Orhan Uslu gerçekten beyefendi bir insandı. Avrupa pasta kültürü gurme özelliği, o ve rahmetli eşi Suzan hanımla İzmir'e taşınmış, değişik ambians ve mamulleriyle Avrupai bir hava getirmiş ve Bonjour kentin ileri gelenlerinin, herkesin uğrak yeri olmuştu. Şimdiki Vakko'nun olduğu yerde hizmete giren restoran-patiseri, Orhan Bey'in centilmenliği, sürekli etrafına gülücük dağıtan neşe saçan kişiliğiyle, Suzan Hanım mutfaktaki etkinliği eve otoritesiyle Bonjour'u kısa sürede "Top firmalar" arasına girmişti.
Özellikle duvarlı süsleyen dünyaca ünlü "Kelebek koleksiyonları" ziyaretçilerin ilgisini çeker, sürkeli ilgi odağı haline gelirdi.
***
Bonjour, uzun yıllar kaliteyi bozmadan hizmeti sürdürdü. Bu dev müessese, adeta bir bayrak yarışıyla İzmir'in kaliteli işletmelerindeki yerini sürekli korudu. Orhan Uslu'nun damadı Timur Gönülşen de Bonjour Restoran'ı, Mustafa Bey Caddesi'nin seçkin yerleri arasına sokmasını bildi, Orhan Bey'in emanetini korudu, geliştirdi. Orhan Uslu İzmir'de iz bırakarak bu fani dünyadan göçüp gitti. Tanıyan bizler, ailesi, sevenleri, onu hiç unutmayacağız.
kentten
Şenol Yiğitbaşı'nın isyanı
Pota okuru Rezzan Sabuncu'nun "İzmin Faytonları" için yazdıklarına akisler devam ediyor.
Bir görüş de, İzmir cemiyet hayatının yakından tanıdığı Şenol Yiğitbaşı hanımefendiden...
Yiğitbaşı "Gündoğdu Meydanında bazen 10-12 at arabası durabiliyor. Bunlara fayton denilemez... Rezzan Hanımın ifade ettikleri gibi bakımsız, kirli atlar ve pek derbeder sahipleri çirkin bir görüntü içindeler" diye başlıyor ve ilginç bir tespiti de şöyle anlatıyor:
"Ayrıca, en azından 8 arabanın 16 atı günde 3-5 defa altlarını kirletiyor. Temmuz-Ağustos sıcağında Gündoğdu Meydanını berbat bir koku kaplıyor."
* * *
Şenol Yiğitbaşı'nın yazdıklarına göre; Gündoğdu Meydanını kaplayan bu at pislikleri saatlerce öylesina kalıyor.
Şenol Hanım "Yıllardır burada otururum. Böylesine bir takipsizlik yaşamadık. İzmir'in süsü, şarkılara konu olmuş o Birinci Kordon bu görüntü ve pis kokular içinde tahammülsüz oluyor" diyor.
hayattan
Aytaç araziyle hemen uydu!
Geçtiğimiz günlerde Manisalı genç girişimcilar Suriye'nin başkenti Şam'da açılan "57. Şam Uluslararası Fuarı"na katıldı. Görüşmeler yapan Manisalı girişimciler işten arta kalan zamanlarda da Şam'ı gezdi. Tabii, renkli kişiliği ile sevilen gazeteci Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç yine başrollerdeydi. 2 ay önce Kıbrıs gezisinde de hemen yerel koşullara uyup cıvıl cıvıl kıyafetler giyen Aytaç, bu kez de aynısı yaptı. Burada da arizeye uydu ve Arap yerel kıfetlerini üstünden çıkarmadı.
küpe
Bilgiyi yönetmek imkansızdır; ancak bilgiye ulaştıran
diğer şeyleri yönetirsiniz.
Liam Fahey
fıkra
Niçin çirkin
Tanrı bir gün Amerika'yı yaratmış. Sonra yarattığı esere bakarken kendi kendine şöyle demiş:
"Çok başarılı olmuş. Bu güzellik, bu isabet, bu çeşni, bu zenginlik, diğer ülkelerin hiç birinde yok. Doğrusu öteki ülkelere büyük haksızlıktır bu..."
Ve, bu haksızlığı telafi için de Tanrı Amerikalıları yaratmış.