İstanbul'da çok önemli bir kadın toplantısı var. 12. AWID Uluslararası Kadın Hakları ve Kalkınma Forumu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 2 bin 500'ün üzerinde kadın hakları aktivistinin bir araya geldiği forumda, kadın ve kalkınma çerçevesinde hemen her konu tartışılıyor. AWID'in açılımı, Kalkınmada Kadın Hakları Derneği (Association for Women's Rights in Development).
Kadın hakları savunucusu ve uluslararası düzeyde kadının haklarının etkin bir şekilde ilerlemesi için çalışan üyelik esasına dayalı uluslararası feminist bir kuruluş. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaklaşık 300 kadar kurumsal ve kişisel üyesi bulunuyor.
AWID kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmede değişiklik sağlayacak kolektif güç inşasına inanıyor. Bu inanç, eylem araştırması ve bilgi üretme, önde gelen kuruluşları etkileyecek savunucu faaliyetler, bilgi paylaşımı ve ittifak kurma, köprüler kurarak parçalanmayı aşmak üzere diyalog ve stratejik görüşmeler yürütmeyi de içeren etkinlikleri içeriyor.
KADIN VE KALKINMA
Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan ve 19 Nisan'da başlayan forumda tartışılan konu başlıkları şöyle: "Kadın Hakları ve Adaleti Geliştirmek İçin Ekonomik Gücü Dönüştürmek" başlığında, Ekonomik Gücü Dönüştürmede Direniş ve Kolektif Örgütlenme Deneyimleri, Kadınların Ekonomik Olarak Kurtarılması Yerine Ekonomik Hakları için Fon Yaratmak Üzerine Bir Diyalog, Sosyal Koruma Zeminini Taşımak ve Bachelet Raporu'nu Yeniden Düşünmek, Cinsel Özgürleşmenin Tasviri ve Ekonomi, Kentsel Kayıtdışı Sektördeki Kadınlar için Geçim Engelleri ve Çözüm Olarak Sosyal Adalet Girişimleri, Bize Dikiş Makinalarından Bahsetmeyin-Bize İşçi Haklarından Bahsedin, Toplumsal Cinsiyet, Din ve Siyaset: Patlamaya Hazır Bir Karışım: Arjantin, Brezilya ve Meksika örnekleri, Kaynaklara Erişim ve Kaynak Kontrolü: Kadınların ekonomik güçlendirilmesinin örgütlendirilmesi, Kadınlara Yönelik Fonların Bugünü ve Yarını, Aşkla Ne Alakası Var: Remit4Change modelini kullanarak göç, aile ve ekonomik kalkınmayı yeniden düşünmek.
KA.DER'İN GÜCÜ
Arap Baharı da tartışılan konulardan biri. AWID Kurul Başkanı ve Ortadoğu'nun saygın kadın aktivistlerinden biri olan Lina Abou-Habib ile Fas'ın en büyük sivil toplum örgütlerinden biri olan Fas Demokratik Kadınlar Derneği Başkanı Rabea Naciri'nin söyleyecekleri merakla bekleniyor.
Forumun son gününde ise büyük bir yürüyüş var. Bundan da yarın bahsedeceğim size.
Konuyla ilgilenenler, daha fazla bilgi için forumun web sitesini ziyaret edebilirler: www.forum.awid.org/forum12/tr.
Ülkemize gelen kadınların en çok merak edip tanışmak ve bilgi almak istedikleri kurum ise KA.DER. Forumu izleyen eski bürokratlardan Selma Acuner'in izlenimleri şöyle: "İlk oturumun sonunda Kamerunlu konuşmacı benim yanıma koştu ve, 'Ben buraya KA.DER ile görüşmek için geldim, desteğinize büyük ihtiyacımız var. Bizim ülkede kadınların siyasal katılımı konusunda işler iyi gitmiyor, KA.DER'in desteğine çok ihtiyacımız var' dedi. Diğer katıldığım oturumdan sonra İsveç'ten önemli bir örgütün temsilcisi de KA.DER'in önemi ve çalışmaları üzerine kısa bir giriş yaptı ve, 'Buraya gelirken KA.DER ile görüşmek istiyordum, dayanışmalıyız, birçok konuda ortaklık sağlamalıyız' dedi ve KA.DERin bölgedeki kadınlar açısından önemi üzerine vurgular yaptı.
Bu da gösteriyor ki, KA.DER, sınırlar ötesi kadın örgütlenmesinin merkezlerinden biri haline gelmiş. KA.DER'e emek veren ve bugünlere getiren kadın hareketini kutlamak lazım.