Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Mart 1924 tarihinde kuruldu. İlk başkan Rifat Börekçi'dir. Diyanet İşleri Başkanı'na, bakanlara verilen kırmızı plakalı bir makam aracı tahsis edildi ve protokoldeki yeri de bu özelliklere göre belirlendi.
Kurumun başlıca görevi: İslam Dini'nin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmektir. Sürekli bilgi üretmek, bilgiyi toplumla paylaşmak ve güncel sorunlar hakkında yerinde ve zamanında açıklama yapmak, hac hizmetlerini düzenlemek.
Türkiye her alanda büyüyor ve gelişiyor. Bundan Diyanet de pay alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ülke çapında çok geniş bir kadroya sahip. Merkez teşkilatı hayli büyük. İl ve ilçelerde müftülüklerle temsil edilir. Birkaç büyük ilde verimli eğitim kurumları var. Bunlar hizmet içi eğitim vererek personelini geliştirir.
Türkiye'de 85 bine yakın cami var. Çoğunda Diyanet'in atadığı görevliler hizmet verir. Bunlar tek merkezden yönetilir. Bu kadar büyük bir teşkilat yapılanmasının başka İslam ülkelerinde var olduğunu sanmıyorum.
AKADEMİSYENLER
Eski Diyanet İşleri Başkanları'ndan Süleyman Ateş, Tayyar Altıkulaç, M. Sait Yazıcıoğlu, Ali Bardakoğlu ve şimdiki başkan Mehmet Görmez ilahiyat profesörleridir. Halen iki başkan yardımcısı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı da profesördür.
Son yıllarda metropol denilen büyük illerimize de müftü olarak akademisyenler atanmaya başlandı. İlk örneği İstanbul idi. Prof. Dr. Mustafa Çağırıcı, İstanbul müftüsü olarak makamını liyakatla doldurmasını bildi. Bursa müftüsü de bir ilahiyat profesörüdür. Şimdi sıra İzmir'e geldi. İzmir Müftülüğü iki yıldır boş idi, vekaletle yürütülüyordu. Nihayet İzmir'e de bir akademisyen müftü atandı: Prof. Dr. Ramazan Muslu.
Amaç İlahiyat ile Diyanet arasındaki akışkanlığı sağlamaktır. Eğitimle istihdamı birleştirmek, böylece kaliteyi yükseltmektir. İlahiyat Fakülteleri birer eğitim-öğretim kurumudur. Din eğitimine ve Diyanet'e eleman yetiştirirler.
Bir ilahiyat hocasının birinci işi araştırma ve eğitim-öğretimdir. Müftülük ise uygulama ve istihdam yeridir. Metropol illerde iki tecrübeyi birleştirmek amaçlanmış. Yani, araştırma ve öğretimle meşgul olan bir öğretim üyesinin buradaki birikimini uygulamaya da taşıması istenmiş. Böylece, büyük illere profesör müftü ataması başlatılmış. Gaye, kaliteyi yükseltmek daha verimli bir hizmet sunabilmektir.
YENİ MÜFTÜMÜZ
İzmir Müftülüğü'ne yeni başlayan Prof. Dr. Ramazan Muslu bir Ege çocuğu. 1964 Muğla Fethiye doğumlu. İlahiyat Fakültesi birinci sınıfı İzmir Dokuz Eylül İlahiyat'ta okudu. Yatay geçişle Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne kaydolup oradan mezun oldu. Uzmanlık kariyerini Tasavvuf alanında yaptı. Bu alanda kitapları ve makaleleri vardır. Son görevi İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeliği idi. 4 evlat ve bir torun sahibi yeni müftümüze hoş geldiniz der, başarılı hizmetler dilerim.