadece bize güzelliği ve davranışları ile hayran bırakacak kendisine aşık edecek. Çok küçük evcil hayvanlarıyla da insanlar harika dostluklar yaşarlar. Minicik hamster'larına düşünerek çok güzel isimler takarlar. Yuvalarını süslerler, onlara en güzel yiyecekleri yedirmeye çalışırlar. Ya da bir muhabbet kuşu konuşmaları ve şaklabanlıkları ile ev halkını çevresine toplar, mutluluk ve neşe kaynağı olur. Bu ufacık dostlarını da tıpkı köpek ve kediler gibi hastalandığında ağlayarak, telaşla veteriner hekime götürürler. Hayvan sevgisi tektir, tüm hayvanları içine alır. Aslında sevgi tektir.
'Guinea pigimin gözü beyazlaştı'
Bildiğiniz gibi guinea pigler otçul hayvanlardır. Otu bir yandan yerken onun içinde oynamayı, sürtünmeyi çok severler. Bazen beslendikleri otların arasında halk arasında pisi pisi otu denilen ot başakçıkları olabilir. Bu şekilde içinde ot başakçıkları olan otlara sürtünen guinea piglerin gözlerine sıkça bu başakçıklar girer. Genelde alt göz kapağına giren başakçık yapısındaki tek yönlü sert tüycükler nedeniyle göz ile göz kapağı arasına hızla ilerleyerek derin olarak yerleşir. Gözün içinde durduğu sürede göz küresinin ön kısmına sürtünerek tahrişlere ve sonrasında keratitits dediğimiz göz küresinin dışarıya bakan kısmının enfeksiyonuna neden olur. Keratitisin en belirgin belirtisi kolayca görebileceğiniz göz küresindeki beyazlaşmadır. Temiz ucu alevde 5- 10 saniye yakılmış bir cımbız yardımı ile gözü çizmeden başakçığın görünen kısmını tutup yavaşça çıkarmalısınız.
Haftanın isimleri
Köpek: Elvira- Kuçu- Cina- Puffy
Kedi: Nevriye- Denise- Eşkiya