Dündar Karakaplan (ortada), Ankara'da yönettiği Türkiye-Macaristan maçında Macarların ünlü yıldızı Ferenc Puşkaş ve Beton Mustafa (Ertan) ile. |
Gençlerini, miniklerini, yavrularını övünçle götürebilecekleri müzeleri var. Örneğin F.Bahçe müzesine giderseniz tüyleriniz ürperir. Atatürk heykelini sanki canlı sanırsınız, 1907'den bu yana toplanan fotoğraf, kupa, şilt, berat ve diğer armağanlar gözkamaştırıcıdır. Bu kulüpte görev yapan Brezilya'nın efsaneleri Didi ve Zico bile hayran kalmışlardır müzenin zenginliğine.
* * *
G.Saray ve Beşiktaş da Türk sporuna vurdukları damgaları gelecek nesillere aktarabiliyorlar. G.Saray, Gündüz Kılıç'lar, Metin Oktay'lardan gelerek UEFA ve Süper Kupa şampiyonluklarını müzesinde gururla sergilemektedir. Beşiktaş'ta, Hakkı Yeten'den Süleyman Seba'ya, Recep Adanır'dan Şenol'a, Birol'a, Sanlı'ya geçerek Türkiye'nin en eski kulübü olmanın gururu müzesinde hemen kabullenilmektedir.
* * *
Eskişehirliler, Göztepe kadar Avrupa başarısı bulunmamasına rağmen, eski efsane oyuncularının ismini, fotoğraflarıyla Atatürk Stadı'nın kapılarına vererek vefa örneği göstermişlerdir. Şimdi stada giren küçük, büyük herkes tanımıyorsa, sormaktadır, "Bu Fethi, Nihat, Vahap, Ender, İsmail, kaleci Mümin, ya da diğer yıldızlar kimdir" diye. Ya biz İzmirliler ne yapıyoruz, yerimizde sayıyoruz.
* * *
Karşıyaka'da eski ünlü kalecilerden Ekrem Güçsav, yeşil-kırmızılı kulübün tarihsel gelişimine ışık tutabilmek gibi zor bir işe girişti. Yardım almaya çalıştı, bir ara kilitlenir gibi bir duruma geldi. Sadece Dr. Bülent Zeren ve birkaç Karşıyaka sevdalıları yardıma yetişti. Camiadan da kimi berberde bulduğu fotoğrafı getirdi, kimi albümünde sararanları. Ve 20-26 Eylül tarihlerinde Karşıyaka'da ilk KSK Fotoğraf Sergisi açıldı. Görülmemiş ilgi, miniklerin, gençlerin, hatta hanımların ilgisi her şeye değdi.
* * *
Ekrem Güçsav, şimdi KSK yıldızlarını tanıtabilmek gibi bir misyonu üstlendi. Yeşil-kırmızılı camiada çok tanınan ve sevilen merhum Dündar Karakaplan (Tom Dündar-Bu lakap devirde İngilizlerin yıldızı Tommy Lawton'dan kalmış) ve Burhan Gürel'e bir anı albüm hazırlıyor. Karakaplan hem KSK'nin takım kaptanıydı hem de futbolu bıraktıktan sonra başladığı hakemlikte Beynelmilel oldu, mükemmel maçlar yönetti. Burhan da tam 13 yıl yeşil-kırmızılı formayla başarılara imza attı. Ne diyelim, Ekrem'e kolay gelsin. Gelsin de ben KSK'nin önümüzdeki yıl kutlanacak 100. yılı hazırlıklarının bir muhteşem müzeyle değerlendirilmesini bekliyorum. Türkiye'de tam 17 branşta faaliyet göstererek rekor kıran bir tarihi kulübe de yakışır.