10 sene öncesine kadar keçi sütü üretimi mart ve temmuz ayları ile sınırlıydı. Islah çalışmaları sonucu özellikle Ege'de Avrupa'da olduğu gibi yılın 12 ayı süt veren keçiler yetiştiriliyor.
***
Bu gerçeği "İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer açıklıyor.
Özer Türer "Sektör artık sonbahar aylarında da keçi sütü bulabilme noktasına geldi" diyor.
23 - 26 Eylül arasında İzmir'de düzenlenen "Agro Expo Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı'nda ziyaretçiler üç gün boyunca yüzde yüz keçi sütünden yapılmış "keçi sütü dondurması" dağıtıldı.
Fuarda dağıtılmak üzere 3 günde 5 tona yakın keçi sütünden dondurma yapıldı.
Özer Türer'i dinliyoruz.
Fuarın düzenlenmesinde önemli rol oynayan Türer, yılın 12 ayı sağılan keçi sayısının hala az olduğuna dikkat çekiyor ve "Fransıda bir keçinin yıl boyuncaa verdiği süt ortalaması 800 litre. Türkiye'de ise bu rakam 100 litre..." diyor.
Yine Türer'in verdiği bilgiye göre; Fransa gibi gelişmiş ülkelerde yılın 12 ayı süt sağımı var. Türkiye'de ise, sağım sezonluk.
Türer'i dinlemeye devam:
"Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'de 12 ay sağım yapan keçiler yetiştirildi. Bu çalışmalar ve girişimler bizleri umutlandırıyor, ancak daha yolun çok başındayız. Hem süt verimi olarak hem de sağım süresi olarak Avrupa'nın çok gerisindeyiz.. Avrupa'ya göre ise, avantajımız ise küçükbaş hayvancılığın kültürümüzdeki yeri ve hayvan sayısı. Dünyada süt başta olmak üzere küçükbaş ürünlerine yoğun talep var. Türkiye doğru ıslah programları ve projeleriyle bu talebi karşılayabilir."
hayattan
Bir program ve beklentiler
TRT Belgesel'de çok yakın bir dostumun önerisi ile tanıştığım bir program var. Adı, Gönül Tezgahları. Anadolu'daki pazar yerlerini ve pazar geleneklerini anlatan bir program bu. İçinde; yöresel adetler, yöresel ürünler, farklı insanlar, farklı öykülerYani ne ararsan var
Dedim ya, ben de bir dost önerisi ile tanıştım Gönül Tezgahları ile. Ardından da ben tüm dostlarıma önerdim "izleyin" diye.
Kim izlediyse aynı tepkiyi verdi:
"Görmediğimiz, bilmediğimiz Türkiye'yi ve zenginliklerimizi tanıdık."
* * *
Gerçekten de Gönül Tezgahları izleyiciye sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya görülmeyen ve bilinmeyen zenginliklerimizi anlatıyor.
Emirdağ'ın yoğurdu, Yalova'nın kıvırcığı, Tire'nin otları, Kula'nın veresiye defterleri hala gözümün önünden gitmiyor
Dediğim gibi program TRT Belgesel Kanalı'nda yayınlanıyor. Belli ki kanal Koordinatörü Hüdai Yılmazkan iyi projeyi görünce kaçırmamış. İşinin ehli olduğu buradan bile anlaşılıyor zaten
Gelelim asıl konuya
Türkiye'nin her köşesindeki pazardan farklı bir zenginlik fışkırıyor. Bu zenginliğin tanıtılması, kuşkusuz Türkiye'nin kültür zenginliğine zenginlik katacaktır.
TRT yöneticileri ne yapıp-edip, bu projeyi üretenleri, devamı için ikna ederek Gönül Tezgahları'nı bir ekran klasiği haline getirmeli.
Tanıtım elçileri de bu projede anlatılan değerleri, tanıtımda bir enstrüman olarak değerlendirmeliHatta programın tanıtımı için ellerinden geleni yapmalı.
çimen'den
Efendim, kahve bahane!
En iyi sosyal aktivite ne diye sorarsanız, cevabım; kahve molalarıdır. Ev Hanımları, komşularıyla bir araya gelir bu bahaneyle. Her gün hep aynı şeyi yapmak zordur, hele de yapılan iş görülmüyorsa. Evi temizlersin, kirlernir. Ütü yaparsın, buruşur. Yemek pişirirsin, yenilip tükenir. Tüm bu yorgunlukların atılması, komşulardaki bir fincan kahveyle giderilir.
İş yerlerinde de , bir küçük moladır. Kafa toplanması, yeni fikirler ortaya çıkarılması, hatta yeni gelen iş arkadaşının tanınması. Büyük işlerin büyük toplantılarında, kahve ikram edilir. Zihinler açılsın da kararlar doğru alınsın diye. Bunların hepsi bir yudum kahveden geçer.
***
Akşamları yemek sonrası, hele de iftar zamanı. Ailenin, arkadaşların günün gelişmelerini paylaştıkları anları yaşatır. Büyük anneler, babalar varsa orada, tam bir şölene dönüşür. Evle, çocuklarla, ilgili kararlar öncesi, yorgunluklar sonrası, hep kahve molası verilir.
Sadesi, damla sakızlısı,ortası,şekerlisi. Yanında bir küçük lokum veya çikolatası. Sonrasında bir bardak su, olmazsa olmazı. Bunların hepsi bahanesi. Köpüklü köpüklü içilen kahvenin tadı, karşındakiyle ettiğin güzel bir çift sözün esası.
Çimen Erengezgin
küpe
Akıllı görünmeye çalışmak,olduğundan daha akılsız görünmekten baaşka işe yaramaz.
Gresset
fıkra
İstediğini bilmek
Adamın biri karısına sürpriz yapmak istemiş, nefis bir kanarya getirmişti eve. Kuş mükemmel şakıyordu. Karısı bayıldı. Fakat kocası kuşun topal olduğunu farketmesin mi? Kafesi kaptığı gibi, doğru aldığı yere gitti.
"Baksanıza yahu! Bana sattığınız kanarya topal çıktı" diye gürledi.
"N'olur..."dedi satıcı "Bir mahzuru var mı yani? Biz size ötsün diye kuş verdik. Dans etsin diye değil ki..."