BORSA: Geçen hafta boyunca çarşamba günü gördüğü 20 ayın zirve seviyelerine yakın seyreden endeks, gün içinde dolar /TL'nin 2.34'e doğru hareketlenmesiyle satış baskısı altında kalmasına karşılık günü sınırlı kayıpla yüzde 0.37 ekside kapattı. Gün içinde 86,862 puana kadar gerileyen endeks kayıplarını kısmen telafi ederek 87.416 puandan kapandı.
Bu hafta yurt içinde Merkez Bankası PPK faiz kararı, yurt dışında ise Japonya ve Avrupa Merkez Bankası (Boj, ECB) kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, endeksin 89.000 ve 89.900 seviyelerinin direnç 87.000 ve 86.000 seviyelerinin ise destek konumunda olabileceğini söyleyebilirim.
FAİZ İNDİRİMİ
FAİZ: Piyasalara İşviçre'nin aldığı kararın etkileri yansıyor. Dövizde yaşanan hızlı yukarı hareket faiz cephesinde de bir miktar çıkışla yukarı hareket yaşattı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz indirimi söylemlerinin tekrar gelmesi de bu cephede yukarı hareketi destekledi. 2 yıllık gösterge yüzde 7.40'a çıktı.
TCMB'nin son anketinde, uzun vadeli faiz beklentilerinden, gelecek 12 ay sonu 5 yıllık tahvil faizi 2014 eylül'den beri sürdürdüğü iniş trendine 2015'in başında da devam ederek yüzde 7.93'e gerilediği gözlendi. Getiri arayışları olan yatırımcıları TL gibi nispeten yüksek faiz veren ülke sabit getirilerini yönlendiriyor.
DÖVİZ: İsviçre Merkez Bankasının euro /frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesinin piyasalarda şok etkisi yaratırken küresel risk iştahında yaşanan dalgalanma dolar /TL 'ye de aynı şekilde yansıdı ve haftanın son işlem günü kur hızla 2.34 TL'ye çıktı. Günlük artışı yüzde 2.5'u buldu. Euro da 2.68'ün üstüne şıçradı.
USDTRY için petroldeki düşüş artılar tarafında ise genel seçimlerin yaratacağı belirsizlik,TCMB faiz indirimleri ve FED 'den gelebilecek olası bir faiz artışı var. Yani artılar hanesi eksiler hanesinden daha büyük. Kısa vadede piyasanın okuduğu hikaye zaman zaman değişse de orta ve uzun vadede hala pozitif bir tablo var.