BORSA: Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, cuma gününü önceki kapanışa göre 681.04 puanlık yükselişle 80.579.66 puandan tamamladı. Endeks haftalık bazda yükselişini üçüncü haftaya taşıdı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0.85 değer kazandı, toplam işlem hacmi 4 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1.25, holding endeksi yüzde 0.66 yükseldi. Yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 1.87 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu. Endeks geçen hafta ile üst üste üçüncü haftayı da yükselişle tamamlayarak yatırımcısına bu dönemde yüzde 9.64 kazandırdı. Cuma gününe Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) varlık alım programını hisse senetlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi ile pozitif başlayan BIST 100 endeksi, yurt içinde dış ticaret açığının beklentilerden düşük gelmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ile gerileyen faizlerin desteği ile 9 Eylül'den bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 81.146.99 puanı gördü.
Enflasyon raporu
Dış ticaret açığı Eylül ayında ekonomistlerin 7.2 milyar dolar olan beklentilerinin altında kalarak 6.9 milyar dolara düştü. TCMB Başkanı Başçı'nın açıkladığı yılın son enflasyon raporunda, önceki raporda orta noktası yüzde 7.6 olan 2014 yılsonu TÜFE tahmininin yüzde 8.9'a yükseltildiği görüldü. Başçı'nın enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı para politikasının sürdürüleceği, uzun vadeli tahvil faizlerinin gerilemesi durumunda kısa vadeli faizlerin de indirilebileceği ve yüzde 2 reel faiz ile enflasyonun düşürülebileceği söylemleri tahvil faizlerinin bir yılın en düşüğüne gerilemesini sağladı, hisse senedi piyasasında da alışlar güçlendi. Öğleden sonra ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi, Avrupa tarafında ise beklentilerden kötü gelmesi ve emtia fiyatlarının düşüşünün hızlanması ile dolar endeksi yükselişe geçti, yurt içinde de dolar/TL 2.19'dan 2.22'ye yükseldi. Bu gelişme, BIST 100 endeksinin kazançlarının bir kısmını geri vermesine yol açtı. Bu hafta ABD tarım dışı istihdam ve yurt içinde Ekim ayı enflasyon verisi başta olmak üzere açıklanacak makroekonomik veriler ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 80.000 ve 78.800 seviyelerinin destek, 81.500 ve 82.500 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtmek isterim.
DÖVİZ: ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Karar öncesi 29 Ekim piyasa tatilinde küresel piyasalarda 2.20 liranın altına inen dolar, yeni günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed) geçen cuma sona eren iki günlük para politikası kurulu toplantısının ardından aylık tahvil alım programını sonlandırdığını açıklarken, ABD istihdam piyasasındaki durgunluk için kullandığı "belirgin" ifadesine de yer vermeyerek ekonomideki beklentilere duyduğu güveni ortaya koydu. Fed toplantısı sonrasında yapılan açıklamada son dönemde finansal piyasalarda yaşanan volatilite, Avrupa'da büyümeye dair sorunlar ve zayıf enflasyon görünümünün; işsizlik ve enflasyon hedeflerindeki ilerlemeyi olumsuz etkilemesinin beklenmediği belirtildi. Açıklamada, "Komite ekonominin genelinin yeterli güce sahip olduğu görüşünü korumaktadır" denildi. Fed ayrıca, gelecekte yapılacak faiz artırımlarının zamanlama ve hızını açıklanacak ekonomik verilere bağlayan esnek bir ifade de eklemiş oldu. Fed tahvil alımlarının bu ay sonlandırılmasının ardından borçlanma maliyetlerinin "uzunca bir süre" daha sıfıra yakın seviyede tutulacağı söylemini korusa da, kullanılan yeni ifadeler yeni bir rejime işaret etti.