Not artışının ardından düşen faizin de desteğiyle bankalar öncülüğünde geçtiğimiz hafta yurtdışında pozitif ayrışan İMKB, Cuma günü bankalar ağırlıklı olmak üzere gelen kar satışlarıyla yüzde 1'in üzerinde düştü. İMKB-100 Endeksi yüzde 1.14 düşüşle 71 bin 820,28 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 2.08 geriledi. Son 1 saate girilirken THY'nin ÖİB'ye ait hisselerinin blok satışı için görüşmelere başlandığı, ancak sonra yalanlanan haberler THY ve bir diğer satış süreci başlayacak olan Halkbank hisselerinde görülen güçlü satışlar diğer hisseleri de olumsuz yönde etkiledi.
Cuma günü endeks gün içinde bir ara 73 bin 13,99 puana kadar yükselse de küresel piyasalardaki negatif seyir nedeniyle bu seviyelerde tutunamadı. Endeks, analistlerin kısa vadeli kritik destek olarak dikkati çektikleri 72 bin seviyesinin altında kapanış yaparken, Cuma günkü değer kaybına rağmen haftayı önceki hafta kapanışına göre 397 puan ve yüzde 0.56 oranında yükselişle tamamladı. Piyasalar Fitch'in ardından artık Standart and Poors'tan not artırımı beklemeye başladı. Önümüzdeki 6 aylık süreçte 2'nci bir not artışı olacağı beklentisinin piyasalara güç vereceği kaydediliyor.
FAİZ GERİLİYOR
Gösterge tahvilde bileşik faiz, Fitch'in not artırımı sonrası devam eden iyimserlik, Merkez Barkası'nın fonlama maliyetinin düşük seyretmesi ve Hazine'nin borçlanması sonrası, piyasada likidite bırakmasına paralel yüzde 6.56 kadar gerileyerek, yeni tarihi düşük seviyeyi gördü.
Verim eğrisi genelinde yaşanan düşüşü, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, koridorun alt bandı ve politika faizinin de gerekirse düşürülebileceğine ilişkin açıklamaları da desteklerdi. Başçı, Cuma günü reel efektif döviz kuru endekslerinin orta vadeli denge değerinden çok fazla sapması durumunda politika tepkisi gerekebileceğini, bu durumda Merkez Bankası'nın koridorun alt bandı, belki de politika faizi ile tepki verilmesi gerekebileceğini söyledi. Gösterge tahvilde yüzde 6.50 seviyesinin önemli bir seviye olduğunu, kısa vadede bu seviyenin kırılmasının çok da kolay olmayabileceğini düşünüyorum.
DOLAR YÜKSELDİ
Dolar/TL'nin Cuma günkü yükselişinde eur/dolar paritesindeki sert düşüş ana belirleyici olurken, Başçı'nın açıklamaları yükselişi hızlandırdı. Geçtiğimiz Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin "ECB olarak Yunanistan'ın kurtarılması için yapacağımız her şeyi yaptık" açıklaması ve Avrupa'daki makro ekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasıyla gerilemeye başlayan paritedeki düşüş Cuma günü hızlandı. Uluslararası piyasalarda eur/dolar paritesi son 9 haftanın en düşük seviyesi olan 1.2692'ye kadar geriledi. İç piyasada ise yabancı girişi bonoda faizi tarih düşük seviyelere çekti ama Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları dolar/TL'de yukarı baskı yarattı. Dolar, kapanışta 1.7895 TL düzeyindeydi.
Başçı, Fitch sonrası ülkeye fon girişlerinin artması durumunda şu anda yüzde 5 olan borçlanma tabanı indirebileceklerini belirtti. Bu açıklama tahvil faizlerine destek olurken, TL'de de değer kaybına yol açtı. Yine de TL için dış faktörlerin çok daha belirleyici olduğunun altını çizelim. Ancak şimdilik bunun teorik bir tartışma olduğunu mevcut TL seviyesinin Merkez Bankası açısından sorun teşkil etmediğini düşünüyorum.