Bugün Türkiye'de 250 bin çocuk özel eğitime ihtiyaç duyuyor.
1700 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, özel eğitimin ihtiyacını karşılamak için uzun yıllardan beri hizmet veriyor. Bu hizmet yaklaşık 40 bin personel tarafından karşılanıyor. Bu personelin 22 bini zihinsel engelliler öğretmeni, okul öncesi öğretmeni, çocuk gelişimci, psikolog ve fizyoterapist, 18 bini de yardımcı elemanlardan oluşuyor.
Verilen bu hizmet ortalama 6 bin araçla sağlanmakta ve bu servis özel eğitim kurumlarınca ücretsiz yapılmakta.
İşte bu, kurumlardan biri olan Nehir Rehabilitasyon Özel Eğitim Merkezi'nin kurucusu Aşkın Nehir'e, Türkiye'deki engellilerini durumunu ve sayısı sorduk.
İşte yanıt:
"Özel eğitim ve rehabilitasyon ücretlerinde uygun artışlar sağlanmadığında hizmet sunumunun zorlaşacağı ve aksayacağı herkesin malumudur. Hizmetin nitelikli ve verimli sürdürülebilmesi hepimizin arzusudur.
Özel eğitimin sorunlarını ihmal etmeyelim lütfen. Unutmayalım ki ülkemiz nüfusunun yüzde 12.8'e yakını engelli... Bu sayının çoğalmaması elinizde, elimizde!"
* * *
Aşkın Nehir'e sektörün sorunlarını sorduk. O da kısaca anlattı:
"Her öğrenci için verilen eğitimin karşılığı olan ücret alınırken, özel eğitim merkezlerinden kontenjanlarının yüzde 3'lük kısmını ücretsiz okutmaları istenerek ücretleri kesintiye uğratılmakta ve hak edilen gelir aşağıya çekilmektedir.
Buna benzer bir başka problem de şu: 2009 yılında öğrencilere verilen ders sayısı 6 saatten 8 saate çıkarılmış fakat fazladan verilen 2 saatlik eğitimin karşılığı ödenmemiştir. Bu mağduriyetin niçin giderilmediği de henüz anlaşılmış değil."
siyasetten
Hangisine inanalım?
Tevfik Diker, 19 ve 20. dönem milletvekilliği ve Çiller'in DYP Genel Başkanı ve Başbakan olduğu dönemde DYP Genel Sekreterliği yapmış bir siyasetçi.
Şu günlerde bir arayış içinde.
Siyasetin gündemine şuradan, buradan giriyor.
Şimdi size, "Şehzadeler Kenti Manisa" topraklarından yetişmiş Diker'den bir değerlendirme:
* * *
Umut taciri Turhan Güven, Çiller DP'nin başına gelecek diye mesajlar verirken Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller, "Kendisi Tayyip Bey'e ekonomi anlamında yardımcı oluyor. Zaman zaman görüşüyorlar".
Ve DP eski Genel Başkanı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, "AK Parti' ye katılmadan önce Ana'yı ziyaret ettim. AK Parti'ye katılmam konusunda onayını aldım" diyor.
***
Şimdi soruyorum, siz olsanız Özer Çiller ve Süleyman Soylu'ya mı inanırsınız yoksa Turhan Güven'e mi?
Bana sorarsanız ben Özer Çiller ve Süleyman Soylu'ya inanırım.
***
Bu arada yakın bir zamanda Çiller'in yeni anayasa ve başkanlık sistemini destekliyorum şeklinde bir açıklama yapmasını bekliyorum.
Hayattan
Müzik onların işi...
Geleceğin umut vadeden gençleri Pınar Uyanık ve Yiğit Yeşildağ yaratıcılıkta sınır tanımıyor. Müzik onlar için yaşam tarzı. Şimdiden başarılı birçok çalışmaya imza attılar. Yiğit Yeşildağ, 24 Şubat 1988 tarihinde İzmir'de doğdu. 1998'de İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu'na katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Teknolojileri Bölümü'ne birincilikle girdi. 2012'de düzenlenen Galatasaray ITM Müzik Akademisi "miks" yarışmasının "eğitimli" kategorisinde birincilik kazandı. Şu anda İzmir'de VASS isimli soul-funk müzik yapan bir grupta gitarist ve Hatay'da negatif isimli stüdyoda sound engineer'lik yapıyor.
Pınar Uyanık ise, müzik eğitimine piyano ve viyalo ile başladı. Fazıl Say, Fahir Atakoğlu gibi sanatçıların konserlerinde korist olarak bulundu. İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncusu, Rüçhan Gürel'den oyunculuk dersleri aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri'ni kazandı. Mezun olduğu yıl (2011) aynı bölümün yüksek lisans programına kabul edildi.
Bu iki gencin son zamanlarda ortak bir çalışması var. Henüz gösterime girmeyen Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi belgesel filminin müziklerini yaptılar. Filmin proje sahibi ve senaristi Işık Güngördü, yönetmeni ise Burak Alanyalı. Pınar ve Yiğit'in yaptığı bu belgeselin müziği çok konuşulacak. Heyecanla bekliyoruz.
küpe
Öğüt, dünyanın en pahalı hazineleri kadar kıymetli olduğu halde ekseriya, pek ucuza satılır.
Hz. Ali