ABD istihdam verilerinin, genişlemeci para politikasını destekler niteliğinde algılanması ve banka kar beklentileriyle İMKB haftayı 80 binin üzerinde tamamladı. Güçlü gelen verilerle yükselen ABD borsaları ve içeride olumlu kar beklentileriyle alımlar artarken, banka hisseleri öncülüğünde 80 bin puanın üzerine çıkan endeks haftayı yüzde 1.83'lük artışla 80 bin 221 puandan tamamladı.
Şubat ayında bankalar başta olmak üzere son çeyrek bilançolar izlenecek. Veri açısından ise makro taraftan sanayi üretimi, kaynak kullanım oranı gibi verilerin yanında en fazla yakından izlenecek veri 13 subat'ta açıklanacak olan cari açık verisi. Beklentilerin altında kalan dış ticaret açığı verisi sonrası, cari açıkta beklentiler olumluya döndü. Ayrıca enflasyon rakamları da yakıdan takip edilecek. Borsada 25 Ocak ve 28 Ocak tarihlerinde yaşanan yüzde 6'yı aşan sert düşüşte, yabancıların banka hisselerinde yapılan satışlar etkili oldu. İMKB ve Takas Bank verilerinden alınan bilgilere göre, yabancıların anılan bu iki günde 6 büyük banka hisselerinde yaptığı satışın 51 milyon lot olduğu açıklandı. Yabancılar sattı, yerli yatırımcı da ne yazık ki kaybetti.
FAİZDE DÜŞÜK SEYİR
Hafta başında Moody's'den yapılan açıklamanın ardından kısa vadede bir not artışı gelmeyeceği algılamasının oluşmasıyla, dalgalanan bono piyasası geçen haftanın son günü ABD verileriyle geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 5.86'dan yüzde 5.79'a geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 5.80-6.00 aralığında hareketi devam edebilir. Bu hafta faizlerde düşük seyrin devam etmesi bekleniyor. Ocak ayı enflasyon oranları ve Aralık ayı sanayi üretim verileri açıklanacak. Ocak ayı enflasyonunun tütün ürünleri ve sigaraya gelen zamlar dolayısıyla yüzde 1'in üzerinde gerçekleşmesi mümkün görünüyor. Ayrıca benzin fiyatlarındaki yükselmede fiyat artış hızını olumsuz etkileyebilir. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz toplantısı var.
DOLAR ZAYIF
Geçen haftanın son gününde dolar kuru ABD verileriyle düştü. Dolar/ TL. beklentilerin altında gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından geriledi. Veri öncesi 1.7540 seviyesinde olan dolar/TL, kademeli olarak en son Mart 2012'de gördüğü 1.75 seviyesinin altına geriledi. Sepet bazında TL 2.0721'den 2.0695'e geriledi. Verinin ardından dolar, euro karşısında kayıplarını arttırdı. Kur haftayı 1.7520 liradan tamamladı.
Kurlarda euro/dolar paritesine bağlı olarak hareketin süreceği tahmin ediliyor. Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısından sonra yapılacak açıklamalar önem taşıyacak. Bu çerçevede dolar/TL paritesinde 1.75-1.78 aralığındaki salınımın sürmesi devam edebilir. ABD Merkez bankası FED'in mevcut programını korursa dolarda zayıflık sürebilir.