• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Yurtdışı belirleyici BİLAL DOĞAN

Yurtdışı belirleyici

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29 Temmuz 2012, 18:14
Avrupa Birliği'ndeki borç krizine yönelik çözüm için artan umutların tetiklediği global borsalar yükselişini sürdürürken, İMKB-100 endeksi geçtiğimiz cuma günü kapanışa doğru artan alımlarla yükseldi. Almanya Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankası tahvil alımı konusuna karşı bir tutum sergilemesi, bir miktar realizasyona yol açtı. Ancak Le EFSF ve ECB'nin İspanya ve İtalya borçlanma kağıtlarını almaya hazırlandığı yönündeki haberler realizasyonları sınırladı ve alım getirdi. İlk seansta dengeli seyreden endeks, ikinci yarıda 64 bin 500 puana yöneldi ve günü 532 puanlık artışla 64 bin 372 puandan tamamladı. Böylece 2012 yılı rekorunu yenilemiş oldu.
Önümüzdeki hafta FED, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası toplanacak. Bu haftanın seyrini bu toplantılarda alınacak kararlar belirleyecek. Endeksin alçalan trend baskısından kurtulmuş olmasının da piyasada teknik anlamda bir miktar rahatlama yarattığını söyleyebiliriz. Mevcut görüntü, bu hafta için de olumlu sinyal veriyor. Ancak dirençlere de yaklaşıyoruz. Özellikle 65 bin civarında bir zorlama görebiliriz. Bu hafta yine yurtdışı piyasalar ve bilançolar takip edilecek.

FAİZLER YÜKSELDİ

Tahvil ve bono piyasası haftanın son işlem gününde önceki günkü kazançların bir kısmını geri verdi. Sabah saatlerinde Alman Merkez Bankası'ndan gelen Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımını desteklemedikleri haberleri küresel piyasalarda görüş mesafesini düşürdü. TL değer kaybederken, tahvil piyasasında faizler 4-6 baz puan yükseldi. Ancak öğleden sonra tekrar iyimserleşen havayla kayıpların bir kısmı geri alındı. Sabah saatlerinde yüzde 7.90 seviyelerinde olan bileşikler günü yüzde 7.78 den tamamladı.
Bu hafta Avrupa tarafından gelecek haberler ile FED'in faiz kararı ve Bernanke'nin yapacağı açıklamaların bono piyasasında yönü belirleyeceğini tahmin ediyorum. Kısa vadede gösterge kağıdın yüzde 7.80 ile yüzde 8 bandında hareket edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönem boyunca izleyeceği para politikası hakkında önemli ipuçları sağlayan enflasyon raporu piyasaları etkilemezken bundan sonra Merkez Bankası'nın hareketleri yakından takip edilecek. Ayrıca yurtdışı piyasalardaki hareket de faizin yönünde belirleyici olacak.

TL DEĞER KAYBETTİ
Dolar/TL, aylık rutin ödemeler için lokal kurumsal dolar talebinin etkisi ve yabancıların kar realizasyonuyla diğer gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak küresel piyasalardaki risk iştahını tam olarak yansıtamadı. Lokal kurumsal talebin yanı sıra yabancı talebi de görüyoruz. Diğer taraftan bu talebi karşılayacak fazla dolar arzı yok. Uzun TL pozisyonları küçültülüyor biraz. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının kurda yukarı yönlü etkisini ECB açıklamaları sınırlamıştı zaten. Cuma günü sabah saatlerinde 1.81 seviyelerinde olan dolar kuru 1.82'yi aşsa da günü 1.8110 liradan tamamladı.
Yerli kurumsal talep ile TL'de değer kaybı görüyoruz. Bu talebe kısmı yabancı çıkışları da eklenmiş durumda. Ancak çıkışı tetikleyen bir haber ya da söylenti şimdilik mevcut değil. Yerli talebinin azalması durumunda dış piyasalardaki olumlu havanın da devamı ile kurda tekrar gerileme bekliyoruz. Gelecek hafta ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısında alınacak kararların piyasalara yön vermesi bekleniyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.