• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Enflasyon rakamları bekleniyor BİLAL DOĞAN

Enflasyon rakamları bekleniyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01 Nisan 2012, 19:14
BORSA: Gerileyen petrol fiyatları ve AB maliye bakanları toplantısından kurtarma fonlarının birleştirilmesine dair kararın çıkmasının, teknik seviyelerin kırılmasına bağlı yaşanan sert düşüşün önemli bir kısmının geri alınmasını sağladı. Ancak kurtarma fonu tavanının 940 milyar euroya çıkarılacağı beklenirken, rakamın 700 milyar euro olacağının açıklanması yükselişi sınırladı. Yurtiçinde dış ticaret rakamlarında iyileşme gözlenmesi de olumlu algılandı. İlk seansta 62.322 puana kadar yükselen endeks, bir süre 62.000 üzerinde yatay seyir izledi. İkinci yarıda alımların devamıyla en yüksek 62.509 puanı gören endeks 62.300 civarında yatay seyir izledikten sonra kapanışa doğru gelen satışlarla 62.000 bölgesine sarktı. Ancak son dakika alımları ile toparlanan endeks günü 878 puanlık artışla 62.423 puandan tamamladı.
Sert yükseliş sonrasında kurtarma fonlarının 700 milyar büyüklüğüne ulaşacağı beklentisinin yatımcıları çok fazla tatmin etmeyebileceği ihtimali ile önümüzdeki hafta başında kar satışları görülebilir. 61.500-61.700 bandı korunduğu sürece yükseliş potansiyelinin devam edeceğini belirtebiliriz. Önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamları, dolar kuru ve faizlerdeki hareket de yakından izlenecek.
FAİZ: 22 Mart'tan bugüne kadar fonlama sağlamayan Merkez Bankası'nın yeniden miktar ihalelerine başlaması başta olmak üzere dış piyasalardaki olumlu hava ve çeyreğin son işlem günü olmasının da etkisiyle tahvil/bono piyasasında faizler geriledi. Gösterge tahvildeki düşüş 13 baz puana ulaşırken verim eğrisindeki tüm vadelerde faizler düşüş trendinde. TCMB'nin yeniden yüzde 5.75'den fonlama sağlaması bono piyasasındaki faiz düşüşünde ana belirleyici oldu. Gösterge tahvil günü yüzde 9.43 seviyesinden kapadı.
5 Mart 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, valörlü işlemlerde yüzde 9.35 seviyelerinde. TCMB'nin miktar ihalesi ile fonlama sağlamasının hemen öncesinde işlem bazında yüzde 9.50 bileşik seviyesinden işlem gören gösterge faizde düşüş hızlandı. Önümüzdeki haftanın en önemli verisi enflasyon olacak. MB her kararıyla piyasada hareket yaratıyor, enflasyonda sürpriz olmazsa düşüş trendi sürecektir.
DÖVİZ: Merkez Bankası'nın geçen hafta başladığı ve son altı işlem günü de devam ettirdiği istisnai gün uygulamasının desteğiyle TL gelişmekte olan para birimlerinden pozitif ayrışmaya devam ediyor. Mevcut TL sepet seviyesinin bu yıl önceliğini enflasyon olarak açıklayan TCMB için henüz yeterince düşük olmadığını öngören piyasa şu anda 2.08'in hemen altında olan sepette ilk etapta 2.05'li seviyeler görülene dek TCMB'nin istisnai gün uygulamasına devam edeceği görüşü hakim. Öte yandan euro, doların değer kaybetmesine paralel olarak yüzde 0.4 değer kazanarak 1.3360 seviyesinden işlem görüyor. Dolar günü sınırlı bir düşüşle 1.7805 TL'den euro da bir miktar değerlenerek 2.3750 TL'den kapadı.
Önümüzde hafta para piyasalarındaki gelişmelere bakıldığında küresel piyasalardaki eğilim ve euro/dolar paritesindeki durumun yanı sıra Merkez Bankası'nın günlük para politikası kararlarının etkili olacağını düşünüyorum. Küresel piyasalardaki risk iştahının azaldığı ve sonuçta bunun TL'yi olumsuz etkilemeye devam ettiği kararına varılırsa istisnai gün uygulamalarına devam edilebilir. Bu çerçevede dolar/TL paritesinin 1.75-1.80 bandında dalgalanmaya devam edeceğini tahmin ediyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.