Kentlerde, kasabalarda, kırsal kesimin yaşadığı bölgelerde ne kadar çok kütüphane kurulur, ne kadar çok kitap okuma olanağı sağlanırsa, kuşkusuz kültürel,sosyal,sanatsal,yazınsal aydınlanma da o kadar artar.
Bu düşünceyi, kurduğu Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma,Kültür ve Dayanışma Derneği aracılığıyla yapılandıran ve köylerde kütüphane seferberliği başlatan Mesut Tim, 3 yıldır çabasını sürdürüyor. Daha çok kitap, daha çok bilgi, daha çok aydınlık içinKurulan her bir kütüphaneye 3000-3500 kitap sağlıyor.
* * *
Atatürk Çocukları Kütüphanesi adı altında ilk kütüphane 11 Ekim 2006 Urla Uzunkuyu köyünde kuruldu. Dernek 2007-2008 yıllarında Bayındır Sarıyurt, Rize Fındıklı Çağlayan, İzmir Kiraz Suludere köylerinde kütüphaneler açılmasına öncülük etti. 2009 yılında ise İzmir'in Karabağlar,Ödemiş,Çiğli ilçelerine bağlı Kavacık,Hamamköy,Kaklıç köylerinde ve Afyon'un Emirdağ ilçesine bağlı Ekizce köyünde 5 kütüphane daha açıldı. Dernek bu yılın son kütüphanesini 2009 yılının so haftasında gerçekleştirdi. İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı Çırpı beldesinde (şimdi semt) hayata geçirdi.
Çırpı Çok Amaçlı Spor Salonunu dolduran ve kütüphanenin açılışına katılan kitap dostları, Çırpılı amcalar, teyzeler, çocuklar İzmirli şairlerin şiirlerini de dinleme fırsatı buldular.
Şair Hüseyin Peker yeni şiirini ilk kez burada okuduğunu belirtirken, heyecanını ve sevincini gizleyemedi. İzmir'in emektar şairlerinden Abdullah Neyzar Karahan bir aşk şiiriyle merhaba dedi dinleyicilere.
* * *
Okan Yüksel Melih Cevdet Anday ve Nazım Hikmet'ten seçtiği iki şiiri gür ve dokunaklı sesiyle okurken, salon alkıştan inliyordu.
Oğuz Tümbaş İnce Oda adlı kitabından seçtiği Ağustos Islığı şiiriyle gönülleri ısıttı. Şair Mehmet Rayman da kısa ama duygulu şiiriyle paylaştı etkinliği. Ressam-şair Profesör Doktor Bedri Karayağmurlar ve eğitimci şair Veli Başak, Dil Derneği'nden Saime Bircan da getirdikleri kitapları kütüphaneye armağan ettiler.
Çırpı Atatürk Çocukları Kütüphanesi'nde ansiklopediler, Türk ve Dünya klasikleri, çağdaş romanlar, çocuk kitapları, şiir kitapları, dil bilim kitapları, felsefe kitapları, ÖSS, OKS hazırlık kitap ve dergileri, Tübitak kitapları bulunuyor. Mesut Tim şimdiden 2010 yılı için kolları sıvadığını ve açılacak kütüphanelerin muştusunu veriyor: "Açacağımız 5-6 kütüphanenin yerlerini ve tarihlerini belirledik5-6 diyoruz; ama bakarsınız bir projemiz kabul görür de her ay 1 kütüphane açmaya başlarız. Kim bilirTürkiye'nin dört bir yanında ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİDüşü bile güzel değil mi?"
kentten
İmbat bu kez Üsküp'ten esti
Eğitimci yazarlar Zühal- Yücel İzmirli'nin son romanları "Makedonya'dan Esen İmbat" ın roman kahramanı ünlü matematikçi Hasan Tahsin Abakan'ın Üsküp hasreti, Havva Karakaş'ın türküleri ile giderildi.
"Balkan Havası" programı ile izleyicilerinin ve dinleyicilerinin gönüllerinde taht kuran, Havva Karakaş ve eşi Hasan Karakaş, Hasan Tahsin Abakan'ın Zeytinalanı'ndaki evine konuk oldular.
***
Bu günü gerçekleştiren, Abakan'ın öğrencilerinden Karşıyaka ilçe eski Milli Eğitim Müdürü Muammer Gezginci'ydi. Eşi Hatice Gezginci, Üsküp'ün ünlü mantısı ve komatını yaparken, Hasan Tahsin Abakan'da meşhur Üsküp tatlısı 'kaymaçina'yı hazırlatmıştı.
Havva Karakaş'ın pırıl pırıl sesiyle, içtenlikle art arda söylediği türkülerine eşi Hasan Karakaş eşlik etti. "Balkan Havası"ndan sonra coşku, Üsküplü şair Yahya Kemal'den okunan şiirlerle sürüp gitti.
***
Bir anda Üsküp'deki çocukluğuna giden hocaların hocası Hasan Tahsin Abakan, buğulu gözlerle şarkılara ve türkülere eşlik ederken, Üsküp' den esen bu türkü rüzgarı onu mest etti.
Her zaman olduğu gibi bu günü de Vehbi Moğol çektiği fotoğraflarala ölümsüzleştirdi.
Karşıyaka'da oturan sevilen sanatçı Havva Karakaş ile Karşıyakalılarla daha geniş
katılımlı bir gecede buluşmak üzere vedalaşıldı.
küpe
Bir hastanın kendi hastalığından söz etmesi olağandır.
F. Hebbel
günün fıkrası
Komedi ve dram
Bir dram artisti, çok ünlü bir komedi sanatçısı ile alay ediyordu.
"Milleti güldürmenin ne değeri var anlayamıyorum. Zor olan ağlatmaktır, ben de onu yapıyornum."
Komedi sanatçısı cevap verdi:
"Senin işini soğan da yapar. Sen bana, milleti güldüren bir sebze gösterebilir misin?"